WOLVEGA – Dinsdagmiddag rond 14:45 sloeg een brand in een bijgebouw over naar meerdere woning aan de Struikheide. Er was sprake van een grote brand.

De brandweer die tegelijkertijd naar een andere woningbrand moest aan de Zilverlaan, schaalde al snel op naar middel brand en vervolgens grote brand. Dit omdat het een felle brand betrof in meerdere woningen en er mogelijk nog een persoon binnen zou zijn. Voor de coördinatie tussen de diverse hulpdiensten en andere partijen, is er opgeschaald naar GRIP 1.

Voor beide branden werden brandweer posten uit de wijde omgeving ingezet. Brandweer Wolvega, Scherpenzeel, Heerenveen, Oldeberkoop, Joure, Nieuwehorne, Drachten, Noordwolde en Steenwijk zijn opgeroepen. Brandweer Jubbega werd opgeroepen om de kazerne in Wolvega te herbezetten voor restdekking. Voor de grote brand zijn twee hoogwerkers en een groot watertransport ingezet naast circa drie tankautospuiten.

Bij aankomst van de eerste brandweerwagen was er al sprake van een grote zwarte rookwolk die vanaf ver al goed te zien was. Vanwege de rookontwikkeling werd een NL Alerts verstuurd met het bericht: Blijf uit de rook, sluit ramen en deuren en zet mechanische ventilatie uit. In de NL Alert werd per abuis vrf.nl als verkeerde url vermeld, de juiste url voor communicatie in crisissituaties is veiligheidsregiofryslan.nl.

Meerdere personen zijn door ambulancepersoneel gecontroleerd of behandeld. Of er daadwerkelijk iemand in de woning was, is nog niet bekend gemaakt. Drie personen, waaronder een agent, zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht.

Meters hoge vlammen hebben meerdere schuurtjes achter de woningen verwoest. De brand is overgeslagen naar een rijtjes woninge welke geschakeld zijn onder een dak. Hierdoor breidde de brand zich snel uit naar de vier woningen. De brand was bij een rijtje van vier huizen. Eén van de middelsten is aan de binnenkant volledig uitgebrand, zegt de brandweer. De huizen die er tegenaan staan, hebben veel rook- en waterschade. Voor de bewoners is opvang geregeld.

De oorzaak van de branden wordt door de politie onderzocht. Bij zowel de Struikheide als de Zilverlaan wordt onderzocht of er mogelijk sprake is van brandstichting. Zoals het nu lijkt is er geen verband tussen beide branden.

Voor de andere woningbrand kijk op 112stellingwerf.nl: Uitslaande brand in woning Zilverlaan Wolvegaen bekijk ook ons live item: Zeer grote brand in Wolvega; Meerdere woningen in brand

laatste foto brandweer Nieuwehorne