Zeer grote brand verwoest bedrijf in Haulerwijk

HAULERWIJK – Het pand van BKH Boelens aan de Turfsteker in Haulerwijk is vannacht volledig verwoest door brand.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Het vuur brak uit rond half een in een drietal loodsen met landbouwvoertuigen, en werd uiteindelijk opgeschaald naar “zeer grote brand grip 1”.  De brandweer van Haulerwijk werd bij het bestrijden van het vuur geassisteerd door de korpsen van Oosterwolde, Appelscha en Oldeberkoop. Diverse tractoren,kranen en landbouwwerktuigen vielen ten prooi aan de vlammen. Tijdens de vuurzee knalden dieseltanks en banden met harde knallen uit elkaar ; ook kwam er brandende dieselolie het pand uitstromen. Een tegen de loodsen aangebouwd woonhuis kon gered worden van het vuur. 

Met dompelpompen van de brandweer uit Burgum en Drachten werd water opgepompt uit de Haulerwijkster vaart. Het korps van Drachten leverde ook de commandowagen en bijbehorende commandobak ; brandweer Heerenveen heeft een schuimbluswagen ingezet. Het korps van Grou werd later ingeschakeld voor het opruimen van de vele dompelpomp slangen.   

Een persoon is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis. Vermoedelijk betreft het hier een brandweerman die tijdens de bluswerkzaamheden gewond is geraakt. Inmiddels is een 54- jarige man uit het dorp aangehouden op verdenking van brandstichting bij het pand. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de brandoorzaak.

Foto’s E. Brandsma

112Fryslan