Fryslân, 08-11-2009 • Politieberichten van zaterdag 7 november 11.00 uur t/m zondag 8 november 11.00 uur.

Tzummarum: man gewond na val van zolder
De politie heeft zaterdagochtend het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval in een woning aan de Swaerderwei. Een 33-jarige inwoner van Oosterbierum was door nog onbekende oorzaak van een zolder gevallen. De man viel 3 meter naar beneden en raakte gewond aan zijn arm en hoofd. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Oppenhuizen: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt het in brand steken van een speeltoestel bij een school aan de P. Walmastrjitte. Surveillerende agenten kregen zaterdagmiddag een melding dat er bij de school een brand zou zijn. Aanrijdenden zagen de agenten al grote zwarte rookwolken boven het dorp.

Op het schoolplein stond een speeltoestel in de brand. De brandweer kwam ter plaatse en bluste het vuur. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.

Heerenveen: bromfietser met gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft zaterdagavond een 17-jarige bromfietser uit Heerenveen meegenomen naar het politiebureau. Een surveillerende motoragent zag de bromfietser over de Herenwal rijden. De jongen was volop aan het kleven. Hij reed daarbij met een gemiddelde snelheid van zo’n 70 kilometer per uur. Op de Nieuwstraat haalde de bromfietser een auto in. Uit tegenovergestelde richting naderde net een andere auto. Een hele gevaarlijke actie en daarom besloot de motoragent om de bromfietser mee te nemen naar het politiebureau. Hier kreeg hij een bekeuring voor de forse snelheidsovertreding en een bekeuring voor het gevaarlijke rijgedrag.

Lemmer: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Parkstraat een 21-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten zagen dat er twee jongens ruzie met elkaar hadden. De twee werden uit elkaar gehaald door een omstander. Hij werd daarbij geholpen door de agenten. Toen de rust terug was, bleek dat twee onder invloed van alcohol verkeerden. Het werd de agenten dan ook niet echt duidelijk wat er nu precies was gebeurd. Wel werd duidelijk dat de 21-jarige Lemster zijn fiets tegen een geparkeerde auto had gegooid. Daardoor was er schade ontstaan. De Lemster werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Akkrum: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Koopmansstrjitte. Men kwam in de nacht van zaterdag op zondag binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd overhoop gehaald. Het is dan ook nog onduidelijk wat er precies is weggenomen. De 24-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt fietsendief aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Grote Hoogstraat een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de diefstal van een fiets. Een getuige had gezien dat de man bij een café een fiets had gestolen. Er werd een goed signalement doorgegeven en de twee agenten op de fiets konden de verdachte dan ook snel aanhouden. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen fiets werd in beslag genomen en ook naar het bureau gebracht. Het is nog niet bekend van wie de fiets is. Het betreft een grijze damesfiets van het merk Batavus, type Intermezzo. De eigenaar kan zich melden bij het politiebureau in de stad.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De Leeuwarder was door een portier de horecagelegenheid uitgezet omdat hij daar ruzie had gemaakt. Eenmaal op straat zag de Leeuwarder de man waar hij eerder ruzie mee had gehad. De 26-jarige probeerde de man te slaan. Surveillerende agenten grepen direct in. Ze wilden de Leeuwarder onder controle brengen, maar hij verzette zich daarbij hevig. Ook een omstander begon zich er mee te bemoeien. De porties van horecagelegenheid moesten de agenten helpen om de man onder controle te krijgen. De Leeuwarder werd geboeid en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Gersloot: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Aengwirderweg een 17-jarige inwoner van Gorredijk en een 18-jarige inwoner van Tjalleberd aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de twee een auto en een brievenbus hadden vernield. Op aanwijzing van de getuige, een medewerker van de politie, konden de twee door de agenten worden aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Daar bleek dat de 18-jarige man ook nog een gevangenisstraf van 25 dagen had openstaan.

Gorredijk: politie houdt drie verdachten aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat een 19-jarige inwoner van Jubbega aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Daarnaast werden nog een 16-jarige vrouw uit Jubbega en een 18-jarige man uit Jubbega aangehouden omdat ze niet wilden vertrekken en de agenten beledigden.

