Politieberichten van zondag 8 augustus.

Dertien bekeuringen voor te snel varen
FRYSLAN – De politie heeft vrijdag en zaterdag bij controles op het water dertien bekeuringen uitgedeeld aan schippers die te snel voeren. Vrijdag werden op it Wiid, op het Pikmeer en op de Peanster Ee in totaal acht bekeuringen uitgedeeld. Vijf hiervan waren voor schippers jonger dan vijftien jaar. Zaterdag werden nog eens vijf bekeuringen uitgedeeld op de Houkersloot in Sneek. De politie zal de komende periode vaker controles uitvoeren.

Auto gestolen
BOLSWARD – De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een personenauto vanaf de parkeerplaats op de Professor dr. Titus Brandsmalaan. De groene Ford Mondeo met het kenteken NS-XJ-45 werd in de nacht van vrijdag op zaterdag weggenomen. De 59-jarige eigenaar uit Harlingen deed aangifte.

Inbraak in bouwkeet
HARLINGEN – De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in twee bouwketen aan de Kimswerderweg. Een van de bouwketen werd opengebroken, waarna met de sleutelbos die daaruit weggenomen werd, een tweede bouwkeet en twee zeecontainers opengemaakt werden. Het is nog onduidelijk wat weggenomen is. Een 52-jarige man uit Veendam deed aangifte.

Duiven gestolen
BOLSWARD – De politie heeft zaterdag een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een duivenhok bij een woning aan de Samuel van Haringhouckstraat, waarbij twintig duiven weggenomen werden. Dit gebeurde tussen woensdagmiddag en zaterdagavond. De 43-jarige eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden na uitdelen klap
VLIELAND – De politie heeft zaterdagavond op de camping aan de Kampweg een 43-jarige man uit Ankeveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Naast de tent van de man waren drie mannen al enige tijd erg luidruchtig. De verdachte besloot de mannen op hun gedrag aan te spreken. De mannen reageerden hier lacherig op en provoceerde de verdachte, waarna deze één van de mannen, een 21-jarige man uit Hooghalen, een paar klappen gaf. Ook een 21-jarige man uit Groningen gaf aan een klap te hebben gekregen. De verdachte werd door de politie meegenomen voor verhoor. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

Inbrekers in ziekenhuis aangehouden
SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19- en een 20-jarige man uit Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van inbraak. De verdachten hadden eerder die avond ingebroken in een woning aan de Langhuisterweg. Vermoedelijk kwamen zij binnen door een keukenraam, waarna zij uit de woning een laptop, een flatscreen en autosleutels meenamen. De mannen wilden in de auto wegkomen, maar reden bij de woning meteen een sloot in. De ondertussen door het gestommel wakker geworden bewoner, zag de mannen in de auto zitten en riep hen aan. Hierop gingen de verdachten er vandoor. De bewoner alarmeerde de politie, die meteen een zoekslag in de omgeving van de woning maakte. Hierbij troffen zij niemand meer aan. In de auto vonden zij wel bloedsporen. Bij navraag bij het ziekenhuis in Leeuwarden bleek dat hier twee gewonde mannen uit Sint Annaparochie opgenomen waren. Hier konden de verdachten uiteindelijk dus aangehouden worden. Ze werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De flatscreen werd in de auto teruggevonden, de laptop is nog niet terecht. De 28-jarige bewoner deed aangifte.

