Politieberichten van zondag 6 februari.

Politie zoekt getuigen
HARLINGEN – De politie is op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen van een voorval waarbij een 16-jarig meisje door drie mannen van haar fiets getrokken werd. Het meisje fietste vrijdagmiddag rond 14.00 uur naar huis toen zij ter hoogte van het mortuarium merkte dat zij gevolgd werd door een zwart busje. Na een stop bij een supermarkt, fietste zij verder naar het bruggetje bij de Rode Gracht en vandaar naar de Kerkpoortstraat. Zij had het busje op de parkeerplaats bij de supermarkt zien vertrekken toen zij weer op haar fiets stapte. In de Kerkpoortstraat werd ze klemgereden en stapten drie mannen uit de bus die haar van haar fiets trokken. Op dat moment kwamen een aantal mensen vanuit de Moriaanstraat lopen en gingen de mannen er vandoor. Het signalement van de mannen is als volgt:

Man 1
[bullets]Blanke man
25-30 jaar
± 2 meter
Smal gezicht
Blond, kort haar
Donkere blauwe jas[/bullets]

Man 2
[bullets]Blanke, dikke man
± 40 jaar
Zwart, kort haar
Donkerblauwe met wit geblokte ski-jas[/bullets]

Man 3
[bullets]Blanke man
25-30 jaar
Korte zwarte jas met wit Nike petje[/bullets]

De politie is op zoek naar getuigen die meer informatie over dit voorval of de drie mannen hebben. U kuntcontact met de politie opnemen via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vier mannen inbraak kaaswinkel aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag rond 13.30 uur in een woning aan de Curaçaostraat de vier mannen aangehouden die worden verdacht van de inbraak in een kaaswinkel in de nacht van donderdag op vrijdag. Het gaat om een 37-jarige, een 22-jarige en twee 21-jarige mannen waarvan de woonplaats onbekend is. De mannen waren eerder die nacht in Bilgaard aangetroffen met kazen in de achterbak van hun auto. Op dat moment was nog niet bekend dat in de kaaswinkel ingebroken was. Omdat de agenten de zaak niet vertrouwden, noteerden zij de gegevens van de vier. Toen de link met de inbraak gelegd was, werden de verdachten op basis hiervan in de woning aangehouden. Ze werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in bedrijf
FRANEKER – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die tussen vrijdag 18.00 uur en zaterdag 13.00 uur plaatsgevonden heeft in een bedrijf aan de Oostelijke Industrieweg. Om binnen te komen werd een raam vernield, waarna een geldkluis weggenomen werd. Een 43-jarige man uit Franeker deed aangifte.

Accu’s weg bij inbraak
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die tussen vrijdag 20.00 uur en zaterdag 08.00 uur plaatsgevonden heeft in een bedrijf aan de James Wattstraat. Om binnen te komen werd het hangslot van het toegangshek vernield, waarna een aantal veerpoten en accu’s weggenomen werden. Een 38-jarige man uit Holwerd deed aangifte.

Inbraak in woning
OOSTERWOLDE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan het Stationsplein die tussen vrijdag 17.00 uur en zaterdag 17.00 uur plaatsgevonden heeft. Om binnen te komen werd een raam opengebroken, waarna sierraden weggenomen werden. Een 65-jarige man uit Oosterwolde deed aangifte.

ME-inzet bij Heerenveen – NEC
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdag zowel voor als na de wedstrijd Heerenveen – NEC de ME en hondengeleiders in moeten zetten om de groepen supporters uiteen te drijven. Vanwege de vrije vervoersregeling die voor deze wedstrijd gold, kon een groep van ongeveer 80 NEC-supporters zich al vroeg naar het centrum van Heerenveen begeven. Toen later de treinsupporters zich hierbij voegden, breidde die groep zich uit naar 130 personen. De groepen supporters van Heerenveen en NEC zochten regelmatig de confrontatie met elkaar op. ME en hondengeleiders moesten er aan te pas komen om de groepen uit elkaar te houden. Gedurende de middag werden twee NEC supporters aangehouden. De politie verwacht aan de hand van camerabeelden en signalementen de komende periode nog enkele aanhoudingen te zullen verrichten.

Geldkistjes gestolen
OOSTERWOLDE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die zaterdag rond 22.00 uur plaatsgevonden heeft in een bedrijf aan de Buurstede. Om binnen te komen werd een uitzetraam geforceerd waarna twee geldkistjes weggenomen werden. Een 61-jarige man uit Bakkeveen deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
RINSUMAGEEST – De politie heeft zaterdagavond rond middernacht op de Lauwersseewei het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige man uit Anjum. Bij een snelheidscontrole reed de man met een snelheid van 157 kilometer per uur voorbij, waar 100 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Harlingerstraatweg zaterdag tussen 13.30 en 23.15 uur. Men kwam via een raampje binnen, waarna drie laptops, twee tassen en wat sieraden werden weggenomen. De 46-jarige eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden na vernielingen
HEERENVEEN – De politie heeft zondagmorgen rond 03.15 uur een 37-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van vernieling. Een 40-jarige vrouw had de politie gebeld nadat zij gezien had dat de man de ramen van haar bedrijf aan de Minckelersstraat besmeerd had met saus en door de brievenbus geplast had. De twee zijn bekenden van elkaar. De verdachte kon in zijn woning aangehouden worden, waarna hij overgebracht werd naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

36 autospiegels vernield
TERSCHELLING-WEST – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de vernieling van zeker 36 autospiegels van auto’s die geparkeerd stonden aan de Duindoornstraat, de Pirolastraat, de Pilvarenstraat, de Dennenweg, de Europalaan, de Ecuadorstraat, de Douwe Totlaan en de Lutineweg. Een getuige had rond 03.30 uur twee jongens met donkere jassen de vernielingen zien plegen en alarmeerde meteen de politie. Die heeft nog een zoekslag in de omgeving gemaakt, maar de jongens niet meer aangetroffen.

