Politieberichten van zondag 6 maart.

Telefoon uit handen gegrist
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een straatroof die zaterdagmiddag tussen 13.30 en 13.35 uur plaatsvond op de Archipelweg. Een 16-jarige meisje uit Leeuwarden stond met haar Blackberry te bellen. Zij was in het gezelschap van een vriendin. Hun scooter was er mee opgehouden. Terwijl zij aan het bellen waren kwam er een man aan die de mobiele telefoon uit haar handen griste en over de Archipelweg in de richting van een supermarkt aan de Canadezenlaan weg rende. De meiden meldden zich op het politiebureau om aangifte te doen. Daarbij gaven zij een signalement van de verdachte door:

[bullets]Man
+/- 23 jaar
1.80 meter lang
Mager postuur
Hij droeg een blauw mutsje, lichtblauwe spijkerbroek, lichte sportschoenen en een zwarte jas[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen van deze straatroof. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Waanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Snelheidsovertreding
MARSSUM – De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige automobilist uit Hall (Gelderland). Op de A31 ter hoogte van Marssum passeerde de bestuurder een lasercontrole met 171 kilometer per uur. Op deze weg is een maximum van 120 kilometer per uur toegestaan. Vanwege de overschrijding met 51 kilometer per uur werd naast de invordering van het rijbewijs proces-verbaal opgemaakt.

Motorrijder onderuit
OOSTERSTREEK – De politie heeft zaterdagmiddag een eenzijdig verkeersongeval op de Schoolstraat afgehandeld waarbij een 52-jarige motorrijder gewond raakte. Om 16.55 was door onbekende oorzaak de motorrijder onderuit gegaan. Aan de val hield hij schaafplekken aan zijn gezicht over. Voor controle werd de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Aanrijding auto en brommer
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag om 17.15 uur een aanrijding op het Drachtsterplein afgehandeld waarbij een 21-jarige bromfietser gewond raakte. Bij de verkeerslichten kon een 67-jarige bestuurder uit Krimpen aan de Lek een aanrijding met de bromfietser niet voorkomen. Mogelijk door de felle zon dat de bestuurder dacht dat het licht nog op groen stond terwijl deze als was geswitcht naar rood. De bromfietser kwam ten val en is met klachten aan schouder en knie per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De politie onderzoekt het ongeval en zal van de bestuurders en getuigen verklaringen opnemen.

Eenzijdige aanrijding
SIEGERSWOUDE – De politie heeft zaterdagavond een verkeersongeval op het Langpaed afgehandeld waarbij een 28-jarige man uit Noorwegen gewond raakte. Rond 20.40 uur schoot de bestuurder, door onbekende oorzaak, in de bocht van de Skiepedrift naar het Langpaed rechtdoor waarbij hij een verkeersbord en een schrikhek meenam. In de heg kwam hij tot stilstand. Het schrikhek ging dwars door de voorruit van het voertuig heen. Met aangezichtsletsel is de Noor per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Vernieler op heterdaad aangehouden
DAMWALD – De politie heeft zaterdagavond een 28-jarige man uit Kollummerpomp aangehouden op verdenking van vernieling. Een politieagent die aanrijdend was naar het politiebureau om zijn nachtdienst in te gaan zag om 23.15 uur dat de 28-jarige op de Conrad-Veenlandstrjitte een brievenbus vernielde. De man werd aangesproken door de agent. De agent stelde de man voor om even te praten met de eigenaar van de brievenbus over de eventuele schade. Dit wilde hij niet waarna de 28-jarige werd aangehouden. Daarbij verzette hij zich. Het lukte om de man over te brengen naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Na onderzoek bleek dat de man nog een gevangenisstraf van 9 dagen moet uitzitten.

Hennepkwekerij aangetroffen
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een hennepkwekerij in een woning aan het Schuttersveld opgerold. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. In de woning ontdekten agenten een in werking zijnde hennepkwekerij met 132 planten. Daarnaast werden vuilniszakken aangetroffen met ruim 30 kilo aan henneptoppen. In de woning waren een 24-jarige man uit Boelenslaan en de 28-jarige eigenaar aanwezig. Zij zijn beide aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. De planten en de apparatuur worden in de loop van de zondag in beslag genomen en vernietigd.

