Politieberichten van zondag 9 september

Fietser gewond na ongeval

ANJUM- De politie heeft zaterdagmiddag op de Sylsterwei onder Anjum een aanrijding met letsel afgehandeld. Daarbij raakte een fietser, (leeftijd nog onbekend) toen hij tijdens het oversteken geen voorrang kreeg van een automobilist (leeftijd en woonplaats nog onbekend).

De fietser die op de Saatsenwei reed, werd door de bestuurder over het hoofd gezien die met zijn auto over de Sylsterwei reed en de kruising overstak. Het slachtoffer werd door de aanrijding meters weg geslingerd en kwam in een berm terecht. Hte slachtoffer raakte daarbij gewond en werd met een traumahelikopter werd overgebracht naar een ziekenhuis.

Man door burger aangehouden voor straatroof

LEEUWARDEN- Getuigen van een straatroof hebben zaterdagmiddag rond 16.15 uur een 37-jarige verdachte uit Sint-Johannesga op de Nieuweweg aangehouden. Het slachtoffer, een 51-jarige inwoner van Leeuwarden, liep op de Wirdumerdijk toen de verdachte naast haar kwam lopen en haar tas van haar schouder trok. De vrouw aarzelde geen moment en trok de tas uit de handen van haar overvaller en schreeuwde om hulp. Oplettende getuigen wisten de verdachte aan te houden en deze over te dragen aan de agenten. Tijdens de fouillering bleek de man een mes bij zich te hebben. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Vier aanhoudingen voor mishandeling

FRYSLAN- De politie heeft zaterdagvond en in de nacht van zaterdag op zondag vier mannen aangehouden op verdenking van mishandeling.

SNEEK- Zaterdagavond werd rond 18.00 uur in de Wassenberghstraat een 46-jarige inwoner van die stad aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een 47-jarige buurtbewoner te hebben mishandeld en diverse buurtbewoners heeft bedreigd. Rond 02.15 uur werd in de Kruizebroederstraat een 34-jarige Sneker aangehouden omdat hij in een horecagelegenheid een 18-jarige stadgenoot had geslagen.

LEEUWARDEN- Tijdens een buurtfeest in de Tjerk Hiddesstraat, werd een 25-jarige inwoner van die stad aangehouden omdat hij een 55-jarige stadgenoot een kopstoot had gegeven en hem tegen zijn hoofd heeft geslagen.

DRACHTEN- Op Noordkade werd om 02.30 uur in een horecagelegenheid een 17-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De verdachte stak, zonder enige aanleiding, een 19-jarige inwoner van Marum met een bierglas in zijn gezicht. Het slachtoffer werd door de agenten naar het ziekenhuis gebracht waar hij aan zijn verwondingen werd geholpen. Alle vier verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij zijn ingesloten. De slachtoffers deden aangifte.

Aangehouden voor bedreiging

HEERENVEEN- De politie heeft zaterdagavond rond 21.00 uur een 25-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van bedreiging. De man bedreigde een 23-jarige inwoonster van Heerenveen telefonisch met dood waarna hij zich naar de woning van de vrouw begaf. Hier werd de man door de inmiddels gewaarschuwde agenten aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De problemen tussen de man en de vrouw liggen in de relationele sfeer. Het slachtoffer deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Man gewond bij eenzijdige aanrijding

WIJCKEL- De politie heeft zaterdagavond in de Jeen Hornstraweg een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 66-jarige inwoner van Harich gewond raakte. De automobilist reed vanuit richting Sloten in de richting van Wijckel, toen hij ter hoogte van de wegversmalling een stoeprand raakte en hij de macht over het stuur verloor. Vervolgens botste hij met de auto tegen een paar palen en verkeersborden aan. Hij raakte daarbij gewond en hij werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Niet voldoen aan bevel en vordering

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagavond twee personen aangehouden omdat zij overlast veroorzaakten en op last van bijzondere opsporingsambtenaren en politie niet wensten te vertrekken. In het NS-Station aan het Stationsplein werd rond 19.45 uur een 29-jarige inwoonster van Grou aangehouden. De vrouw was door bijzondere opsporingambtenaren van de Nederlandse Spoorwegen diverse keren gevraagd om te vertrekken omdat zij op een plek stond waar niet mocht worden gerookt. Omdat de vrouw zich vervelend bleef gedragen, werden de agenten gewaarschuwd. Toen de vrouw opnieuw terugkwam, werd zij aangehouden.

