Politieberichten van zaterdag 6 februari 11.00 uur tot zondag 7 februari 11.00 uur.

Lemmer: joyriding 16-jarige
De politie heeft zondagnacht rond half zes een 16-jarige jongen uit Sneek aangehouden, omdat hij zonder toestemming de auto van zijn stiefvader uit Lemmer had meegenomen. De 55-jarige aangever uit Lemmer meldde de vermissing van zijn auto op zaterdagavond en deed aangifte. Vannacht zagen surveillerende agenten de auto rijden op de Straatweg in Lemmer. Achter het stuur bleek de 16-jarige uit Sneek te zitten. De jongen is aangehouden en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt wegens joyriding en het rijden zonder rijbewijs.

Appelscha: aanhouding na bedreiging en verboden wapenbezit
De politie heeft zaterdagavond in zijn woning in Appelscha een 58-jarige man aangehouden wegens bedreiging en verboden wapenbezit. De man uitte zijn bedreigingen via email naar een familielid. Hij meldde in zijn mail dat hij zelfs over vuurwapens beschikte waarmee hij zijn bedreiging ten uitvoer zou kunnen brengen. Door de politie werd deze aangifte serieus ingeschat, waarna de man in zijn woning werd aangehouden. In de woning. In de woning werden een aantal op vuurwapens gelijkende voorwerpen, een groot mes en een luchtbuks aangetroffen en in beslag genomen. De man is na zijn aanhouding voor nader verhoor ingesloten.

Drachten: aanhoudingen op de Kaden in Drachten
De politie heeft zondagnacht een 22-jarige man uit Drachten aangehouden. Hij maakte op de Noordkade luidruchtig ruzie met een plaatsgenoot. Aanwezige politiemensen sommeerden de twee te vertrekken en op te houden met hun gedrag. De 22-jarige weigerde meerdere malen op te houden en te vertrekken. Hierop werd hij aangehouden wegens het niet voldoen aan een bevel of vordering. Hierbij verzette hij zich behoorlijk. De man is ingesloten in het politiebureau.

De politie heeft zondagnacht rond vijf uur een 21-jarige en een 22-jarige man uit Drachten aangehouden in een horecagelegenheid in Drachten. De twee hadden ruzie gekregen met een 19-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Emmeloord. De vrouw kreeg een klap op haar neus, terwijl de 19-jarige een kopstoot heeft gekregen van een van de twee verdachten. De politie onderzoekt de toedracht van de vechtpartij. De 19-jarige heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen wegens een hoofdwond.

De politie heeft zondagnacht een 17-jarige jongeman uit Drachten aangehouden. In een horecagelegenheid aan de Kaden kreeg hij ruzie met een 18-jarige plaatsgenoot en mishandelde hem. Het slachtoffer had een snee in zijn wenkbrauw en moest worden behandeld in het ziekenhuis.

Burgum: op de weg liggende jongen aangereden
De politie onderzoekt een aanrijding die zondagnacht omstreeks vijf uur heeft plaatsgevonden op de Oude Commissieweg bij Burgum. De jongen werd tussen Quattrebas en Burgum aangereden door een 20-jarige bestuurder uit Hurdegarijp. Deze bestuurder reed richting Burgum en zag een auto met alarmlichten aan in de berm staan. Dit bleek de auto te zijn van een automobilist die net een op de rijbaan liggende man had ontweken. De man uit Hurdegarijp reed echter wel over de benen van de jongeman heen. Het bleek een 16-jarige jongeman uit Menaldum te zijn die vermoedelijk onder invloed van teveel alcohol op de rijbaan was gaan liggen. Het slachtoffer is door een ambulance overgebracht naar het MCL in Leeuwarden. Wonder boven wonder bleken zijn verwondingen mee te vallen en bleef dit beperkt tot een wond aan zijn been en schaafwonden aan zijn hoofd. Tegen de 16-jarige wordt proces-verbaal opgemaakt wegens het in gevaar brengen van andere weggebruikers en zichzelf.

Leeuwarden: burgernetactie na insluiping in woning
De politie heeft zaterdagavond een burgernetactie opgestart naar aanleiding van een insluiping in een studentenwoning aan de Harlingerstraat. Een 21 jarige bewoner hoorde op een gegeven moment gestommel in de woning en ging kijken. In de keuken liep hij een man tegen het lijf die zich na een smoes uit de voeten maakte. Signalement van de man: ongeveer 20 jaar, normaal postuur, ongeveer 1.70 lang, getinte huidskleur, een tatoeage in de nek. Na de melding via 1-1-2 werd door de politie een burgernetactie opgestart waar 556 mensen aan deelnamen. De verdachte kon echter niet worden aangehouden.

Sneek: aanhouding na negeren horecaverbod
De politie heeft zaterdagavond een 24-jarige Sneker aanhouden, omdat hij zich niet hield aan het horecaverbod wat hem was opgelegd. De man was door het opgeven van een valse naam toch binnengelaten in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat. Aan hem was echter al eerder een horecaverbod uitgereikt oor die horecagelegenheid en personeel waarschuwde de politie, hield de man aan en droeg hem over aan de politie. De man is ingesloten op het politiebureau en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt wegens lokaalvredebreuk. Het horecaverbod geldt voor hem nu voor de complete horeca in Sneek.

