Zondag 20 november

Politieberichten van zondag 20 november

Woning inbraken

OUDEMIRDUM- De politie onderzoekt een woninginbraak aan De Bugel en een poging woninginbraak aan de Lege Leane. De inbraken vonden plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. Uit de woning aan De bugel wisten de dader(s) een woning binnen te komen door een raam te forceren. Het is nog onbekend wat er werd weggenomen. Een oplettende bewoner aan de Lege Leane werd wakker van verdachte geluiden. Toen hij door het raam keek, zag hij twee mannen van Noord-Afrikaanse afkomst met een lengte van ongeveer 1.75 m. met een breekijzer bezig om in zijn woning binnen te komen. Door een paar keer hard op de ramen te slaan schrokken de twee inbrekers en gingen beide mannen ervandoor. Direct daarna hoorde hij een auto starten waarna hij hoorde dat deze wegreed. Beide slachtoffers deden aangifte.

Pinpas dieven aangehouden.

BANTEGA- De politie heeft dankzij de oplettendheid van een getuige zaterdagmiddag rond 12.30 uur, drie mannen van 57, 54 en 47 en een 47-jarige vrouw, allen met de Roemeense nationaliteit nabij Joure aangehouden op verdenking van diefstal van een pinpas. De pinpas werd gestolen uit een woning aan de Middenweg. Het slachtoffer, een 68-jarige inwoonster van Bantega had met haar pinpas afgerekend bij een supermarkt in Lemmer. Nadat zij boodschappen in haar auto had ingeladen en naar huis reed, kreeg zij het vermoeden gevolgd te worden door een auto. Toen zij haar auto voor haar woning parkeerde stopte ook de andere auto. De vrouw zette de boodschappen in de woning en liep vervolgens terug naar haar auto toen zij werd aangesproken door de twee buitenlandse mannen. Tijdens het gesprek met de twee mannen, wist een derde persoon de woning van de vrouw binnen te gaan en haar bankpas uit haar boodschappen tas te halen. Dit werd gezien door een oplettende buurvrouw. Toen de mannen vertrokken, kwam de buurvrouw langs en waarschuwde het slachtoffer. Toen bleek dat haar bankpas weg was genomen. Direct belde zij via 1-1-2 de politie en gaf het merk van de auto, het kenteken en een goed signalement van de daders door en blokkeerde direct haar bankpas. Meldkamer Noord-Nederlands waarschuwde vervolgens direct de omliggende surveillanceteams die uitkeken naar het betrokken voertuig. Op de A7 nabij Joure kregen de oplettende agenten verdachten in het zicht waarna zij werden aangehouden. De alle vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Fietser gewond bij aanrijding

GORREDIJK- De politie heeft zaterdagmiddag op de Nijewei een aanrijding afgehandeld waarbij een 55-jarige inwoonster van Gorredijk gewond raakte. De vrouw wilde met haar fiets de Nijwei oversteken en keek daarbij niet goed uit. Zij werd aangereden door een 88-jarige automobilist uit de Hoeve. De fietsster raakte daarbij gewond aan haar hoofd en pols en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Man aangehouden voor plaats verlaten ongeval

DONKERBROEK- De politie heeft zaterdagmiddag in de Bovenweg een 54-jarige inwoner van Ter Apel aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding, de plaats verlaten van een aanrijding, rijden onder invloed, rijden tijdens een rij- ontzegging, bedreiging en vernieling. Getuigen hadden gezien dat de man in Leek op de hoek Auwemalaan met de Lindensteinlaan met zijn auto tegen een verkeersbord was gereden vervolgens was weggereden. In Donkerbroek zagen de getuigen dezelfde man opnieuw in zijn auto slingerend over de weg rijden. Daar botste hij tegen een paaltje. De inmiddels gewaarschuwde agenten konden de urinerende man ter plaatse aanhouden. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 590 ug/l blies. De man wordt ervan verdacht zijn vriendin in een woning aan de Grietenij in Leek te hebben bedreigd en daar vernielingen te hebben gepleegd. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn auto werd in beslag genomen.

