Politieberichten van Zondag 8 mei

Dronken man aangehouden

FRANEKER – De politie heeft zaterdag rond 15.00 uur een 60-jarige inwoner van Franeker aangehouden voor openbare dronkenschap. De 60-jarige liep op blote voeten door het centrum van Franeker en was behoorlijk onder invloed van alcohol. Toen hij door agenten op zijn gedrag aan werd gesproken en een bekeuring kreeg voor openbare dronkenschap, schold hij de agenten uit en beledigde hen. De verdachte is aangehouden en ter ontnuchtering overgebracht naar het politiebureau.

Brandweerman grijpt kordaat in

WOLVEGA – De politie heeft zaterdag rond 17.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand bij een winkelpand in de Hoofdstraat Oost. Een 21-jarige brandweer man die op een terras van een horecagelegenheid zat, rook een brandlucht. Toen hij polshoogte ging nemen zag hij een uitslaande brand bij het platte dak van een winkelpand. De brandweerman aarzelde geen moment en klom via het pand van een bloemist naar de vuurhaard. Hier wist hij het vuur met behulp van een poederblusser en tuinslang te doven. Dankzij dit ingrijpen, kon erger worden voorkomen. Onderzoek wees uit dat het vuur ontstaan was in een krukdroge bloemenbak die tegen plastic tuinset en houten scherm stond. Het is nog niet duidelijk hoe het vuur is ontstaan.

Invordering rijbewijs

SCHERPENZEEL – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige inwoner van Scherpenzeel. Agenten zagen hem rijden op de Grindweg en hielden de bestuurder rond 04.30 uur staande. Aangezien het vermoeden bestond dat de 18-jarige, beginnend bestuurder, alcohol gebruikt had, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 815 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Automobilist valt in slaap

WYTGAARD – De politie heeft zondag rond 03.00 uur geassisteerd bij een ongeval op de A-32. Een 24-jarige bestuurder uit Grou reed met zijn auto uit de richting van Leeuwarden in de richting van Heerenveen. Vlak bij het aquaduct in Akkrum viel de bestuurder in slaap. De auto kwam in de berm waarna de 24-jarige wakker werd. De Grouster stuurde de auto uit de berm maar door deze manoeuvre raakte hij de controle over het voertuig kwijt en de auto botste tegen de vangrail. Het linkervoorwiel met ophanging kwam klem te zitten onder de vangrail en brak af. De auto belandde half op de vangrail. De A-32 raakte bezaaid met onderdelen van de auto. De bestuurder raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn 21-jarige passagier werd niet gewond. Aangezien het vermoeden bestond dat de 24-jarige mogelijk onder invloed de auto bestuurd had, is een bloedproef afgenomen en is zijn rijbewijs ingevorderd.

Heling

LEEUWARDEN – De politie heeft zondag rond 05.00 uur een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor heling. Agenten zagen de Leeuwarder op het Ruiterskwartier rijden op een fiets waarvan het beugelslot doorgezaagd was. Uit onderzoek bleek dat de fiets gestolen was. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Zwaar beschadigde auto

FRIESCHE PALEN – De politie heeft zaterdag rond 21.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige inwoonster van Hoorn. Bij de politie kwam een melding binnen de een grijze Mitsubishi betrokken zou zijn geweest bij een aanrijding op het verkeersplein in Joureen dat de bestuurder door was gereden. De auto werd door agenten aangetroffen op de A-7 vlak bij Friesche Palen. De voorzijde van de auto was zwaar beschadigd. De 25-jarige bleek onder invloed van alcohol te zijn en is aangehouden. De verdachte weigerde op het politiebureau mee te werken aan een ademanalyse. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt. Naar de toedracht van de aanrijding bij Joure wordt nog onderzoek gedaan.