Een 44-jarige inwoner van Leeuwarden werd rond 22.30 uur op de Waeze aangehouden omdat hij, onder invloed van alcohol, op straat stond te schreeuwen. Nadat de agenten de man diverse keren hadden gevraagd om te vertrekken en hij hieraan niet voldeed, werd hij aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hen werd opgemaakt. Na verhoor mochten zij het politiebureau weer verlaten.

Aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 05.45 uur een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking bedreiging en het verstoren van de openbare orde. De man had op het Ruiterskwartier ruzie gekregen met een 31-jarige inwoner van Leeuwarden. Tijdens de ruzie werd het slachtoffer diverse keren met de dood bedreigd. Vervolgens werd de man, die zwaar onder invloed van alcohol was, door de agenten aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal en het slachtoffer deed aangifte.

Auto gestolen van Elfsteden-peddelaar

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek naar de diefstal van een personenauto van het merk Volkswagen, type Sharan, blauw van kleur en voorzien van het Deense kenteken XT-55378. De auto stond geparkeerd op een parkeerplaats aan de Heliconweg en was daar dinsdag 4 september neergezet. Toen de 19-jarige inwoner van Thisted (Den), die mee had gedaan aan de vijfdaagse Stand-Up Paddle Elfstedentocht, zaterdagmiddag rond 15.00 uur bij de parkeerplaats terugkwam, bleek zijn auto te zijn gestolen. Het slachtoffer deed aangifte.

Vrouw aangehouden voor vernieling

DE VALOM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 05.30 uur een 52-jarige inwoonster van De Valom op de Hegewal aangehouden op verdenking van vernieling. Het slachtoffer, een 26-jarige inwoner van De Valom, kwam na een avondje stappen thuis. Hij zag dat zijn tuinmeubelset met rode verf was besmeurd. Nadat hij de politie had gebeld en deze ter plaatse was gekomen, gingen de agenten naar zijn 52-jarige buurvrouw, waarmee het slachtoffer in onmin leeft. Toen zij de vrouw aanspraken, zagen de agenten dat de vrouw rode verfplekken op/in haar kleding had. In een sloot achter haar woning vonden de agenten het blik rode met de rode verf. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij werd ingesloten. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt en het slachtoffer deed aangifte.

Auto in brand gestoken

SURHUIZUM- De politie stelt een onderzoek naar een geval van brandstichting die in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.50 uur plaatsvond op de Rysloane. Het slachtoffer, een 64-jarige inwoner van Surhuizum, werd wakker van lawaai en zag dat zijn auto inbrand stond en dat twee mannen snel wegliepen. De man aarzelde geen seconde en wist de brand met brandblusser te blussen en belde via 1-1-2 de politie en brandweer. De auto raakte door de brand zwaar beschadigd. De brandstichters werden helaas niet meer aangetroffen. Het slachtoffer deed aangifte.

Aangehouden voor baldadigheid

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 22-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats aangehouden. Agenten zagen dat de man tegen een rij fietsen aanschopte waardoor deze allemaal omvielen. Hij werd aangehouden en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor inbraak

