Politieberichten van zondag 8 januari

Laptop gestolen bij inbraak

HEERENVEEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Turfsteker. Tussen 22 december en 7 januari werd hier een ruit kapot geslagen, waarna een laptop weggenomen werd. Een 51-jarige man uit Heerenveen deed aangifte.

Auto over de kop

LUXWOUDE – De politie heeft zaterdagmorgen een aanrijding afgehandeld waarbij een 38-jarige man uit Dokkum gewond raakte. De man reed omstreeks 11.30 uur op de A7, toen hij om onbekende reden met zijn auto in de slip raakte. Hierna botste hij tegen de vangrail van de middenberm aan, sloeg over de kop en kwam op zijn wielen weer tot stilstand. De man werd voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen was, werd hij naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies hij 205 ug/l. Bovendien bleek de man niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en had hij nog een boete openstaan. Na betaling werd de man met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Vrouw ramt twee politieauto’s

OUDEGA (SMALLINGERLAND) – De politie heeft zaterdag een 22-jarige vrouw uit Hallum aangehouden op verdenking van poging doodslag. Agenten zagen de vrouw omstreeks 15.30 uur in Leeuwarden rijden. Het was bij hen bekend dat het rijbewijs van de vrouw ingevorderd was. De agenten spraken de vrouw aan en schreven een bekeuring uit voor het rijden zonder geldig rijbewijs. Omdat ze vermoedde dat de vrouw weer zou gaan rijden, hielden ze haar in de gaten. Niet veel later stapte de vrouw inderdaad weer in haar auto. Vanuit Leeuwarden reed zij met zeer hoge snelheid via Wergea, Warten, Fonejacht en Earnewoude naar Oudega. Ondanks pogingen van de politie om de vrouw te doen stoppen, reed zij door. Hierbij nam ze vele verkeersrisico’s en haalde binnen de bebouwde kom snelheden tot 100 kilometer per uur. Omdat de situatie levensgevaarlijk was, werd besloten in Oudega een wegversperring op te zetten om de snelheid van de vrouw te doen afnemen. Terwijl agenten hiermee bezig waren, kwam de vrouw al aangereden. Een agent kon nog net op tijd de auto verlaten, voor de vrouw met zeer hoge snelheid door de versperring heen reed. Hierbij ramde ze beide politieauto’s en kwam zelf meters verder tot stilstand. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Ze bleek ongedeerd te zijn, waarna ze aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten werd. Inmiddels is ze in verzekering gesteld. Alle drie de voertuigen zijn total loss. De politie is op zoek naar getuigen van dit voorval. Zij worden verzocht contact met de politie op te nemen via telefoonnummer 099-8844.

Laptops weg bij inbraak

BURGUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan De Boek. Hier werd tussen zaterdag 18.30 uur en zondag 02.50 uur een raam open gebroken waarna twee laptops weggenomen werden. Een 28-jarige bewoner deed aangifte. De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien hebben dat bij kan dragen aan het onderzoek. Zij worden verzocht contact met de politie op te nemen via telefoonnummer 099-8844.

Man aangehouden voor mishandeling

GROU/HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag een 28-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Om 17.50 uur kwam een melding binnen iemand mishandeld was in een woning aan het Suorein. Ter plaatse bleek de dader al verdwenen te zijn. Deze had zich eerder de woning binnengedrongen en een 58-jarige inwoner een aantal klappen gegeven. De vrouw van het slachtoffer was op de vloer gegooid. Toen de politie gebeld werd, ging de dader er vandoor. De dader was een bekende en de oorzaak lag in de relationele sfeer. De dader werd later die avond in zijn woonplaats aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De 58-jarige man deed aangifte.

Inbraak in woning

NOARDBURGUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Van Cronenburgweg. Tussen vrijdag 20.00 en 23.30 uur werd hier geprobeerd de achterdeur open te breken. Dit lukte niet, waarna men via een openstaand raampje naar binnen kwam. Uit de woning werden een laptop, een televisie en een kluis met geld en waardepapieren weggenomen. De 21-jarige bewoner deed aangifte.

Man aangehouden voor belediging

SNEEK – De politie heeft zaterdagavond een 22-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van belediging. De man was een kroeg aan de Singel uitgezet en had hierna een ruitje van de kroegdeur kapot geslagen. Agenten kwamen ter plaatse, maar de eigenaar deed geen aangifte. Terwijl ambulancepersoneel de verwondingen aan de hand van de man behandelde, bleef de man zich verzetten. Hij schold hierbij alles en iedereen uit, waaronder de agenten. Hierop werd hij aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht en ingesloten in het bureau.

Man aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van verstoren van de openbare orde. De man had zich in een kroeg in de Oude Doelesteeg vervelend gedragen en was de kroeg uitgezet. Hierna viel hij in de steeg voorbijgangers lastig. Eenmaal uit de steeg wilde hij steeds terug naar de kroeg. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met een bekeuring het bureau weer verlaten.

Man op bootje aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van diefstal. Een 53-jarige man uit Leeuwarden belde de politie nadat hij de verdachte op een bootje bij zijn woonboot aan de Emmakade aantrof. De verdachte had de trossen losgemaakt en was bezig het dekkleed los te maken. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De booteigenaar deed aangifte.

Fietser gewond na botsing

DE KNIPE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een aanrijding tussen twee fietsers afgehandeld, waarbij een 30-jarige inwoner van Gorredijk gewond raakte. De man fietste op het fietspad aan de Meyerweg in de richting van Heerenveen, toen hij tegen een 16-jarige fietser uit Gorredijk aan botste die van tegengestelde richting kwam. Beiden hadden gedronken. De 30-jarige man werd met hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De 16-jarige liep een snee in zijn wang op.

Man aangehouden voor niet tonen identiteitsbewijs

SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Sneek aangehouden voor het niet tonen van een identiteitsbewijs. De man was betrokken geweest bij een opstootje aan de Marktstraat. Toen agenten ter plaatse kwamen, uitte hij zich agressief in hun richting. Aan het verzoek zich te legitimeren, voldeed hij niet. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor mishandeling

BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 25-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 18-jarige vrouw uit Berlikum gaf aan in een discotheek aan het Hemmenplein door de man een vuistslag tegen haar hoofd gekregen te hebben. Dit gebeurde nadat zij hem aangesproken had op zijn gedrag toen hij ruzie aan het maken was met een ander meisje. Een 18-jarige vrouw uit Leeuwarden gaf aan dat hij haar ongeveer 10 minuten eerder op de dansvloer uit het niets drie keer in haar gezicht geslagen had. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht en ingesloten op het bureau. Beide vrouwen deden aangifte.

Rijbewijzen ingevorderd

NOARDBURGUM/LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee rijbewijzen ingevorderd. Zaterdag rond 23.00 uur kreeg een 24-jarige man op het terrein van een discotheek aan de Oude Commissieweg in Noardburgum een stopteken nadat hij met gierende banden aan kwam rijden. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 570 ug/l, naast de invordering van het rijbewijs goed voor een rijverbod van 6 uur. Tegen de man werd proces verbaal opgemaakt.

Rond 02.30 kreeg een 19-jarige man uit Leeuwarden op het Zuidvliet een stopteken toen hij met zijn bromscooter over het fietspad reed. De beginnend bestuurder kon zich niet legitimeren en geen geldig rijbewijs tonen. Omdat het vermoeden bestond dat hij gedronken had, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau. Hier blies hij 505 ug/l, naast de invordering van het rijbewijs goed voor een rijverbod van 7 uur.

112Fryslan