Politieberichten van zondag 9 januari.

Twee jongens aangehouden voor baldadigheid
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag op het station aan de Rozemastate twee jongens van 15 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van baldadigheid. Een getuige had gezien dat de twee brand hadden gesticht in een wachthokje en belde hierop direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen bevonden de daders zich nog in de omgeving. Op aanwijzing van de getuige konden de 15 jarigen vervolgens worden aangehouden. Uit het verhoor bleek dat de verdachten een aantal kranten in brand hadden gestoken en dat ze niet de intentie hadden gehad om het wachthokje in brand te steken. Na verhoor werden ze met een proces-verbaal voor baldadigheid heengezonden.

Getuigen gezocht van vernieling auto’s
STIENS – De politie zoekt getuigen van een vernieling van acht personenauto’s aan de Perzenstrjitte die vermoedelijk zaterdagavond gepleegd werd tussen 20.00 uur en 22.00 uur. In de meeste gevallen werden de buitenspiegels vernield. De politie komt graag in contact met getuigen of mensen die meer informatie hebben over deze vernieling. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Drie mannen en één vrouw aangehouden voor bedreiging
WINSUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Froonackerdyk drie mannen en één vrouw aangehouden op verdenking van bedreiging en huisvredebreuk. Het gaat om een 17-jarige vrouw uit Harlingen, een 18-jarige man uit Dronrijp, een 19-jarige man uit Franeker en een 21-jarige man uit Vrouwenparochie. Agenten kregen de melding dat het viertal een woning aan de Mied’igge waren binnengedrongen en daar een 21-jarige man uit Drogeham met een honkbalknuppel hadden bedreigd. De vier waren inmiddels in een auto vertrokken. De aanrijdende agenten kwamen de betreffende auto tegen waarop de verdachten werden aangehouden. In de auto troffen zij een honkbalknuppel aan die in beslag werd genomen. De mannen en de vrouw werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding voor de bedreiging zou liggen in de relationele sfeer. Het slachtoffer deed aangifte.

Twee keer aanhouding voor belediging
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee personen aangehouden op verdenking van belediging. Dat betrof de volgende gevallen:

[bullets]Omstreeks 02.10 uur sloeg een 19-jarige inwoner van Drachten op de Noordkade tegen een deur van een horecagelegenheid. Dit werd gezien door surveillerende agenten op de fiets die de man vervolgens een bekeuring gaven voor baldadigheid. Toen de agenten daarna wegfietsten beledigde hij de agenten waarop hij werd aangehouden.
Omstreeks 05.00 uur werd een 32-jarige inwoner van Wijnjewoude op de Zuidkade bekeurd voor wildplassen. Tijdens het gesprek beledigde hij de agenten waarop hij werd aangehouden.[/bullets]

Naast deze aanhoudingen werden in totaal elf bekeuringen uitgeschreven voor onder andere wildplassen, het op straat in bezit hebben van alcoholische drank en het parkeren op een taxistandplaats.

Openbare dronkenschap
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Weaze een 29-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. Agenten kregen de melding dat de man voor de deur van een horecagelegenheid lag en dat hij weigerde te vertrekken. Ter plaatse gekomen agenten zagen dat de man duidelijk onder invloed van alcohol was. Toen hij weigerde te vertrekken en dreigde het water in te zullen springen, werd de verdachte aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Jongen aangehouden voor openlijke geweldpleging
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag aan de Strobossersteeg een 17-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een 36-jarige man uit Dokkum zag vanuit zijn woning dat drie jongens de feestverlichting van zijn onderliggende winkel vernielden. Het lukte hem om de 17-jarige vast te pakken waarna hij de politie belde. De Dokkumer werd vervolgens aangehouden door de ter plaatse gekomen agenten waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. Tegen de 17-jarige werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar deed aangifte.

Drie verdachten aangehouden voor verstoren openbare orde
BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-, 19- en 21-jarige man uit Bolsward aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde, niet voldoen aan bevel of vordering en verzet bij aanhouding. Rond de sluitingstijd van de horecagelegenheden omstreeks 04.00 uur heerste een gespannen sfeer vanwege een eerdere vechtpartij. Agenten vorderden de 18-jarige om te vertrekken, omdat hij steeds de confrontatie zocht met de tegenpartij. Toen hij dit weigerde werd hij aangehouden. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig. De 19- en 21-jarigen beletten de aanhouding waarna ook zij werden aangehouden. Het drietal werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten.

Rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plaatsen in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In twee van de gevallen had de bestuurder zoveel gedronken dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaatscontrole, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]22.21 uur, Hemmemaweg in Sint Annaparochie, 21-jarige automobilist uit Sint Annaparochie, 360 ug/l, beginnend bestuurder, kreeg tevens proces-verbaal voor gladde banden.
05.50 uur, Eikenlaan in Wolvega, 51-jarige automobilist uit Wolvega, 755 ug/l.[/bullets]

112Fryslan