Politieberichten van zondag 7 november.

Scooter weggenomen
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een scooter. Deze meerkleurige scooter van het merk/type Stinger, met het kenteken DD416Z werd weggenomen uit de achtertuin van een woning aan de Ramstraat. De 38-jarige eigenaresse uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Winkeldief
JOURE – De politie heeft zaterdagmiddag gezocht naar een winkeldief. De man had enkele flessen drank uit een winkel aan de Midstraat weggenomen. Het personeel alarmeerde via 1-1-2 de politie. Gezien het duidelijke signalement dat de melder kon geven werd een twitterbericht via [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] uitgedaan. Mogelijk dat iemand de dader zou zien en herkennen. Daarnaast zochten agenten in het centrum naar de verdachte. Beide acties leverde geen resultaat op. Er werd geen verdachte aangehouden. Een 59-jarige inwoonster van Joure heeft aangifte gedaan.

Winkeldieven in de kraag gevat
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag in een winkel aan De Passage een 23-jarige vrouw uit Wolvega en een 47-jarige vrouw uit Heerenveen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Winkelpersoneel had op camerabeelden gezien dat beide verdachten diverse goederen uit de winkel in hun kleding stopten. Na het passeren van de kassa verzocht het winkelpersoneel de twee dames hun zakken en tassen leeg te maken. In totaal kwamen 21 producten ter waarde van enkele tientjes te voorschijn. De politie werd gealarmeerd en beide vrouwen werden aangehouden. Zij bekende de goederen te hebben gestolen en gaven het terug. Voor nader onderzoek zijn zij ingesloten. Een 40-jarige inwoonster van Steenwijk heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

In het bezit van pepperspray en een mes
GYTSJERK – De politie heeft zaterdagavond een 30-jarige man en een 24-jarige man afkomstig uit Litouwen en beide zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden voor het bezit van een wapen. De mannen zaten in een auto die met gedoofde lichten geparkeerd stond op een parkeerplaats in Tytsjerk. Dit viel op en een getuige alarmeerde de politie die polshoogte ging nemen. Tijdens het aanrijden werd de auto gezien op de kruising van de Rinia van Nautaweg met de N361 waar een stopteken werd gegeven. De bestuurder voldeed hier aan. In het voertuig zaten de 30-jarige en de 24-jarige die gecontroleerd werden. Daarbij werd een busje pepperspray en een mes aangetroffen. Voor nader onderzoek zijn zij ingesloten op het politiebureau.

Grote verkeerscontrole
A7 thv TERWISPEL – De politie heeft zaterdagvond en in de nacht van zaterdag op zondag een grote verkeerscontrole gehouden op parkeerterrein De Walden langs de A7. De controle was een samenwerking van de politie Fryslân met de Douane, Belastingdienst en de RDW. Tussen 23.00 uur en 05.00 uur werd al het verkeer van de snelweg gehaald om gecontroleerd te worden. Dat had de volgende resultaten:

Resultaat politie
Agenten schreven 33 bekeuringen uit waaronder 14 voor het rijden met gladde bannen, 8 voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs en 5 voor het voeren van mistverlichting terwijl het zicht goed was. Daarnaast enkele bekeuringen voor het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs, een verlopen APK of het voeren van verkeerde verlichting. In dat laatste geval was er sprake van blauwe lampen. Twee maal werd het rijbewijs ingevorderd in verband met nog openstaande bekeuringen. Twee beginnend bestuurders reden onder invloed. Bij de ademanalyse was de uitslag 335 ug/l en 130 ug/l. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Een 45-jarige man uit Bakkeveen en een 40-jarige man uit Siegerswoude werden aangehouden voor belediging van een ambtenaar in functie en het niet voldoen aan een vordering. Tijdens de controle stapten deze mannen uit een taxibusje en riepen dat zij graag wilde blazen. Hen werd meerdere malen verzocht achter de controle te gaan staan. De mannen werkten niet mee en scholden de agenten uit. Daarop zijn zij aangehouden voor belediging en verzet en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten.

