Fryslân, 09-08-2009 • Politieberichten van zaterdag 8 augustus 11.00 uur t/m zondag 9 augustus 11.00 uur

Terschelling: drugscontrole bij jeugdige vakantiegangers
De politie heeft zaterdagavond op de twee toegangswegen die naar Midsland leiden een controle gehouden op het bezit van soft- en harddrugs. Alle jongeren die zaterdagavond vanaf de camping naar de uitgaansgelegenheden gingen werden daarbij gecontroleerd.. Bij de controle werd gebruik gemaakt van twee drugshonden, die de bezitters van drugs aanwezen. De drugscontrole werd uitgevoerd omdat er bij de politie signalen binnen waren gekomen dat op de eilanden een toename is van de handel in en het gebruik van soft- en harddrugs, met name door jonge vakantiegangers. In totaal sloeg de drugshond bij 12 verdachten, waarop deze naar een nabijgelegen school werden overgebracht. In de school volgde een nadere controle, waarbij bleek dat bij 9 persoenen geen soft- en/of harddrugs in hun bezit hadden. De drugshond was aangeslagen omdat deze 9 eerder op de dag wiet hadden gebruikt. In drie gevallen werd wel een gebruikshoeveelheid softdrugs aangetroffen. De bezitters mochten, nadat zij afstand van de drugs hadden gedaan, de school weer verlaten. In zomerperiode werd er op de waddeneilanden door de politie Fryslân tijdens reguliere surveillances gelet op het bezit en/of verhandelen van soft- en harddrugs. Ook hield de politie een grote controle bij de veerterminal in Harlingen, van waaruit de veerboten naar Vlieland en Terschelling vertrekken. Bij deze actie werden 16 vakantiegangers aangehouden in verband met drugsbezit.

Nes (A): tas met medicijnen gestolen van fiets
De politie onderzoekt een diefstal van tas die zaterdagmiddag plaatsvond op de Hoofdweg. De eigenaresse had de tas in een fietsmand gelaten en winkel in gegaan. Toen zij terugkwam bleek de rugtas te zijn gestolen. In de tas bevonden zich een aantal injectiespuiten met het middel Andrenalin. Dit middel wordt gebruikt voor mensen die allergisch zijn voor wespensteken en wordt ook gebruikt bij hartritmestoornissen/-aanvallen. Oneigenlijk gebruik van het middel is schadelijk en met name voor kleine kinderen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Mocht u de tas, een zwarte rugtas/pukkel aantreffen, waarschuw dan direct via 1-1-2 de politie.

Leeuwarden: aanrijding onder invloed zonder rijbewijs
De politie heeft zondagmorgen vroeg een 19-jarige Leeuwarder aangehouden. Deze was bij een minirotonde op Het Hop met een auto tegen een lantaarnpaal gebotst. Een 14-jarige jongen die bij hem in de auto zat liep daarbij onbekend letsel op en werd ter plaatste door ambulancemedewerkers onderzocht. Aangezien de bestuurder bleek te hebben gedronken en bovendien geen geldig rijbewijs had, werd hij naar het politiebureau overgebracht. Daar moest hij een ademanalyse ondergaan met 705 ug/l als resultaat.

Sneek: aanhouding na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Kleine Kerkstraat een 22-jarige inwoner van Den Haag aangehouden. De man wordt er van verdacht om nog onduidelijke reden tijdens een vechtpartij op straat een 20-jarige inwoner van Joure te hebben mishandeld. Deze liep daarbij letsel op aan zijn hoofd. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht.

Drachten: brandstichting
De politie onderzoekt een brandstichting in een papiercontainer bij een wooncomplex aan de Melkkelder. De brand werd zaterdag kort voor middernacht gemeld en kon snel door de brandweer geblust worden. De hevige rookontwikkeling veroorzaakte wel nogal wat overlast voor omwonenden.

Harlingen: inbraak
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een winkelpand aan de Groen van Prinstererstraat. Zaterdagavond omstreeks 23.10 uur zag een omwonende dat aan de achterkant van het pand een raam was vernield. De politie was snel ter plekke maar trof binnen niemand meer aan. Het is nog niet bekend of er wat weggenomen is.

Ameland: baldadigheid
De politie heeft zondagochtend vroeg proces-verbaal opgemaakt tegen een groep Duitse jongelui in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. De groep had in en rond Hollum diverse vernielingen aangericht. Er waren onder meer fietsen en stoelen op de weg gegooid en planten en -potten vernield. In overleg met de begeleiders van de groep is een boete opgelegd van in totaal 400 euro die ter plaatse werd betaald.

Leeuwarden: aanhouding krakers parkeermeters
De politie heeft zondagmorgen vroeg drie Roemenen aangehouden op verdenking van het kraken van een parkeermeter. Een getuige had vier personen op de Oosterkade met de parkeermeter bezig gezien en de politie gebeld. Deze trof daar vier mannen aan die bij komst van de politie wegvluchtten. Drie van hen konden korte tijd later alsnog worden aangehouden. Bij nader onderzoek werd een vernielde parkeermeter aangetroffen, alsmede gereedschap waarmee men had geprobeerd de meter te kraken. De drie verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Appelscha: drie aanhoudingen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarge inwoner van Appelscha en een 15- en een 28-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden. Omstreeks middernacht zagen agenten dat er een vechtpartij gaande was op de Boerstreek. Ze spraken één van de betrokkenen, de inwoner van Appelscha, aan. Deze weigerde echter elke medewerking en wilde zich ook niet identificeren. De agenten besloten hem daarom aan te houden. De andere twee verdachten probeerden deze aanhouding vervolgens te voorkomen, waarbij ook diverse bedreigingen werden geuit. Met veel moeite en het gebruik van de wapenstok en pepperspray wisten de agenten dit te voorkomen. Met behulp van inmiddels te hulp geschoten collega’s konden de drie verdachten uiteindelijk worden aangehouden. Zij werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Rinsumageest: bijna 100 km/u te snel
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige automobilist uit Damwoude. Bij een verkeerscontrole op de Lauwersseewei bleek deze bestuurder 197 km/u te rijden, terwijl ter plaatse een maximum snelheid geldt van 100 km/u.

Drachten: inbraak bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Nipkowlaan. Zaterdagavond werd daar een ruit vernield, waarna een nog onbekende hoeveelheid gereedschap werd weggenomen. Een 28-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Aldeboarn: aanhouding na vechtpartij
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Aldeboarn aangehouden. Deze wordt er van verdacht een 20-jarige inwoner van Gorsdijk tijdens een vechtpartij in een feesttent op de Witteringswei te hebben mishandeld. Volgens getuigen zou de verdachte zijn slachtoffer, terwijl deze op de grond lag, net zo lang hebben getrapt tot deze buiten bewustzijn raakte. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Het slachtoffer werd per ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht.

Engwierum: dode schapen aangetroffen
De politie onderzoekt het dumpen van zes schapenkadavers in een sloot langs de Saatsenwei. Een voorbijganger had de kadavers vrijdagmiddag aangetroffen en de politie gewaarschuwd. Van de schapen waren de oormerken verwijderd.

112Fryslan