Sneek: Aanhouding na vuistslag
De politie heeft zondagnacht rond half drie een 16-jarige jongeman uit Sneek aangehouden in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat. Binnen sloeg hij zonder directe aanleiding een 16-jarige plaatsgenoot tegen het hoofd, waarbij deze letsel aan zijn gezicht opliep. De vuistslag werd gezien door personeel, die de verdachte overdroeg aan de politie. De jongeman is ingesloten en krijgt een horeca-verbod van drie maanden voor de bewuste horecagelegenheid.

Oudehaske: kop-staart aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagavond om 19:30 uur een kop-staart aanrijding afgehandeld op de A7 ter hoogte van de afslag Oudehaske. Op de afslag reed het verkeer langzaam in verband met verkeersdrukte in verband met een voetbalwedstrijd. Een 25-jarige bestuurder van een personenauto uit Delfstrahuizen zag te laat dat het verkeer stapvoets reed en botste tegen de achterzijde van een auto, bestuurd door een 48-jarige man uit Hindeloopen. Beide voertuigen kwamen zwaar beschadigd terecht op de rechter rijstrook van de A7. Daar reed op dat moment een 44-jarie bestuurder uit Amersfoort. Zijn auto raakte bij het ongeval licht beschadigd. Bij het ongeval raakten zowel de bestuurders van eerst genoemde voertuigen gewond, maar ook een van de inzittenden van de man uit Hindeloopen, een 44-jarige man ook uit Hindeloopen.

Sint Annaparochie: winkeldiefstal
De politie heeft zaterdagmiddag een 22-jarige vrouw uit Oisterwijk aangehouden. Door personeel van een drogisterij in de Warmoestraat was gezien dat een man en een vrouw cosmeticaproducten ter waarde van meer dan 700 euro hadden gestolen. Ze waren zonder te betalen vertrokken. Op aanwijzingen van getuigen kon de vrouw even later worden aangehouden in een andere winkel. Ze is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten op het politiebureau. De mannelijke verdachte wist te ontkomen en kon niet worden aangehouden.

Noordwolde: bestuurder met drugs achter het stuur
De politie heeft zondagnacht een 20-jarige man uit Noordwolde een rijverbod van 24 uur opgelegd, omdat hij vermoedelijk onder invloed van speed verkeerde en een auto bestuurde. Surveillerende agenten zagen de man bijna geheel op de linker rijstrook rijden van de Geldering in Noordwolde en gaven hem een stopteken. De man had grote pupillen en in zijn auto lagen allerlei attributen die op drugsgebruik wezen. Hij gaf toe speed te hebben gebruikt. Hierop is de man aangehouden en moest een bloedproef ondergaan. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt wegens het besturen van een motorvoertuig onder invloed van drugs.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zondag 04:00, Tsjerkepaed, Twijzelerheide, een 43-jarige bestuurder uit Berlikum, 385 ug/l.[/bullets]
[bullets]Zondag 04:40, De Rijlst Sint Nicolaasga, een 21-jarigie bestuurder uit Joure, 285 ug/l.[/bullets]
[bullets]Zondag 06:20, Pastoriestraat Wolvega, een 22-jarige bestuurder uit Heerenveen, 130 ug/l.[/bullets]
[bullets]Zondag 01:26, Hoofdstraat west Wolvega, een 42-jarige bestuurder uit Creil, 590 ug/l, rijbewijs ingevorderd.[/bullets]
[bullets]Zondag 01:41, Wolvegasterweg Oldeberkoop, een 33-jarige bestuurder uit Oldeberkoop, 620 ug/l, invordering rijbewijs.[/bullets]
[bullets]Zondag 01:15, Froonackerdijk Winsum, een 21-jarige bestuurder uit Reduzum, 560 ug/l, beginnend bestuurder, rijbewijs ingevorderd.[/bullets]
[bullets]Zondag 03:00, Hellingstraat, Noordwolde, een 55-jarige bestuurder uit Noordwolde, 365 ug/l.[/bullets]
[bullets]Zondag 03:45, Ulbe Twijnstrawei Akkrum.[/bullets]

Welsrijp: Verzet tegen aanhouding na rijden met drank
De politie heeft zondag om 01:45 drie mannen aangehouden. De drie zaten als passagiers in de auto van een 21-jarige bestuurder uit Reduzum. De man bleek teveel te hebben gedronken en werd door de politie meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. (zie berichten ‘alcohol in het verkeer’) De drie mannen bleven bij de auto achter en werden gewaarschuwd niet te gaan rijden en zich op te laten halen, omdat ze ook hadden gedronken. Een andere surveillance eenheid van de politie zag de auto even later toch rijden en gaf een stopteken. De mannen gedroegen zich agressief en wilden niet meewerken. De bestuurde, naar later bleek een 23-jarige man uit Warten rende weg en werd even later door de politie aangehouden. De twee anderen, een 25 jarige man uit Warten en een 22 jarige man uit Reduzum werden ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Op het politiebureau blies de 23-jarige man uit Warten 520 ug/l op het ademanalyseapparaat. Zijn rijbewijs wordt ingevorderd en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt wegens rijden met drank. Tegen allen wordt proces-verbaal opgemaakt wegens wederspannigheid en verzet tegen aanhouding.

112Fryslan