Vijf verdachten aangehouden voor belediging

FRYSLAN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plaatsen in Fryslân verdachten aangehouden die meenden politieagenten te moeten beledigen. Op de Nieuwestad in Leeuwarden beledigde een 18-jarige Leeuwarder de agenten toen hij werd bekeurd tijdens wildplassen. Een 26-jarige inwoner van Den Helder meende op de Nieuwestad even later ook agenten te moeten beledigen. Op het Ruiterskwartier van diezelfde stad meende een 20-jarige Leeuwarder de agenten uit te maken voor rotte vis.

In Dokkum in de Keppelstraat werden rond middernacht een 20 en 18-jarige inwoner van Dokkum aangehouden voor belediging.

Alle vijf verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Zij moeten een boete betalen van 500 euro.

Vier aanhoudingen voor mishandeling

Leeuwarden/Sneek- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het weer druk gehad met de afhandeling van mishandelingen. Er werden vier verdachten aangehouden voor mishandeling en een verdachte aangehouden voor het niet voldoen aan het bevel of vordering.

Rond 03:50 uur kregen de agenten een melding dat op de Stationsweg tijdens een woordenwisseling een 39-jarige inwoner van Opende was geslagen door een 29-jarige Leeuwarder. De verdachte werd ter plaatse aangehouden.

Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden mishandelde rond 04:00 uur een 24-jarige inwoner van Leeuwarden zo ernstig, dat het slachtoffer per ambulance moest worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Om 05.10 uur werd op de Nieuwestad een 40-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden omdat hij een 23-jarige inwoner van Egmond-Binnen had geslagen toen deze woorden kreeg met zijn vriendin. Toen deze vriendin, een 28-jarige inwoonster van Heerenveen, zich met de aanhouding ging bemoeien en op verzoek van de agenten weg moest gaan en dit vervolgens weigerde, werd ook zij aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette zij zich hevig.

In Sneek mishandelde een 47-jarige man zijn 32-jarige vriendin en vernielde haar telefoon. Alle vijf verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tegen alle verdachten wordt vandaag na verhoor proces-verbaal opgemaakt.

Dronken man aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagavond in de Javastraat een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat de man zwaar onder invloed van alcohol en verdovende middelen over straat liep. Toen de agenten hem controleerden, bleek dat hij ook werd gezocht voor een vernieling van een raam van een woning in de Rembrandtstraat welke op 3 oktober 2010 was gepleegd en waarvan aangifte van was gedaan. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Man aangehouden voor bedreiging met mes

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 38-jarige inwoner van Wergea aangehouden op verdenking van bedreiging/poging doodslag. De man bedreigde in de Grote Hoogstraat zonder enige aanleiding vier personen met een mes. Een van de mannen wist de verdachte uit te schakelen door hem een klap gaven waarna de betrokkenen de politie belden. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de insluitingfouillering bleek dat de verdachte nog 11 wikkels vermoedelijk cocaïne en een zakje weed in zijn bezit had. De verdachte werd ingesloten en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De drugs werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

HARLINGEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag tijdens een drugsactie een 26-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van handel in en voor het bezit van harddrugs. De man liep op de Voorstraat tegen de lamp toen de agenten hem samen met de drugshond controleerden. De hond reageerde op de mogelijke aanwezigheid van drugs in de kleding van de verdachte. In de kleding troffen de agenten vijf wikkels harddrugs aan en daarnaast een geldbedrag. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De drugs werden in beslag genomen.

Man aangehouden voor inbraak

FRIESCHEPALEN- De politie heeft zaterdagavond in een woning aan de Tolheksleane een 28-jarige man zonder vaste woon en verblijfsplaats aangehouden op verdenking van inbraak. Getuigen hoorden glasgerinkel bij de buren en zagen een onbekende man de woning van de buren binnengaan die op dat moment thuis waren. Direct belden zij via 1-1-2 de politie. Eenmaal ter plaatse troffen zij de verdachte in de woning aan waar hij zat te eten. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Aangehouden huisvredebreuk

DRACHTEN- De politie heeft zaterdagavond rond 21.45 uur een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij zich zonder toestemming zich een centrum aan het Noorderend bevond. De man die een centrum verbod had, werd door de leiding meerdere malen verzocht het gebouw te verlaten. Toen hij dit weigerde, werd de politie gebeld die de hevig verzettende verdachte aanhield. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man van tas beroofd