Surveillerende agenten kregen een melding dat er voor de horecagelegenheid werd gevochten. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat de 19-jarige man een andere stapper sloeg. Het slachtoffer viel op de grond en de 19-jarige schopte hem toen ook nog een aantal keren. De agenten hielden de man uit Jubbega aan. Hij werd geboeid en in een politieauto geplaatst. De 16-jarige vrouw ging vervolgens door het lint, vermoedelijk door te veel alcohol en de emoties. Ze bleef maar schreeuwen en viel steeds agenten lastig. Na de zoveelste waarschuwing werd ook de vrouw aangehouden. De 18-jarige beledigde vervolgens enkele agenten en daarom werd ook hij aangehouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: politie houdt twee inbrekers aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Wolvega van 14 en 18 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak. Surveillerende agenten liepen in de Van Harenstraat en hoorden lawaai komen uit de Pieterslaan. De agenten gingen direct ter plaatse. Ze werden aangesproken door twee mannen. De twee verklaarden dat ze drie inbrekers hadden overlopen bij de bakkerij. De twee mannen hadden één van de inbrekers aangehouden. Deze 18-jarige man werd overgedragen aan de agenten. Na onderzoek kon ook de tweede inbreker, de 14-jarige jongen, in zijn woning worden aangehouden. De twee werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De identiteit van de derde inbreker is inmiddels ook bekend.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor zware mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwestad een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had in een horecagelegenheid een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden met een glas in het gezicht geslagen. De vrouw liep hierdoor allemaal kleine wondjes op in haar gezicht. De man raakte gewond aan zijn hand, vermoedelijk is een pees doorgesneden. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De zware mishandeling voldeed aan de voorwaarden voor het ‘weekendarrangement’ en Leeuwarder zit dan ook nog steeds vast. Wel zal hij in de loop van zondag in het ziekenhuis moeten worden geopereerd aan zijn verwondingen aan zijn hand.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal mobiele telefoon
De politie onderzoekt de diefstal va een mobiele telefoon van een 35-jarige inwoner van Sint Annaparochie. De man fietste zondagochtend vroeg over de Leeuwerikstraat. Daar werd hij aangesproken door een negroïde man met verzoek om even te bellen. De 35-jarige stopte en zette zijn fiets tegen een lantaarnpaal. Hij gaf zijn telefoon aan de negroïde man zodat die kan bellen. Voordat hij het in de gaten had, was de man er met zijn telefoon en zijn fiets vandoor. De 35-jarige heeft nog geprobeerd om de dief te achterhalen, maar hij kon hem lopend niet bijhouden.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in negen processen-verbalen en rijverboden. Opvallend was het volgende voorval;

[ul][li]Zaterdag, 19.50 uur, Koolmeesstraat in De Westereen, een 37-jarige automobilist uit De Westereen. De man had met zijn auto in de Koolmeesstraat meerdere auto’s beschadigd en was vervolgens doorgereden. Op basis van een goed signalement en het kenteken van de auto konden de agenten de man achterhalen. De 37-jarige werd dan ook in zijn woning in de Salomon Levystrjitte aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau, maar weigerde daar vervolgens alle medewerking. Er werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt voor het verlaten van de plaats van het ongeval, het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs en het weigeren van de ademanalyse. De auto van de man werd door de politie in beslag genomen.[/li][/ul]

In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende geval (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag, 13.30 uur, Rijksweg in Midlum, een 41-jarige bromfietser uit Harlingen, 1235 ug/l. De man was gevallen met zijn bromfiets. Een passerende ambulance was hiervan getuige. De man bleek niet gewond te zijn, maar hij had wel veels te diep in het glaasje gekeken.[/li][/ul]

[ul][li]Zondag, 00.50 uur, Robert Kochstraat in Leeuwarden, een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden, 625 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij met hoge snelheid reed. Na een stopteken zette de man zijn auto aan de kant van de weg. Hij deed zijn portier open en ging er volgens vandoor. Na een zoektocht kon de bestuurder in de Goudsbloemstraat worden aangehouden.[/li][/ul]

[ul][li]Zondag, 04.40 uur, K.R. Poststraat in Heerenveen, een 53-jarige automobiliste uit Heerenveen. De vrouw had haar auto tegen een bol en een hek geparkeerd. De agenten roken een alcohollucht en daarom werd de vrouw overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Deze analyse mislukte tot twee keer toe en daarom werd de vrouw gevorderd om aan een bloedproef mee te werken. Dit weigerde ze echter. Hierop werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt voor het weigeren van een bloedproef. Daarnaast werd ook haar rijbewijs ingevorderd.[/li][/ul]

112Fryslan

})