Fryslân, 02-10-2008 • Politieberichten van woensdag 1 oktober 07.00 uur t/m donderdag 2 oktober 07.00 uur   

Leeuwarden: inbraak woning De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Groningerstraatweg. Daar werd in de nacht van dinsdag op woensdag een raam geforceerd. Vervolgens werden onder meer twee mobiele telefoons en een portemonnee met inhoud weggenomen. De 44-jarige bewoonster deed aangifte.

Heerenveen: ongeval met letsel De politie heeft woensdagmorgen hulp verleend bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval. Een 47-jarige bromfietser uit Leeuwarden was bij het ontwijken van een konijn op de Leeuwarderstraatweg ten val gekomen. De man liep vervolgens met letsel bij een bedrijf aan de Leeuwarderstraatweg binnen waar hij werkzaam is. Gezien zijn letsel werden daar de hulpdiensten gebeld. Omdat de man gestabiliseerd moest worden werd hij met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit het bedrijfspand gehaald. Het slachtoffer werd met mogelijk nekletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Ballum: doorrijden na ongeval De politie is op zoek naar een nog onbekende fietser die maandagmiddag op de Verbindingsweg betrokken was bij een aanrijding met een andere fietser. De onbekende fietser had achter zijn fiets een metalen hokje op wielen bevestigd en raakte bij het passeren een 15-jarige fietsster uit Almere. Deze kwam daarbij ten val, waarbij ze letsel aan haar voet opliep. De fietser met het karretje reed daarna door zonder te stoppen.

Leeuwarden: diefstal scooter De politie onderzoekt de diefstal van een scooter die afgesloten aan de voorzijde van een flat aan de Dirk Boutstraat was geparkeerd. Het gaat om een Honda X8RS uit het bouwjaar 2000 en zou tussen dinsdagavond en woensdagochtend zijn gestolen. De eigenaar, een 21-jarige man uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal van ruim 2000 kilogram aan steigerplankenDe politie onderzoekt de diefstal, gepleegd in de nacht van dinsdag op woensdag, van ruim 100 hardhouten steigerplanken vanaf een dekschuit die afgemeerd was aan de Tolhuswei. Deze dekschuit is bereikbaar door eerst over een andere dekschuit en een aantal vlotten te lopen en/of te klimmen. De daders hebben daarbij 100 planken van 180cm in lengte van de dekschuit overgeheveld naar de vaste wal. Het totale gewicht van de weggenomen planken bedraagt ongeveer 2000 kilogram. Gezien de omvang van het aantal planken bestaat het vermoeden dat de daders gebruik maakten van groot vervoer of dat zij een aantal keren heen en weer hebben gereden. Een 41-jarige man uit Terherne heeft aangifte gedaan.

Drachten: aanrijding bromfiets en auto De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Berglaan. Een 46-jarige bromfietser uit Drachten reed over de Berglaan komende uit in de richting van de Noorderdwarsstraat. Een 55-jarige automobiliste uit Boornbergum reed op dezelfde weg en in dezelfde richting. De bestuurderster maakte plotseling een manoeuvre naar rechts om in te parkeren in het parkeervak. De bromfietser bevond zich echter op dat moment op rechts van de auto en kon deze niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg. De Drachternaar kwam daarbij ten val en is per ambulance overgebracht naar ziekenhuis Nije Smellinghe. Onbekend is of de automobiliste letstel heeft opgelopen.

Franeker: diefstal koper De politie onderzoekt de diefstal van koper vanaf een pand aan de Zuidelijke Industrieweg. Daders hebben tussen avond van 30 september en de vroege ochtend van 1 oktober een deel van de bliksemafleider van het dak gehaald. Het gaat daarbij om 50 meter aan koperdraad met een doorsnee van 1 cm. Eerder dit weekend werd op dezelfde locatie ook ruim 50 meter aan koperdraad weggenomen. Een 63-jarige man uit Franeker heeft aangifte gedaan.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van 50-jarige man uit Ureterp. Op de Waldwei ter hoogte van Nijega ramde het voertuig van de man de vangrail en kwam hierdoor scheef op de weg te staan. Getuigen probeerden de bestuurder aan te spreken maar hij reed vervolgens door. Omdat het kentekenplaat in de berm lag kon het voertuig en daarmee de bestuurder getraceerd worden. Bij zijn woning werd in eerste instantie niets aangetroffen. Na een tijdje te hebben gewacht arriveerde de man bij de woning. Dit bleek de bestuurder te zijn. Na een blaastest is hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 675 ug/l blies en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van een plaats na ongeval.

Sneek: diefstal betaalpas door wisseltruc De politie onderzoekt de diefstal van een betaalpas van een 74-jarige man uit Ysbrechtum. Dinsdagmiddag had de man uit Ysbrechtum gepind bij een supermarkt. Terugkomend bij zijn auto, die geparkeerd stond op de Julianastraat, werd hij aangesproken door een onbekende man. De man toonde een twee euromunt en in het Duits vroeg de 74-jarige man om te wisselen. Hierop opende hij zijn portemonnee om op zoek te gaan naar wisselgeld. De verdachte zag toen een euromunt en pakte deze uit de beurs. Op dat moment dacht de man te hebben gewisseld. De verdachte ging er daarop vandoor. Toen het slachtoffer het bezit van zijn betaalpas wilde checken en deze mistte uit zijn portemonnee wist hij dat het mis was. Tijdens het geld wisselen was de betaalpas gestolen. Op aanwijzing van een omstander maakte de man nog een zoekslag nabij het St. Antoniusplein maar zonder resultaat. Het signalement van de man is als volgt; zwart kort golvend haar, een opvallende gebogen neus, een getinte huidskleur en droeg een donkerblauw jack. Hij spreekt in gebrekkig Duits. De eigenaar van de betaalpas is direct naar de bank gegaan om de rekening te blokkeren en aangifte te doen bij de politie.

112Fryslan

})