Resultaat belastingdienst en douane
De Belastingdienst heeft voor € 3835 aan openstaande heffingen geïnd. Eén voertuig werd inbeslaggenomen in verband met achterstallige betalingen. 33 voertuigen werden gecontroleerd waarbij 7 automobilisten de auto van het werk voor privédoeleinden gebruikten. Zij kunnen een naheffing verwachten. Medewerkers van de Belastingdienst noteerden van twee bestuurders de gegevens omdat zij in Nederland woonachtig zijn maar met een buitenlands kenteken reden. Wanneer bij een tweede keer in een buitenlands voertuig wordt gereden zal men het complete BPM bedrag moeten betalen van het betreffende voertuig.

Bedreiging met een bierflesje
BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van bedreiging. In een uitgaansgelegenheid aan het Hemmemaplein de man betrokken bij een opstootje. Beveiligingspersoneel kon dit opstootje in de kiem smoren. De man uit Franeker hield daarbij een bierflesje in zijn hand en bedreigde daarmee een 31-jarige beveiligingsmedewerker uit Sint Annaparochie. Om het publiek en het overige personeel te beschermen sloeg de 31-jarige man het flesje uit de handen van de jongen. De verdachte werd vervolgens overgedragen aan de gealarmeerde politie die hem aanhield en op het politiebureau insloot. Er is aangifte gedaan.

Mishandeling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige en een 23-jarige, beide uit de gemeente Wymbritseradiel, aangehouden op verdenking van mishandeling. In een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat gedroegen zij zich vervelend. Meerdere malen werd hun door het personeel gevraagd te stoppen. Nadat zij zich wederom vervelend gedroegen moesten zij het pand verlaten. Dit werd geweigerd. Het lukte het personeel beide heren naar buiten te brengen. Zij boden nog steeds weerstand. Door een van de verdachten werd aan de haren van een 23-jarige medewerker uit Sneek getrokken. Portiers van naastgelegen horecagelegenheden schoten te hulp waardoor het verzet ophield. De politie kwam ter plaatse die de mannen aanhield en op het politiebureau voor nader onderzoek heeft ingesloten. De medewerker deed aangifte van mishandeling. Bij hem was een pluk haar uit het hoofd getrokken.

Ruzie
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. In de Oude Doelesteeg had een ruzie plaatsgevonden tussen enkele mannen. De partijen werden door de gealarmeerde politie gescheiden waarbij omstanders aangaven dat de Leeuwarder een mes bij zich zou hebben. Bij de fouillering van de 17-jarige werd een zakmes aangetroffen. Tevens bleek de jongen flink onder invloed van alcohol te zijn. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het bureau kon hij alweer snel verlaten met twee bekeuringen. Een keer voor het feit dat hij een mes op zak had en daarnaast een bekeuring voor openbaar dronkenschap. De tegenpartij wilde geen aangifte doen.

Jongen spijt van vernieling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie jongens uit Sneek, een 19-jarige en twee 18-jarigen, aangehouden op verdenking van vernielingen. Rond 02.30 uur kwam de melding dat jongeren een plantenbak hadden vernield op de Waterpoortsgracht. Op aanwijzing van de melder troffen de agenten de drie mogelijke daders op de Oude Koemarkt aan. Alle jongens werden gehoord op het politiebureau. Uit de verhalen bleek dat de 19-jarige de plantenbak had vernield. De twee 18-jarigen waren daarmee geen verdachte maar getuige geweest. De 19-jarige bekende gelijk de vernieling en had er spijt van. Samen met de andere jongens kon hij weer naar huis. Komende week komt de jongen naar het bureau om de schade te regelen.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft in de nacht zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol.