Wildplasser aangehouden

SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.00 uur een 19-jarige inwoner van Folsgare aangehouden voor het opgeven van een valse naam, wildplassen en openbare dronkenschap. Agenten zagen de 19-jarige uitgebreid, tussen het publiek, tegen een gevel plassen van een pand aan de Kleine Kerkstraat. De verdachte werd hiervoor bekeurd maar gaf aan de agenten een valse naam op. De verdachte, die behoorlijk onder invloed van alcohol was, is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij, met een proces-verbaal, het bureau weer verlaten.

Auto rijdt op betonblok

BURDAAD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur een 24-jarige inwoner van Burdaad bekeurd voor het rijden onder invloed. Surveillerende agenten zagen op de Hikkaarderdyk twee auto staan waarvan er één vast stond op een betonblok. Het carter van de auto was hierdoor beschadigd want de olie liep vanuit de motor in de berm in. Aangezien het vermoeden bestond dat de 24-jarige alcohol gebruikt had is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 585 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling

LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.30 uur een 22-jarige inwoner van Lemmer aangehouden voor mishandeling. De 22-jarige zocht in de Flevostraat ruzie met een 19-jarige inwoner van Bantega en gaf de Bantegaaster een klap tegen het hoofd. Op aanwijzing van de 19-jarige kon de verdachte aan worden gehouden. De 22-jarige is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Gasfles in brand gestoken

WASKEMEER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een brand die ontstaan was in een schaftkeet die gebruikt werd bij werkzaamheden in de Oude Wijk. Een getuige zag dat er brand was bij de keet en waarschuwde de hulpdiensten. Agenten zagen dat de bergruimte waarin een gasfles in stond opengebroken was en dat de leiding van de gasfles kapot was gemaakt. Vervolgens was het ontsnappende gas in brand gestoken. De brandweer heeft het vuur gedoofd en de gasfles ‘gecontroleerd’ leeg laten lopen. Tevens bleek dat er in de omgeving van de Oude wijk een mobiel toilet omgegooid was en dat er afschermings hekken in de vaart waren gegooid. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die hier informatie over hebben. De politie is te bereiken via 09.00 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 – 7000.

Branden

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie geassisteerd bij de afhandeling van branden voornamelijk in Drachten en Leeuwarden. Deze branden werden op tijd ontdekt en werden geblust voordat er grote schade ontstond.

Drachten, 04.00 uur Winterkoninkjestraat, hier ontstond brand waarbij een wilgen tuin scherm en twee vuilniscontainers afbrandden. Een getuige waarschuwde de bewoners en het vuur kon geblust worden. Deze brand is vermoedelijk aangestoken

Drachten, 04.00 uur, Houtlaan een schuur en schutting raakten hier in brand. Bewoners probeerden de brand te blussen maar één van hen, een 36-jarige man, kreeg rook binnen en hierdoor ademhalingsmoeilijkheden. De brandweer heeft het vuur geblust. Naar de oorzaak van de brand wordt nog onderzoek gedaan

Leeuwarden, 04.00 uur, Spoorstraat 32, een vuilniscontainer en een schutting stonden hier in brand. Waarschijnlijk is de container die tegen de schutting stond in brand gestoken. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle

Leeuwarden, 04.30 uur, Verkorteweg, een (oud) papiercontainer werd in brand gestoken. De container stond tegen de gevel van het pand en de vlammen sloegen hoog tegen de gevel op. De gewaarschuwde bewoners konden de brand zelf doven.

Leeuwarden, 04.30 uur, Oostersingel, hier werden twee fietsen die tegen de voorgevel van een woning stonden in brand gestoken. De brand werd door agenten geblust. De gevel van het pand raakte beschadigd.

Leeuwarden, 05.30 uur, De Fennen, een vuilniscontainer werd hier in brand gestoken. De brand werd door de brandweer geblust.

Leeuwarden, 05.00 uur, Oostersingel, drie vuilniscontainers werden in brand gestoken. De brandweer bluste de brand.

Leeuwarden, 06.00 uur, Dragoonsplein, een ondergrondse container werd in brand gestoken. De brandweer heeft het vuur geblust

112Fryslan