Man aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmorgen rond 04.00 uur in een discotheek aan de Nieuwestad een 26-jarige man uit Rinsumageest aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 28-jarige vrouw uit Leeuwarden gaf aan dat zij zonder aanleiding op de dansvloer drie vuistslagen van de verdachte gekregen had. Toen vervolgens een 38-jarige man uit Waarland hiertussen sprong, kreeg ook hij een paar vuistslagen in zijn gezicht. Een 20-jarige vrouw uit Hurdegaryp wilde ook te hulp springen en werd door de verdachte in haar vinger gebeten. Inmiddels was de politie gearriveerd die op aanwijzing van de aangevers de verdachte aanhield. De man werd naar het bureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd
DRACHTEN – De politie heeft zondagmorgen rond 04.15 uur op de Folgeralaan het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige man uit Boelenslaan voor het rijden onder invloed. De man reed richting de Scheiding toen een auto hem tegemoet kwam rijden. De verdachte verklaarde voor de auto te moeten uitwijken, waarna hij tegen een boom tot stilstand kwam. Hierop werd de politie gealarmeerd die vermoedde dat de man gedronken had. Op het bureau blies hij 720 ug/l. Naast de invordering goed voor een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal.

Met drugs achter het stuur
BERLIKUM – De politie heeft zondagmorgen rond 04:40 uur op de Bitgumerdyk een 20-jarige man uit Arum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van verdovende middelen. Surveillerende agenten zagen de man rijden en gezien zijn opvallende rijstijl besloten ze hem een stopteken te geven. Hier werd pas na enige tijd gehoor aan gegeven. Omdat het vermoeden bestond dat de man drugs gebruikt had, werd hij naar het bureau overgebracht voor een bloedtest. In het voertuig van de verdachte werden nog twintig xtc-pillen gevonden. Deze werden in beslag genomen. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Agenten tillen man uit water
HEERENVEEN – De politie heeft zondagochtend rond 04.45 uur op de Nieuwstraat een 40-jarige man uit Hengelo uit het water gehaald. Surveillerende agenten zagen twee mannen op hun buik bij het water liggen. Zij hielden de man die in het water lag, boven water. De agenten improviseerden en maakten van een sleepkabel een soort zwemvest waarmee ze de man uit het water konden trekken. Het slachtoffer werd met onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Het is nog onduidelijk hoe de man in het water terechtgekomen is.

Inbraak in bedrijf
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak die zondagochtend rond 05.00 uur plaatsgevonden heeft in een bedrijf aan de Oude Slingerweg. Om binnen te komen werd een gat in het dak gemaakt, waarna een kluis opengebroken werd en het geld hieruit weggenomen werd. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Man aangehouden voor mishandeling en bezit vuurwapen
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmorgen rond 6.00 uur een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling en het in bezit hebben van een vuurwapen. Eerder die nacht hadden agenten na een melding op de Voorstreek een aangifte opgenomen van een 28-jarige man uit Leeuwarden. Hij gaf aan door twee mannen geslagen te zijn. Een van de mannen had hierbij een vuurwapen getrokken en hem daarmee op het hoofd geslagen. De aangever en een getuige die het had zien gebeuren, gaven de agenten een duidelijk signalement van de man met het wapen. De agenten sloegen op het signalement aan en konden de verdachte in zijn woning aanhouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Meerdere aanhoudingen voor belediging/niet voldoen aan vordering
FRYSLAN – De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag meerdere personen aangehouden op verdenking van belediging of het niet voldoen aan een bevel/vordering:

[bullets]Zaterdag 17.00 uur, Atalantastraat in Heerenveen, een 27-jarige man uit Azzano Mella (Italië) moest zich op het politiebureau melden om een geldig rijbewijs te tonen. Toen een agent hem vertelde dat het document dat hij mee had niet kon volstaan als rijbewijs, begon de man de agent uit te schelden en te beledigen.
Zaterdag 22.00 uur, Leliestraat in Heerenveen, een 42-jarige man uit Leeuwarden lag op straat en was niet aanspreekbaar. Nadat ambulancepersoneel de man geholpen had, begon hij de agenten uit te schelden.
Zondag 03.30 uur, Nachtegaalstraat in Drachten, een 18-jarige man uit Drachten weigerde bij een vechtpartij op straat te vertrekken toen agenten hem dat meerdere malen verzocht hadden.
Zondag 04:22 uur, Groningerstraat in Surhuisterveen, 18-jarige man uit Drachten beledigde agenten die iemand in de straat staande hielden en rende daarna hard weg.
Zondag 05.00 uur, Zuidkade in Drachten, een 59-jarige man uit Drachten weigerde, ondanks meerder verzoeken, te vertrekken bij een opstootje op straat.
Zondag 05.00 uur, Zuidkade in Drachten, een 26-jarige man uit Jistrum bemoeide zich met bovenstaande aanhouding en beledigde de agenten hierbij veelvuldig. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig, kwam ten val en kon uiteindelijk met pepperspray geboeid worden.[/bullets]

112Fryslan