Vijf beginnend bestuurders onder invloed
In de gemeentes West – en Ooststellingwerf werden in totaal vijf beginnend bestuurders bekeurd omdat zij met te veel drank op achter het stuur zaten. Iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt, wordt automatisch een beginnend bestuurder. Bepaalde verkeersovertredingen worden geregistreerd bij het Openbaar Ministerie. Wie binnen 5 jaar drie zware overtredingen op zijn of haar naam krijgt, wordt geconfronteerd met een schorsing van het rijbewijs. Beginnend bestuurders mogen niet meer dan 0,2 promille (=95 ug/l) alcohol in hun bloed hebben. Hun rijbewijs wordt ingevorderd wanneer de uitslag van de ademanalyse 350 ug/l of meer is. Ook worden beginnend bestuurders eerder naar de EMA-cursus gestuurd (al bij 0,8 promille in plaats van 1,3 promille). (bron.www.om.nl)

Om 22.15 uur werd een 26-jarige man uit Oosterwolde op de Brinkstraat in Oosterwolde gecontroleerd. Hij liep tegen de lamp bij de ademanalyse die als resultaat 95 ug/l had. Later in de nacht blies een 19-jarige man uit Donkerbroek 135 ug/l nadat hij was staande gehouden op de Nanningaweg in Oosterwolde. Een half uur later controleerden agenten een 19-jarige bestuurder uit Noordwolde. Na een blaastest werd hij overgebracht naar het politiebureau waar de ademanalyse 425 ug/l als resultaat had. Goed voor een rijverbod van zes uren en het invorderen van zijn rijbewijs. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de nacht werd op de Oranje Nassaulaan een 23-jarige automobilist uit Wolvega gecontroleerd. Na de blaastest volgde op het bureau een ademanalyse. Gezien de uitslag van 285 ug/l kreeg hij een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Een proces-verbaal werd ook opgemaakt nadat een 21-jarige inwoner van Wittelte was aangehouden op de A32 ter hoogte van Oldeholtwolde. Na een blaastest had de ademanalyse 255 ug/l als uitslag.

Rijbewijs ingevorderd
Daarnaast werd in onderstaande twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]03.05 uur, Julianalaan in Leeuwarden, een 45-jarige man uit Leeuwarden. Surveillerende agenten zagen de man op zijn scooter rijden waarbij hij hevig slingerde. Tevens had hij een krat bier tussen zijn benen staan. De agenten besloten hem te controleren en gaven een stopteken. Vervolgens moest de Leeuwarder blazen. Daarna werd hij overgebracht naar het politiebureau. Die ging niet gemakkelijk; de man was vervelend en wilde niet meewerken. Dit eindigde in een worsteling waarbij het lukte om de 45-jarige in de politieauto te krijgen. Op het politiebureau zette het agressieve gedrag van de man door. Hij weigerde mee te werken aan de ademanalyse. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd. De man is ingesloten. Hij moet nog verhoord worden. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en wederspannigheid.
04.15 uur, A7 ter hoogte van Joure, 22-jarige man uit Lemmer; surveillerende agenten zagen een personenauto, flink beschadigd, op het verkeersplein Joure staan. De motorkap was nog warm. Gezien de sporen was de bestuurder vermoedelijk van de weg geraakt komende vanaf de A6 uit de richting Lemmer en op het verkeersplein tot stand gekomen. Het kenteken werd gecheckt en de eigenaar bleek de 22-jarige te zijn. Er werd in de omgeving uitgekeken naar de man die in een bushalte aan de Geert Knolweg werd aangetroffen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar een ademanalyse volgde. Deze had als resultaat 740 ug/l. De Lemster was zodanig onder invloed dat een verhoor nog niet mogelijk was. De man werd ingesloten waarbij hij de agenten beledigde. Hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt.De verdachte moet daarmee nog gehoord worden over het rijden onder invloed.
[/bullets]
Forse snelheidsovertreding
TERWISPEL – De politie heeft zondagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 43-jarige man uit Joure. Op de A7 ter hoogte van Terwispel passeerde de automobilist een politieauto met 178 kilometer per uur terwijl een maximum toegestane snelheid van 120 kilometer per uur geldt. De achtervolging werd ingezet waarbij ter hoogte van Drachten aan het stopteken werd voldaan en de 43-jarige aan de kant werd gezet. Vanwege de overschrijding met 58 kilometer per uur werd naast de invordering van zijn rijbewijs proces-verbaal opgemaakt.

Autobrand
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een autobrand die zondagochtend woedde in een brommobiel die op de Hornleger stond geparkeerd. De brandweer heeft de brand geblust maar kon niet voorkomen dat het voertuig volledig afbrandde. Of er sprake is van brandstichting kon niet worden vastgesteld.

112Fryslan