NOORDWOLDE- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond middernacht een 29-jarige inwoner van Noordwolde in de Nieuwstraat aangehouden op verdenking van een inbraak. Een 27-jarige inwoonster van Noordwolde had eerder deze week bij de politie een melding gedaan dat er in haar woning was ingebroken en dat zij wenst aangifte te doen. Uit haar woning werden de afgelopen week 4 indianenbeelden, een autoradio, geluidsapparatuur, een bouwlamp en diverse gereedschappen weggenomen. Toen de vrouw zaterdagavond naar haar buurman liep en door hem binnen werd gelaten, zag zij haar gestolen bouwlamp staan. Vervolgens waarschuwde zij de politie die een onderzoek instelden. In de woning van de verdachte werden ook de andere weggenomen goederen aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. De gestolen goederen zijn door de agenten in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in meerdere processen-verbaal en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
*Zaterdag 3.20 uur, Ruiterskwartier in Leeuwarden, een 38-jarige automobiliste uit Leeuwarden, zij blies 570 ug/l; Zij kreeg een rijverbod van 6 uur.
*Zondag 01.58 uur, Groningerstraatweg in Leeuwarden, een 25-jarige beginnend bestuurder uit Feanwalden. Hij blies 810 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 10 uur.
*Zondag 5.30 uur, Ruiterskwartier te Leeuwarden, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, hij 740 ug/l. De verdachte had geen rijbewijs en werd voor de derde keer verbaliseert voor het rijden zonder rijbewijs. Hij kreeg een rijverbod van 10 uur.

Man aangehouden voor overlast

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man had zich vervelend in een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier gedragen en werd daarom door het personeel uit het bedrijf verwijderd. Daarbij verzette hij zich hevig. De inmiddels gewaarschuwde agenten hebben de verdachte aangehouden en hem overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het vervoer daar naar toe, meende hij de agenten te moeten beledigen. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Vernieling auto’s

JUBBEGA- De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van twee auto’s die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. De auto’s stonden op een oprit bij een woning aan de Wolfsklauw geparkeerd. Toen de eigenaar, een 40-jarige inwoner van Jubbega vanmorgen wakker werd, zag hij dat de ruiten van zijn beide auto’s waren vernield. Hij deed aangifte.

Aangehouden voor diefstal geleidepaaltjes

UITWELLINGERGA- De politie heeft zondagmorgen rond 09.00 uur op de A7 een 45-jarige inwoner van Hoogwoud en een 42-jarige inwoner van Hoorn (NH) aangehouden op verdenking van diefstal. Een oplettende getuige zag dat de twee mannen zich verdacht ophielden bij het Aquaduct van het Prinses Magrietkanaal en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De gewaarschuwde agenten zagen even later het opvallende busje op de rondweg van Sneek rijden en besloten deze te controleren. In de zwaar over beladen bedrijfsbus lagen 350 metalen geleidepalen die bij wegwerkzaamheden worden gebruikt. Beide verdachten werden aangehouden en zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar zij zijn ingesloten. Een 46-jarige inwoner van Makkum deed namens de wegbeheerder aangifte. De bedrijfbus en geleidepalen werden in beslag genomen. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Landbouwer veroorzaakt gaslek

KIMSWERD- De politie heeft zaterdagavond rond 18.15 uur de brandweer assistentie verleend bij het dichten van een gaslek. De gaslek werd veroorzaakt, toen een landbouwer tijdens graaf werkzaamheden in een weiland aan de Streek een hoofdleiding raakte en daarbij de leiding werd beschadigd. De gewaarschuwde brandweer en de eigenaar van de gasleiding werden terstond gewaarschuwd. Brandweerkorpsen van Harlingen en Bolsward verrichten diverse metingen in en rondom het dorp. Uit metingen kwam vast te staan, dat er geen gevaarzetting voor de bevolking was. Wel werd geadviseerd werd om de ramen en deuren gesloten te houden. Ook ballonvaarders werden door medewerkers van de Vliegbasis en door middel van Twitter gewaarschuwd om niet de omgeving van Kimswerd te varen. De politie zette uit voorzorg diverse binnenwegen rondom het dorp uit voorzorg af. Rond 20.30 uur werd de hoofdleiding door medewerkers van de Gasunie op drie plekken afgesloten. Bewoners van dorp ondervinden hierdoor geen problemen.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan