Politieberichten van maandag 18 oktober.

Bromfiets gestolen
KOUDUM – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een bromfiets. Tussen 16 oktober 23.00 uur en 17 oktober 02.00 uur werd de zwarte scooter van het merk Yamaha, type Aerox, met het kenteken 38FTX6 gestolen vanaf de Tinholtstraat. De 18-jarige eigenaar, inwoner van Westhem, heeft aangifte gedaan.

Fietser ten val
DRACHTEN – De politie heeft zondagmiddag een verkeersongeval afgehandeld. Daarbij fietsten een 18-jarige vrouw uit Sint Annaparochie en een 41-jarige vrouw uit Drachten op de Roef in zuidelijke richting. De 18-jarige kwam, door onbekende oorzaak, ten val met haar fiets. Met pijn in haar buikstreek werd zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nije Smellinghe.

20 auto’s bekrast
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de vernieling van 20 auto’s. Tussen zaterdagavond 17.15 uur en zondagochtend zijn de auto’s bekrast. Dat ging om vier auto’s op de Hobbemastraat, zes auto’s op de Gerard Doustraat, vier auto’s op de Ruysdaelstraat, twee auto’s op de Mesdagstraat en drie auto’s op de Bosboomstraat. De auto’s stonden allen aan de linkerzijde van de straat, gezien vanaf het centrum. De meeste eigenaren hebben inmiddels aangifte gedaan of doen dat in de loop van de week via internet.

Kop-staartbotsing
JOURE – De politie heeft zondagmiddag een aanrijding op de Geert Knolweg afgehandeld. Een 21-jarige automobiliste uit Sint Johannesga stond stil voor het verkeersplein. Een 54-jarige automobiliste uit Grou naderde het verkeersplein en zag daarbij de auto van de vrouw uit Sint Johannesga over het hoofd. Dit met een kop-staartbotsing als gevolg. Toen agenten ter plaatse kwamen leek het mee te vallen met het letsel en was er alleen sprake van materiële schade. Tijdens het invullen van de schadeformulieren bleek dat de 21-jarige nekklachten had. Zij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Verkeerscontrole
BERLIKUM – De politie heeft zondagmiddag verkeerscontroles gehouden op diverse locaties in de gemeentes Het Bildt, Menaldumadeel, Ferwerderadeel en Leeuwarderadeel. Op de Hemmemawei ter hoogte van Berlikum passeerde de 26-jarige automobilist uit Sint Annaparochie de laserpistoolcontrole met 138 kilometer per uur terwijl hier een maximum toegestane snelheid van 80 kilometer per uur geldt. Een overschrijding met 58 kilometer per uur waarna haar rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal werd opgemaakt. Op ditzelfde punt werden drie bekeuringen uitgedeeld aan automobilisten voor overschrijding van de maximum snelheid en eenmaal voor het inhalen over een doorgetrokken streep. De controles vonden ook plaats op de Ljouwerterdyk waarbij een motorfietser de maximum snelheid overschreed. Op de Stienzerhegdyk ging een automobilist 27 kilometer per uur te hard. Op de Breedyk werd een bekeuring uitgeschreven aan twee bromfietsers vanwege de snelheid. Bij een bromfietser werd een fietser meegetrokken. Ook hier werd een bon voor uit geschreven.

Aanhouding na bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond een 26-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Op de Antillenweg hadden buurtbewoners bij de verdachte aangebeld om hem te vragen de muziek wat zachter te zetten. Hierop werd niet gereageerd. ’s Avonds wilde men opnieuw langsgaan. Toen deed de 26-jarige wel open en hield daarbij een bijl omhoog en bedreigde zijn buurtbewoners. De politie werd gealarmeerd en de man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Een 39-jarige vrouw uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Poging inbraak
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 36-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van diefstal/inbraak. Rond 23.30 uur kwam de melding binnen dat op de Vijverstraat een verdacht persoon rond een pand liep. Direct kwam de politie ter plaatse die op het Westerbolwerk de 36-jarige aantrof. De man werd gefouilleerd waarbij inbrekerswerktuig te voorschijn kwam. Tevens kon hij geen legitimatiebewijs overhandigen waarna de aanhouding volgde. De man is voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau.

112Fryslan