Twee aanhoudingen na vechtpartij
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Oude Doelsteeg een 26-jarige man uit Delft en een 23-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Via cameratoezicht werd gezien dat er onenigheid was tussen twee groepen. Een van de groepen liep richting Nieuwestad. Hier trof de politie twee 17-jarige mannen, een 18-jarige man en een 18-jarige vrouw, allemaal uit Leeuwarden. De twee 17-jarige mannen waren gewond. Een had een snee in zijn hand en de andere een opgezet jukbeen van een klap die hij tegen zijn hoofd gekregen had. Een getuige gaf aan dat hij zag dat vier mannen de jongens geslagen hadden en met fietsen gegooid hadden. Naar aanleiding van de camerabeelden konden vervolgens de twee verdachten aangehouden worden. Ze werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na mishandeling
MENALDUM/BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Berlikum een 25-jarige man uit Berlikum aangehouden op verdenking van mishandeling. Na een melding dat een meisje op de Gernierswei geslagen zou zijn, troffen agenten ter plaatse het 24-jarige slachtoffer uit Rottevalle aan. Zij verklaarde om onduidelijke reden door de verdachte, een bekende van haar, geslagen te zijn en later door hem omver gefietst te zijn. Hierbij liep zij een blauw plek op haar jukbeen op en een schram op haar zij. Naar aanleiding van het signalement kon de verdachte even later in Berlikum aangehouden worden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na gooien fles
FORMERUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een strandpaviljoen een 18-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte was eerder die avond vanwege vervelend gedrag de strandtent uitgezet. Even later liepen een 18-jarige vrouw uit Goutum en een 31-jarige man uit Nieuwekerk aan de IJssel bij het paviljoen langs waar de man nog steeds rondhing. Hij gedroeg zich vervelend en had een fles in zijn hand. De 31-jarige man sprak de verdachte, een bekende van hem, aan en pakte de fles af. Daarna liepen de twee door. Toen de man omkeek zag hij dat de verdachte opnieuw een fles in zijn hand had en deze in de richting van de portier van het paviljoen gooide. De fles kwam echter tegen het hoofd van de vrouw uit Goutum aan, die hier waarschijnlijk een hersenschudding aan overhield. De ondertussen gealarmeerde politie kon de verdachte ter plaatse aanhouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Twee mannen aangehouden voor fietsen in water gooien
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Oudesluis twee mannen van 17 en 18 jaar uit Luttelgeest aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een getuige had gezien dat een aantal mannen een fiets in ’t Dok gegooid hadden. Twee van die mannen konden aangehouden worden en werden meegenomen voor verhoor. Na verhoor mochten ze met een bekeuring het bureau weer verlaten.

Twee mannen aangehouden na vechtpartij
JOURE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Midstraat twee mannen uit Joure van 20 en 22 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De mannen hadden in een club aan de Midstraat om onduidelijke reden al onenigheid met elkaar gekregen. Deze ruzie ging buiten de club door en kwam tot een vechtpartij. De 20-jarige man raakt hierbij dusdanig gewond dat hij per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht moest worden.

Man met mes aangehouden
BURGUM – De politie heeft zondagmorgen vroeg op de Prins Bernardstraat een 21-jarige man uit Mûnein aangehouden op verdenking van bedreiging en vernieling. Nadat een melding binnengekomen was dat bij een flatje onenigheid zou zijn, troffen agenten ter plaatse een aantal getuigen aan. Deze gaven aan dat de verdachte om onduidelijke reden met een mes achter een 23-jarige man uit Burgum aan gegaan was en een ruit van de woning van de Burgummer kapot geslagen had. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Hij had geen mes bij zich, maar op aanwijzingen van een getuige werd het mes in de woning van een buurtbewoner gevonden en in beslag genomen. De 23-jarige man uit Burgum deed aangifte.

Man aangehouden met stroomstootwapen
DRACHTEN – De politie heeft zondagmorgen vroeg in een eetgelegenheid op de Noordkade een 19-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van bezit van een verboden wapen. Surveillerende agenten zagen iemand vanonder het halfgesloten rolluik vandaan een stroomstootwapen activeren. Binnen bleek één man te zitten die ontkende een wapen bij zich te hebben. In de prullenbak werd echter het wapen gevonden. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Het wapen werd in beslag genomen.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Drie bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]22.10 uur, Foarstrjitte in Zwaagwesteinde, een 20-jarige man uit Oudwoude, 635 ug/l, beginnend bestuurder, de verdachte was in Kollumerzwaag door tuinen gereden en tegen een geparkeerde auto aan gereden. Hierbij klapte een passagier (personalia onbekend) met zijn hoofd tegen het voorruit. Deze passagier is uitgestapt en zelf naar het ziekenhuis in Dokkum gegaan voor behandeling. Ondertussen was de verdachte doorgereden naar Zwaagwesteinde waar hij door agenten aangehouden werd voor het rijden onder invloed en verlaten plaats ongeval.
23.35 uur, Willem Barentszkade in Terschelling west, een 48-jarige man uit Nijmegen, 740 ug/l.
00.35 uur, Herenweg in Hollum (Ameland), een 43-jarige man uit Amsterdam, 635 ug/l.[/bullets]

112Fryslan

})