TERSCHELLING – Op woensdag 10 september 2014 oefende de Veiligheidsregio Fryslân samen met Defensie en Staatsbosbeheer op Terschelling

Bij de oefening ‘’ISLAND HOPPER’’ zijn ook blushelikopters van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht betrokken.

Voorbereiding op natuurbranden

Brandweer Fryslân, onderdeel van Veiligheidsregio Fryslân, richt zich met deze oefening op natuurbranden. Dit betekent dat alle verschillende taken, binnen de verschillende geledingen, worden beoefend.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is namens Brandweer Nederland coördinator voor het helikopterblussen. Samen met medewerkers van de Koninklijke Luchtmacht, en medewerkers van VGGM (Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden), vormen zij een uitzendbaar team in binnen- en buitenland. Dit team oefent periodiek, met het blussen van voornamelijk natuurbrand, vanuit de lucht. Staatsbosbeheer ondersteunt als beheerder van de natuur op Terschelling de actie en levert de noodzakelijke kennis over de duinen.

Bluswater uit de Noordzee
Het blussen zelf vindt plaats bij West-Terschelling. Hier zal weinig tot niets van te zien zijn vanaf de openbare weg. Het gebied waar het water wordt geloosd is op het strand en niet toegankelijk tijdens de oefening. Wat u wel kunt merken is een verhoogde vliegactiviteit. De helikopters moeten namelijk voor de oefening de grote zakken ‘bambi-buckets’ die onder de helikopter hangen met water vullen. Dit doen ze in de Noordzee.

112Fryslan