Onderzoek naar buitenbrandjes
HEERENVEEN / DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar buitenbranden die zaterdagavond in Heerenveen en in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvonden in Drachten. In Heerenveen brandde om 18.50 uur een container uit die achter een pand aan de Gedempte Molenwijk stond. De brandweer en omstanders blusten de brand. Door de brand ontstond schade aan een muur en sprongen twee ruiten. Een 30-jarige man uit Heerenveen heeft namens de eigenaar van het pand aangifte gedaan.

Op de Moezel in Drachten werd een coniferenhaag in brand gestoken. De 62-jarige eigenaar ontdekte dit en alarmeerde om 03.20 uur de brandweer en politie. De brand werd snel geblust. De haag is over een lengte van 10 meter vernield. De 62-jarige heeft aangifte gedaan. Direct na deze melding werd een coniferenhaag aan de Tjonger in brand gestoken. In de omgeving van beide locaties heeft de politie een zoekslag gemaakt naar de mogelijke dader(s) maar niemand aangetroffen.

Vernielingen in toilet
JOURE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Joure aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten spraken met een beveilingsmedewerker van een horecagelegenheid aan de Midstraat. Hij vertelde dat in het herentoilet vernielingen waren gepleegd. De verdachte was nog binnen en werd vervolgens overgedragen aan de politie en aangehouden. Na verhoor op het politiebureau werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Belediging van agenten
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging. Omstreeks 00.15 uur controleerden agenten op Van Dekemalaan een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden. De 32-jarige zat bij deze man, samen met nog twee inzittenden, in het voertuig. Bij de controle bleek dat de automobilist zonder rijbewijs reed en dat zijn auto niet was verzekerd. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De 32-jarige verliet samen met de inzittenden het voertuig waarbij de overige twee weggingen. De Leeuwarder gaf aan dat hij het niet eens was dat de 27-jarige was aangehouden. De agenten gingen met hem in gesprek en gaven aan dat hij naar huis moest gaan. Hij kon de auto niet besturen waarna de agenten hij hem naar het NS-station brachten waar hij de trein naar Leeuwarden kon nemen. Hij werd daar afgezet. Bij het verlaten van de politieauto schold de verdachte de agenten meerdere malen uit. Hierop werd hij aangehouden voor belediging en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het bureau verlaten. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Winkelruit stuk
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 25-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van vernieling. De man was op de Oosterdijk betrokken bij een ruzie waarbij de 25-jarige een groepje voorbij fietste en hij werd uitgescholden. Er ontstond een opstootje waarbij over en weer geslagen werd. De personen die zich schuldig hadden gemaakt aan het schelden wisten te ontkomen. De 25-jarige was nog behoorlijk kwaad over de situatie. Daarbij zagen de inmiddels gearriveerde agenten dat de 25-jarige tegen een winkelruit sloeg. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij zondagochtend het bureau weer verlaten. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van de winkel moet nog aangifte doen.

Jongen trapt tegen auto’s
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Een 42-jarige man uit Drachten alarmeerde om 04.14 uur de politie nadat hij had gezien dat de jongen op een parkeerterrein aan de Burefen tegen geparkeerde auto’s trapte. De man had de jongen aangesproken en direct de politie gealarmeerd. Op het Blauwgras troffen ze de melder met de 17-jarige aan en hielden agenten hem aan. Voor nader onderzoek is hij ingesloten. Er wordt onderzocht welke en hoeveel vernielingen hebben plaatsgevonden.

Aanhouding na ruzie
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten kregen rond 05.30 uur de melding dat in een horecagelegenheid op de Weaze en opstootje plaatsvond. Ter plaatse troffen zij een aantal mensen ruziënd op straat aan. De agenten spraken met de betrokkenen toen de verdachte een 46-jarige man uit Steggerda bij de keel pakte en een vuistslag gaf. Vervolgens werd hij aangehouden. De verdachte verzette zich hevig en met meerdere politieagenten en het gebruik van geweld kon de verdachte uiteindelijk in de politieauto worden geplaatst. Tijdens het opstootje zou een (nep) stroomstootwapen zijn gebruikt. De 46-jarige was eigenaar van de taser en leverde het wapen in bij de politie voor nader onderzoek. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Voor nader onderzoek is de Leeuwarder ingesloten.

Aanhouding na mishandeling
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 58-jarige man uit De Wilp aangehouden op verdenking van mishandeling. Op de Noordkade had een woordenwisseling tussen twee groepjes plaatsgevonden. Daarbij ontstond een vechtpartijtje waarbij de 58-jarige een 20-jarige man in het gezicht sloeg. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het bureau verlaten. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan