TZUM – Een boerin wilde dinsdag aan het einde van de middag haar paarden in de stal zetten, maar kwam buiten aangekomen tot de conclusie dat het dier ‘Charlie’ miste.

Het ruim 20 jaar oude paard werd al snel gevonden, al was dat in de sloot. Charlie, die vermoedelijk al een deel van de middag in de sloot had gelegen, was al erg uitgeput.

Na verwoede mislukte eigen pogingen om het dier te redden, werd de hulp van de brandweer uit Wommels ingeroepen. Met behulp van de lier van de hulpverleningswagen en mankracht, werd Charlie al gauw op de vaste wal getrokken.

Omdat het paard lichaamswarmte had verloren en was verstijft, werd het dier met doeken omwikkeld zodat het terug warm kon worden. De hulpverleningswagen diende hiervoor tevens als windscherm.

Na verloop van tijd kon het paard nog steeds niet op eigen benen staan waardoor de hulp van de veearts werd ingeroepen.

Die concludeerde even later dat Charlie niet op zijn achterbeen kon staan en dat het lopen naar de stal, die zo’n 200 meter verder was, een lastige opgave zou worden. Om het paard toch naar de stal te brengen, werd de hulp van de buurman ingeroepen, die een Manitou (verreiker) had.

Om Charlie werden een aantal hijsbanden geplaatst zodat het paard al ‘zwevend’ van het land naar de stal kon worden gebracht.Ruim twee uur later dan gepland stond het dier dan uiteindelijk in de stal.

112Fryslan

})