Politieberichten van zondag 6 juni.

Executieactie in Fryslân
FRYSLÂN – De politie Fryslân heeft, in samenwerking met parketwachters van de Regio Groningen en Drenthe en medewerkers van de Dienst Vervoer en Ondersteuning van Justitie en de Unit Executie OM van het CJIB, zaterdag in Fryslân een executieactie gehouden. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen.

Resultaten
Tijdens de actie werden 145 adressen in de stad bezocht. Twee rijbewijzen werden ingevorderd als dwangmaatregel voor het betalen van boetes. Daarnaast werd in totaal € 6500,- aan openstaande boetes geïnd. 24 personen werden aangehouden omdat ze de openstaande boete niet direct konden betalen of nog een straf uit moesten zitten. Na het betalen van deze achterstallige boete mochten twee alsnog het bureau verlaten.

Openstaande straffen
22 personen zijn ingesloten om hun hechtenis uit te zitten. Zo had een 31-jarige man uit Drachten nog 120 dagen open staan. Een 29-jarige man uit Sneek moest nog 44 dagen zitten en een 27-jarige man uit Leeuwarden nog 46 dagen. In totaal moesten 374 dagen hechtenis uitgezeten worden.

Kettingbotsing
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag op de Oostergoweg een kettingbotsing afgehandeld waarbij vier auto’s betrokken waren. De auto’s stonden bij het verkeerslicht met de Schrans en trokken op toen het licht op groen sprong. De achterste automobilist, een 27-jarige man uit Jirnsum, werd afgeleid en reed tegen de achterzijde van de auto van een 59-jarige man uit Leeuwarden voor hem aan. Deze reed op zijn beurt weer tegen de auto van een 52-jarige man uit Jistrum aan, die tenslotte tegen de achterzijde van de auto van een 38-jarige vrouw uit Leeuwarden aanreed. De 59-jarige Leeuwarder werd per ambulance met nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd.

Man aangehouden na ruzie
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond in de Droppingstraat een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Volgens getuigen kreeg de man op een feestje ruzie met zijn vriendin en greep naar haar keel. Toen een man tussenbeide probeerde te komen, bedreigde de verdachte de man met de dood. Hierop werd de politie gewaarschuwd en werd de verdachte aangehouden. Hij werd overbracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Dronken man aangehouden
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Hoogstraat een 62-jarige man uit Dokkum aangehouden op verdenking van openbaar dronkenschap. De verdachte probeerde een surveillerende politiewagen tegen te houden door midden op straat te gaan staan. Even later sloeg hij meerdere malen tegen de auto en ging daarna midden op straat liggen. Biker collega’s kwamen ter plaatse, maar de man reageerde nergens op. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. De verdachte verzette zich heftig bij zijn aanhouding, schopte een agent en moest in de auto getild worden. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Bromfietser na achtervolging aangehouden
KOOTSTERTILLE – De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 34-jarige man uit Augustinusga. Daarnaast werd de bromfiets van de man in beslag genomen. Een surveillerende agent zag de man op de Rykswei met hoge snelheid op zijn bromfiets rijden. Hij reed achter de man aan om hem een stopteken te geven. De man ging echter plat op de tank liggen en verhoogde zijn snelheid tot ruim boven de 130 kilometer per uur. Hij negeerde het stopteken en bleef midden op de weg rijden waardoor hij niet ingehaald kon worden. Op een gegeven moment kreeg zijn bromfiets problemen en moest hij stoppen. Hierop werd man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Man met mes aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmorgen vroeg een 18-jarige man uit Leeuwarden op de Hollanderdijk aangehouden op verdenking van bedreiging. Een stadsgenoot was op de Schrans om onbekende reden door drie personen bedreigd met een mes. Hij alarmeerde de politie en gaf aan dat de drie richting Hollanderdijk gegaan waren. Daar werden de drie mannen aangetroffen. De 18-jarige verdachte droeg een mes bij zich en werd aangehouden. De man is voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Het mes is in beslag genomen.

Vijf branden
WOLVEGA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar vijf branden in de nacht van zaterdag op zondag. Rond 01.00 uur kwam de eerste melding binnen van een brand in een schuurtje aan de Harenstraat. Hier bleek een afvalcontainer in brand te staan en het vuur verspreidde zich via de vloer. Boven de schuur is een woning, maar de brandweer kon de brand tijdig blussen en verdere schade voorkomen. Ondertussen kwam een melding binnen van een brand in een haag bij een woning aan de Lindenoord. Kort daarna stonden twee hagen in de Beatrixstraat in brand en als laatste een haag in de Hoofdstraat. In alle gevallen kon de brandweer de branden snel blussen. De politie gaat uit van brandstichting.

Man aangehouden na vernielingen
WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Stadhouderslaan een 19-jarige man uit Wolvega aangehouden. Naar aanleiding van diverse branden eerder die nacht bevond een surveillerende agent zich te voet in de Paulus Potterstraat. Hij zag hier drie mannen die zich verdacht gedroegen en besloot de mannen te volgen. In de route die de mannen liepen, lieten ze een spoor van vernielingen na. Op de Stadhouderslaan kon de agent de 19-jarige verdachte aanhouden. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De andere twee mannen wisten te ontkomen.

Man aangehouden na mishandeling
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 27-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van mishandeling. Na een melding dat op het Fedde Schurerplein een vechtpartij gaande was, troffen agenten daar drie mannen met bebloede gezichten. De mannen gaven aan door de 27-jarige verdachte, die zich ook nog op het plein bevond, geslagen te zijn. Bij zijn aanhouding verzette de verdachte zich hevig. Na enige tijd kon de man toch naar het bureau overgebracht worden. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na mishandeling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Peperstraat een 22-jarige man uit Scharnegoutum aangehouden op verdenking van mishandeling. Nadat een melding van een vechtpartij in de Peperstraat binnen gekomen was, gingen agenten ter plaatse. Hier bleek de verdachte om onbekende reden een 33-jarige vrouw en een 27-jarige man, beiden uit Sneek, geslagen te hebben. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag in de gehele provincie op het gebruik van alcohol in het verkeer gecontroleerd. In drie gevallen was zoveel gedronken dat naast een proces-verbaal en een rijverbod ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]21:30 uur, Singel in Sneek, 24-jarige man uit Sneek, 580 ug/l, rijverbod 6 uren, man was bijna uit de bocht gereden en was door toezichthouders staande gehouden.
00:01 uur, Strobossersteeg in Dokkum, 34-jarige automobilist uit Rinsumageest, 1225 ug/l, rijverbod van 16 uren, getuigen hadden gemeld dat de bestuurder gevaarlijk rijgedrag vertoonde, waarna agenten hem staande hielden.
07:09 uur, A6 t.h.v. Lemmer, 51-jarige man uit Leeuwarden, 705 ug/l, rijverbod 8 uren, voertuig van de verdachte bleek niet verzekerd en gekeurd te zijn en de man had nog twee dagen cel open staan.[/bullets]

112Fryslan