Fryslân, 22-02-2009 • Politieberichten zaterdag 21 februari 11.00 uur t/m zondag 22 februari 11.00 uur

Augustinusga: auto tegen boom, vier gewonden
De politie heeft vrijdagavond een onderzoek ingesteld naar aanrijding op de Turfloane, waarbij vier personen gewond raakte. De 19-jarige bestuurder uit Surhuisterveen reed vanuit Harkema in de richting van St. Augustinusga. Nadat hij met hoge snelheid een andere auto ingehaald had, raakt hij in een bocht de macht over het stuur kwijt, waardoor hij in de berm terecht kwam. Uiteindelijk kwam de auto tegen een boom tot stilstand. Hierbij raakte de bestuurder en zijn drie passagiers gewond. Ze zijn allen per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De bestuurder en zijn 20-jarige bijrijder uit Surhuisterveen zijn met letsel aan hun arm naar het ziekenhuis in Drachten gebracht. Een 18-jarige plaatsgenoot is met kneuzingen naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De derde passagier, een 19-jarige vrouw uit Surhuisterveen, is met bekken- en beenbreuk ook naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Hurdegaryp: inbraak in kantoor
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een kantoor aan de Rijksstraatweg. Tussen vrijdag 15.00 en zaterdag 07:45 uur werden hier drie deuren opengebroken om binnen te komen, waarna meerdere kasten opgebroken werden. Hierbij werd een paar honderd euro weggenomen. Een 55-jarige man uit Burgum deed aangifte.

Wommels: inbraak in restaurant
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een restaurant aan ’t Noard. Tussen vrijdag 23.00 uur en zaterdag 11.00 uur werd de toegangsdeur geforceerd, waarna een paar duizend euro aan buit werd weggenomen. Een 50-jarige man uit Wommels deed aangifte.

Berlikum: man aangehouden na inslaan busraam
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Bitgumerdyk een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernielingen. Surveillerende agenten zagen de borrelbus met alarmlichten aan stilstaan bij een tankstation. Bij controle bleek een van de passagiers een raam van de bus met een noodhamer ingeslagen te hebben. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht de man met een proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Lemmer: auto gestolen
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een zwarte Audi A3 met het kenteken 81-PZ-VT. De auto is zaterdag tussen 17:00 en 23:00 gestolen vanaf het Achterom. Een 35-jarige man uit Lemmer deed aangifte.

Wolvega: man aangehouden na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Rond 05:30 uur kwam een melding binnen dat bij een horecagelegenheid aan de Heereveenseweg twee mannen binnen waren gekomen, waarvan er een op de Van Harenstraat mishandeld was. Ter plaatse troffen agenten het 24-jarige slachtoffer uit Nijeholtpade aan met verwondingen aan zijn gezicht. Zijn 24-jarige vriend uit Oldeholtpade verklaarde dat hij in een andere horecagelegenheid om onbekende reden ruzie met vier mannen kreeg. Ze gingen allemaal naar buiten om het uit te praten. Toe hij even weg liep, werd zijn vriend door de mannen in elkaar geslagen. Een getuige zag het gebeuren en identificeerde de verdachte. Deze kon op de Standhouderslaan aangehouden worden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer is voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Drachten: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Koperslagersstraat. Tussen donderdagavond en zaterdagmiddag werd hier een raam geforceerd om binnen te komen, waarna een televisie, een cd-speler en een stereotoren weggenomen werden. De 45-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Drachten: jongen aangehouden voor vandalisme
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op De Drift een 17-jarige jongen uit Nij Beets aangehouden op verdenking van vernielingen. Surveillerende agenten zagen een groepje jongeren in de richting van de Kaden lopen. Ze zagen dat de verdachte bij het tijdelijke verkeerslicht dat daar staat, de kabels losrukte. Hierdoor raakte het verkeerslicht defect. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor kon de jongen met een proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Kollum: man aangehouden voor bezit stroomstootwapen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Buitenpost aangehouden op verdenking van het in bezit zijn van een verboden wapen. Via een portie van een horecagelegenheid aan de Voorstraat kwam een melding binnen dat hij een stroomstootwapen van een bezoeker in beslag genomen had. Ter plaatse werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. Het wapen is in beslag genomen.

Drachten: twee mannen aangehouden na ingooiden ruit
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Hbs Straat een 19-jarige man uit Drachten en een 18-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een surveillerende agent zag drie mannen in de Torenstraat lopen. Een van de mannen haalde een stoeptegel uit het trottoir en liep naar een woning, waarna de agent glasgerinkel hoorde. De mannen renden daarna weg. Na een achtervolging werden twee van de drie mannen in het Van Haersmapark aangehouden, naar het bureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten. De derde man wist te ontkomen.

Fryslân: snelheidscontroles
De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag verschillende snelheidscontroles in de provincie gehouden.Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, snelheid en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal.

[ul][li]Zaterdag, 23:43 uur, Lauwerseewei te Rinsumageest, 20-jarige automobilist uit Driesum. De beginnend bestuurder reed 151 kilometer per uur, waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Zijn rijbewijs is ingevorderd.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag, 23:57 uur, Lauwerseewei te Rinsumageest, 20-jarige automobilist uit Dokkum. De beginnend bestuurder reed 159 kilometer per uur, waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Zijn rijbewijs is ingevorderd.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 00:28 uur, Lauwerseewei te Rinsumageest, 20-jarige automobilist uit Driesum. De beginnend bestuurder reed 134 kilometer per uur, waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Hierdoor is hij een punt van zijn rijbewijs kwijtgeraakt.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 01:18 uur, Bovenweg te Zwaagwesteinde, 19-jarige man uit Veenwouden. Deze bestuurder reed 129 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur toegestaan is.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, van 00:00 tot 06:00 uur, Willem Lodewijkstraat / Oostergoweg / Tesselschadestraat. In totaal zijn hierbij zes snelheidsovertredingen geconstateerd. De hoogste gemeten snelheid was 83 kilometer per uur, de laagste overtreding was 71 kilometer per uur. Op alle locaties geldt een maximale snelheid van 50 kilometer per uur.[/li][/ul]


Fryslân: rijden onder invloed – rijbewijzen ingevorderd
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

[ul][li]Zaterdag, 20:50 uur, Heerenveenseweg te Wolvega, 41-jarige automobilist uit Groningen, 715 ug/l. De man viel op toen hij slingerend en knipperend met de lichten via de Drafsportbaan en de grote Weegbree de Heerenveenseweg op reed.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag, 22:51 uur, A7 te Gorredijk, 31-jarige automobilist uit Heiloo, 795 ug/l. De man bleek niet in het bezit van een rijbewijs te zijn.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 00:19 uur, De Rog te Makkum, 31-jarige man uit Makkum, 790 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag , 02:10 uur, A7 te Terwispel, 44-jarige man uit Eelde, 575 ug/l. Op het bureau bleek dat de man bij de controle een valse naam had gegeven en niet in het bezit was van een rijbewijs.[/li][/ul]

112Fryslan

})