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een beroving die zaterdagavond om 21.45 uur plaatsvond in de Willem Lorestraat. Het slachtoffer dat op zijn scooter naar huis reed, werd door twee mannen aangesproken die hem naar de weg vroegen. Vervolgens werd het slachtoffer, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden van zijn scooter getrokken waarna hij werd geslagen. Daarna namen de mannen zijn tas mee en vervolgens wegrenden in de richting van de Eilardwarsstraat, de Rembrandtstraat in de richting van de Saskiastraat. Het slachtoffer rende achter de verdachten aan maar verloor de beide blanke mannen uit het oog.

Signalement daders:

*Blanke mannen
*Lengte van 180-190 m.
*Donkere jassen en witte petjes
De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze beroving. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Het slachtoffer deed aangifte en kreeg slachtofferhulp aangeboden.

Man aangehouden voor diefstal fiets

SNEEK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Wommels aangehouden op verdenking van diefstal. Oplettende agenten zagen de verdachte samen met nog drie andere mannen met de fiets lopen op de Dr. Boumaweg. Toen zij de agenten zagen zette de verdachte de fiets neer. Omdat de agenten het niet vertrouwden, stelden zij een onderzoek in en spraken de verdachte man aan. Hij vertelde dat de fiets van diefstal afkomstig was. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De andere drie mannen wisten te ontkomen. Hun identiteit is inmiddels bij de politie bekend. Zij zullen zich binnenkort moeten melden op het politiebureau. De fiets werd in beslag genomen. De politie is op zoek naar de eigenaar van een groene (oudere) herenfiets, van het Fongers met een los wit hoefijzerslot. De fiets heeft een bruin voorspatbord en werd weggenomen uit een fietsenrek bij het NS station ter hoogte van het busstation. De eigenaar van de fiets kan zich melden aan het politiebureau in Sneek of bellen via 0900-8844.

Beschonken bestuurder veroorzaakt aanrijding met paard

OUDEGA(s)- De politie heeft zaterdagmiddag op de Westersanning een 52-jarige inwoner van Oudega(s) aangehouden op verdenking van de plaats verlaten van een ongeval en voor het rijden onder invloed. De man reed een paard met rijtuig, die bestuurd werd door een 42-jarige inwoner van Hemrik, van achteren aan toen deze met meerdere ruiters vanaf een manege de weg opreden. Vervolgens reed de man door maar hij werd met zijn auto even verderop in straat tegengehouden doordat een getuige zijn tractor dwars op de weg zette. Toen hij zijn nutteloze vluchtpoging inzag, stapte hij uit zijn auto en verdween. De man werd even later door de inmiddels gewaarschuwde agenten op ’t West aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 930 ug/l blies. Het rijbewijs van de automobilist werd ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 13 uur. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Zondag 01:52 uur, Leeuwarden, Blokhuisbrug, een 50-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 680 ug/l.
*Zondag 05:25 uur, Deinum, Spoorstrjitte, een 41-jarie inwoner van Steenwijkerwold. De man had naast bier diverse medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.
Zaterdag 23.11 uur, Oosterwolde, Schottelenburgweg, werd tegen een 67-jarige inwoner van Assen proces-verbaal opgemaakt omdat hij onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard.

Vernieling stalzeil

NIJBEETS- De politie onderzoekt de vernieling van het stalzeil welke in de nacht van vrijdag op zaterdag werd vernield bij een agrarisch bedrijf aan de Kanaelwei. Over de gehele lengte van de stal werd het zeil door onbekenden kapotgesneden. De schade bedraagt duizenden euro’s. De eigenaar deed aangifte.

Vernielingen auto en raam

OLDEBERKOOP- De politie onderzoekt twee vernielingen die vrijdavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvonden. Rond 20.00 uur meldde en 40-jarige inwoner van Olderberkoop dat een zijraam van zijn bedrijfswagen die geparkeerd stond aan de Willinge Prinsstraat was vernield. Rond 01.00 meldde een eigenaar van een woning aan de Heerenveenseweg, dat het raam van zijn werkkamer, terwijl hij zat de werken werd vernield door een bierfles. Beide slachtoffers deden aangifte.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan