Fryslân, 06-09-2009 • Politieberichten van zaterdag 5 september 11.00 uur t/m zondag 6 september 11.00 uur

Drachten: politie houdt controle op fietsverlichting
De politie heeft zaterdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur op verschillende locaties in Drachten gecontroleerd op het voeren van fietsverlichting. Hierbij werden 11 bekeuringen uitgedeeld voor het niet, of het niet juist, voeren van fietsverlichting.
Goed werkende verlichting en reflectie vergroten de veiligheid, vermindert het aantal verkeersslachtoffers en voorkomt een boete van 20 euro. Jaarlijks vindt nog steeds een behoorlijk aantal ongevallen plaats waarbij de slechte zichtbaarheid van de (brom)fietser een rol speelt. In 50% van alle ongevallen met letsel betreft het slachtoffer een fietser. In 20% van deze ongevallen gaat het om ongevallen die plaatsvinden als het schemert of donker is. Door zorg te dragen voor goede verlichting verkleinen fietsers de kans dat andere verkeersdeelnemers hen over het hoofd zien. Fietsverlichting voor en achter en reflecterende onderdelen zijn verplicht op de fiets. Kijk op [url=http://www.fietslichtaan.nl]www.fietslichtaan.nl[/url] voor meer informatie.

Leeuwarden: politie houdt verdachte voor lokaalvredebreuk
De politie heeft zaterdagavond, tijdens een dance-evenement op de Groene Ster, een 16-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. Eerder op de avond had de man overlast bezorgd en had zich niet aan de huisregels van het evenement gehouden. De man was, door de beveiliging, de toegang tot het terrein ontzegt. De Leeuwarder kwam echter terug, klom over de hekken en werd daarna aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten.

Berlikum: jongens tillen auto op z’n kant
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige jongen en een 17-jarige jongen, beide uit Menaldum en een 18-jarige jongen uit Dronrijp aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Het drietal werd op de parkeerplaats van een uitgaansgelegenheid aan het Hemmemaplein op heterdaad betrapt toen zij een personenauto op de zijkant tilden. Getuigen alarmeerden direct via 1-1-2 de politie. Toen de politie ter plaatse kwam konden zij de jongens, die nog in de uitgaansgelegenheid aanwezig waren, aanhouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Van de auto is het ruit van de portier kapot en liep het voertuig lakschade op. De 20-jarige eigenaresse van de auto uit Wommels heeft aangifte gedaan.

Franeker: jongens vernielen bushokje
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee 17-jarige jongens uit Herbaijum aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Omstreeks 03.00 uur kreeg de politie, via 1-1-2 de melding dat twee jongens op de Harlingerweg, een bushokje aan het vernielen waren. De politie kwam direct ter plaatse en agenten zagen dat de twee daders verdekt opgesteld stonden achter het vernielde bushokje. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij zijn ingesloten. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: mishandeling door ongenode gast
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 34-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was op een verjaardagsfeest in een woning aan de Sabastraat. Hij was niet uitgenodigd maar was wel binnengekomen. Toen de eigenaar van de woning hem verzocht weg te gaan weigerde hij dit en ontstond er een woordenwisseling en een worsteling waarbij de verdachte meerdere klappen uitdeelde in de richting van de bewoner en een andere aanwezige gast. Vervolgens verliet de verdachte het feest toen hij even later via de achterzijde van de woning terugkeerde. Achter het huis vernielde hij de schutting, gooide de barbeque en geparkeerde bromfietsen om. In de woning begon hij wederom klappen uit te delen. Dit ging door tot op straat. De politie werd gealarmeerd waardoor zij de Heerenvener konden aanhouden. De man is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Sneek: man plast tegen politieauto
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige jongen uit Heeg aangehouden op verdenking van vernieling aan een auto. Getuigen hadden gezien dat op de Markstraat de jongen twee keer tegen een geparkeerde politieauto had geplast. Agenten die aanwezig waren in de binnenstad werden aangesproken over dit incident en gingen ter plaatse. De melder kon een duidelijk signalement geven van de dader. Deze bleek in een horecagelegenheid aan de Marktstraat te zitten. Na enig zoekwerk werd de verdachte hier aangetroffen. Hij voldeed aan het signalement en is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Voor nader onderzoek is hij ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt vervelende man aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige man uit Sneek aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Op het Harmonieplein was de man met zijn vriendin verwikkeld in een stevige ruzie. Een vriendin vroeg aan aanwezige agenten of zij de ruzie konden sussen. De agenten probeerden dit maar het koppel wilde niets weten van de bemoeienis van de politie. Daarbij kregen de agenten een flinke scheldkanonnade over zich heen waarop zij de Sneker verzochten het centrum te verlaten omdat hij de openbare orde verstoorde. De verdachte was erg onvast ter been en onder invloed van alcohol. Even later werd de verdachte door een portier een horecagelegenheid uitgezet. De portier alarmeerde de politie. Van de verdachte en zijn metgezel werden de gegevens genoteerd. De verdachte weigerde echter zijn identiteitskaart te geven. Na een kleine worsteling kon dit uit zijn handen worden gepakt. Daarbij maakte de man zich schuldig aan het meerdere malen slaan op de politieauto en maakte geen aanstalten om überhaupt mee te werken. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij is voor onderzoek ingesloten.

Heerenveen: verdachte geeft politieagent kopstoot
De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling, die plaatsvond in de nacht van zaterdag op zondag. Omstreeks 01.45 uur kreeg de politie de melding van een vechtpartij ter hoogte van de Stationstunnel. Daarbij zou een man zijn weggefietst. Na een zoekslag in het gebied troffen de agenten een 17-jarige jongen uit Heerenveen, lopend met zijn fiets aan de hand, aan. Omdat het vermoeden bestond dat hij betrokken was bij de vechtpartij werd hij aangesproken door de agenten. De 17-jarige man uit Heerenveen reageerde agressief en wilde er niets mee te maken hebben. Ook maakte hij duidelijk dat hij de agenten wilde aanvallen. Vervolgens werd de man op verdenking van mishandeling aangehouden. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet en beledigde de agenten. Tijdens het vervoer naar het bureau reageerde hij wederom agressief en gaf een politieagent een kopstoot. De agent liep daarbij letsel aan zijn gezicht op. Of de verdachte bij de vechtpartij dader was, slachtoffer of wellicht anders betrokken, wordt onderzocht. In ieder geval werd proces-verbaal opgemaakt voor verzet bij aanhouding, belediging tegen een ambtenaar in functie en vermoedelijk mishandeling van een politieagent.

Damwoude: ruzie in feesttent
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Wouterswoude aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte zocht in een feesttent aan de Kleinelaan ruzie met en 26-jarige man uit Damwoude. Daarbij werd heen en weer geduwd en bier in elkaars gezicht gegooid. Uiteindelijk sloeg de verdachte de 26-jarige man tegen het gezicht. Door de aanwezige beveiliging werd de verdachte apart gezet en overgedragen aan de politie. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Na verhoor werd hij weer gezonden. Het 26-jarige slachtoffer heeft aangifte gedaan. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: poging tot straatroof
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging tot straatroof. Omstreeks 01.45 uur fietste een 32-jarige man uit Leeuwarden op de Achter de Hoven in de richting van zijn huis. Op gegeven moment hoort hij achter hem een man die aangeeft geld te willen. De 32-jarige man fietst vervolgens snel door en stopt ter hoogte van een cafetaria en alarmeert de politie. De dader was inmiddels in de richting van de binnenstad gefietst. Op basis van het signalement werd een zoekslag naar de verdachte gemaakt. Op Voorstreek zagen agenten een fietser die voldeed aan het signalement. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten.

Surhuisterveen: jongens stelen ANWB-bord
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige jongen uit Opende en een 16-jarige jongen uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van diefstal. De twee, in gezelschap van nog een jongen, werden zonder verlichting op hun fiets, gesignaleerd door surveillerende agenten. Op de Groningerstraat wilden de agenten de jongens een bekeuring geven voor het rijden zonder fietsverlichting. Bij het naderen van het drietal, vluchtte één van de drie jongens via het Schoolpad weg. Hij voerde daarbij een informatiebord van de ANWB achter op zijn bagagedrager die hij snel liet vallen op het moment dat hij de politie in de gaten kreeg. De andere twee jongens werden op de Groningerstraat aangehouden op verdenking van diefstal en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek zijn ingesloten. Het informatiebord is in beslag genomen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en –nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zeven processen-verbalen en rijverboden.
In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]18.23 uur, Kruistraat in Wolvega, 43-jarige man uit Wolvega, 755 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]03.25 uur, Tjalke van der Walstraat in Koudum, 27-jarige man uit Sneek, 725 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]06.04 uur, Om den Noort in Wolvega, 19-jarige man uit Wolvega, 625 ug/l. Surveillerende agenten zagen dat bestuurder met zijn auto in de berm geparkeerd stond. De auto bleek zwaar beschadigd te zijn. Bij het nemen van de rotonde had de bestuurder de macht over het stuur verloren en door het raken van een lantaarnpaal was de auto meerdere malen over de kop geslagen. Tenslotte kwam het voertuig op vier wielen tot stilstand in de berm. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed reed werd een blaastest afgenomen. Hierna is de Wolvegaaster overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse met als resultaat 625 ug/l. Het rijbewijs van deze beginnende bestuurder werd ingevorderd. Zijn inzittende klaagde over pijn in haar rug en werd ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel. Vervoer naar het ziekenhuis was niet nodig. Er werd proces-verbaal opgemaakt.[/li][/ul]

112Fryslan

})