Politieberichten Van: Vrijdag 19 Januari 07.00 uur t/m Zaterdag 20 Januari 11.00 uur

Fryslân: aankondiging snelheidcontroles week 4Bureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 4 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken. Op maandagochtend op de N910 rondweg Dokkum – afslag Westergeest, op woensdagmiddag op de N381, afslag Donkerbroek – afslag Oosterwolde-noord en op vrijdagochtend op de N359, afslag Wommels – afslag Winsum. Naast deze aangekondigde snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Smallingerland/Opsterland: val op, daar kun je mee thuiskomen De politie heeft in de maanden oktober, november, december en januari in diverse dorpen in de gemeenten Smallingerland en Opsterland gecontroleerd op fietsverlichting. Deze controles werden gehouden in het kader van de landelijke verkeerscampagne ‘val op, daar kun je mee thuiskomen’. Agenten controleerden in beide gemeenten duizenden fietsers tijdens de reguliere avond- en nachtsurveillances. ’s Ochtends en in het weekend werd er gericht gecontroleerd op schoolgaande jeugd en het uitgaanspubliek. Tijdens deze controles werden in totaal 840 fietser bekeurd omdat de verlichting niet in orde was. Nu, aan een het einde van deze campagne, valt het de politie op dat veel meer fietsers in de beide gemeenten verlichting voeren dan voor de campagne het geval was. Ondanks dat de campagne eind januari wordt beëindigd blijft de politie optreden tegen fietsers die geen verlichting voeren.

Wolvega: politie zoekt eigenaar herdershondDe politie zoekt de eigenaar van een herdershond. Donderdagmiddag werd op de Oranje Nassaulaan een 62-jarige inwoonster van Wolvega gebeten door een hond. De vrouw was aan het wandelen toen ze plotseling in haar bovenarm werd gebeten. Een passerende taxichauffeur schoot de vrouw te hulp. Het slachtoffer moest zich onder doktersbehandeling stellen. De politie komt graag in contact met de eigenaar van de herdershond of met mensen die weten van wie deze hond is. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderdDe politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 28-jarige automobilist uit Creil. De man reed donderdagavond over de Valeriusstraat. Hij reed zonder licht, haalde voertuigen in, en kreeg, net voordat een lantaarnpaal werd geraakt, een klapband. Hierop is de verdachte aangehouden. Er is een bloedproef van de man afgenomen, omdat hij vermoedelijk drugs had gebruikt. Vanwege het drugsgebruik en het agressief en onveilig rijden werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Tijnje: twee verdachten aangehouden na verlaten plaats ongevalDe politie heeft vrijdag omstreeks 02.10 uur twee inwoner van Tijnje aangehouden van 25 en 28 jaar. De politie had klachten gekregen over een rondcrossende auto. Bij de rotonde op De Rakken was een verkeersbord geraakt en in het gras werden diverse banden- en remsporen aangetroffen. In de Winia Ikkers werd de auto, zonder bestuurder en passagier, aangetroffen. Even later zag de politie dat een muurtje voor het bankgebouw aan de Romke van Damwei kapot was gereden. Het kenteken van de auto leidde naar de 25-jarige automobilist, die even later in zijn woning werd aangehouden. Ook de 28-jarige is aangehouden. Van beide verdachten is een bloedproef afgenomen.

Heerenveen: verkeerscontroleDe politieheeft vrijdagmiddag en –avond op diverse locaties in Heerenveen verkeerscontroles gehouden. Tussen 16.30 en 21.30 uur werd gecontroleerd op onder meer het dragen van autogordels, alcohol en rood verkeerslicht. IVvoor onder andere de volgende feiten werd proces-verbaal opgemaakt: 18 maal niet dragen autogordels, 6 maal negeren rood verkeerslicht, 7 maal geen verlichting op fiets. Er werd door de politie tevens 11 maal een bekeuring uitgeschreven in verband met het negeren van het parkeerverbod in de wijk Skoatterwald.

Wolvega: bromfietser gewondDe politie heeft vrijdagavond assistentie verleend bij een ongeval op de Heerenveenseweg. Een 35-jarige bromfietser uit Wolvega had daar een hem tegemoetkomende 51-jarige wandelaar en plaatsgenoot geraakt en was vervolgens ten val gekomen. De bromfietser werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen vervoerd.

Damwoude: automobilist aangehoudenDe politie heeft vrijdagavond een 45-jarige automobilist uit Rinsumageest aangehouden, nadat de man tot tweemaal toe een stopteken had genegeerd en daarbij bijna een politiebeambte omver had gereden. Bij een alcoholcontrole op de Paardebloem leek de man eerst te gaan stoppen, maar gaf ineens toch gas. Een politieman kon ternauwernood een aanrijding voorkomen door aan de kant te springen. Een andere politieman gaf op de Voorstraat de automobilist nogmaals een stopteken met een rode staaflamp maar ook dit werd genegeerd en ook hier moest de politieman opzij springen. Op de Voorstraat verloor de man de macht over het stuur en kwam via het trottoir, waarbij hij nog bijna een voetganger omver reed, in een plantsoen tot stilstand. De bestuurder werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Daar werd hij ingesloten. Zijn rijbewijs is ingevorderd en zijn auto in beslag genomen.

Herbaijum: bromfietser ten valDe politie heeft vrijdagavond assistentie verleend bij een eenzijdig ongeval op de Rijksweg. Een 53-jarige bromfietser uit Franeker was daar door nog onbekende oorzaak ten val gekomen. Het slachtoffer werd met beenletsel per ambulance naar het MCL vervoerd.

Leeuwarden: verkeerscontrolesDe politie heeft vrijdagavond op de rondwegen van Leeuwarden op diverse locaties controles gehouden naar aanleiding van klachten van overige weggebruikers en omwonenden. In totaal werden 15 snelheidsovertredingen geconstateerd. Van twee bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd omdat meer dan 50 km/u te hard werd gereden.  De hoogst gemeten snelheden waren 156 km/u op de Groningerstraatweg, 132 km/u op de Anne Vondelingweg en 102 km/u op de Aldlansdyk.

Idaerd: onder invloed, rijbewijs ingevorderdDe politie heeft zaterdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden. Surveillerende agenten constateerden dat de man slingerend over de A32 reed en hielden hem staande. Omdat hij bleek te hebben gedronken moest hij op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien het resultaat van 620 ug/l, werd hem een rijverbod voor 7 uren opgelegd, werd zijn rijbewijs ingevorderd en werd proces-verbaal opgemaakt.

Gorredijk: inbraak schoolDe politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Wabe Wissesstrjitte. Vrijdagavond omstreeks 23.45 uur kreeg de politie een inbraakmelding uit deze school. Toen men ter plaatse kwam werd geconstateerd dat een ruit was vernield en uit de school een aantal computers was weggenomen. Een 58-jarige inwoner van Gorredijk deed namens de school aangifte.

Leeuwarden: motor gestolenDe politie onderzoekt de diefstal van een motor die in de nacht van vrijdag op zaterdag geparkeerd stond aan het Nieuwestraatje. Het betrof een groene Honda NTV 650 met het kenteken MR-02-JT. De 24-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

 

112Fryslan

})