Politieberichten van zaterdag 5 december 11.00 uur tot en met zondag 6 december 11.00 uur

Harlingen: politie zoekt getuigen van inbraak kringloopwinkel
De politie komt graag in contact met getuigen van een inbraak die vrijdagavond rond 23.30 uur in een kringloopwinkel aan de William Boothstraat plaatsvond. Door vernielen van een ruit hebben drie jongens, in het donker gekleed, een lade met een geldbedrag weggenomen. De politie werd gealarmeerd omdat de daders nog in de omgeving zouden zijn. Toevallig passeerde een getuige de agenten. Deze getuige meldde dat hij 3 jongens had zien weglopen in de richting van de Prinsentuin. In de hectiek is het niet mogelijk geweest de gegevens van deze getuige op te schrijven. De politie komt dan ook graag met deze passant in contact. Ook andere getuigen die iets gehoord of gezien hebben worden verzocht zich te melden bij de politie via 0900 – 8844. Dat kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 -7000.

Joure: fietsers bekeurd voor fietsen in voetgangersgebied
De politie heeft zaterdagochtend en middag in een vervolg op controles van de afgelopen weken opnieuw gecontroleerd op de Midstraat. Daarbij is het verboden om te fietsen op de Midstraat omdat dit voetgangersgebied is. In totaal werden 21 bekeuringen aan fietsers uitgeschreven. Daarbij ontsprongen ruim 20 fietsers de dans omdat zij optijd een steeg in sloegen of afstapten. De politie gaat de komende periode vaker controleren op het fietsen in het voetgangersgebied van de Midstraat.

Leeuwarden: vermiste personen teruggevonden door Burgernetactie
De politie heeft zaterdagochtend en zaterdagavond dankzij een Burgernetactie twee vermiste personen teruggevonden. Zaterdagochtend werd een Burgernetmelding uitgedaan door de Meldkamer Fryslân nadat een 86-jarige man uit Leeuwarden wandelend was vertrokken vanaf zijn woning aan de Carolinenburg. Na twee uren was hij nog niet thuisgekomen. 1055 deelnemers keken uit naar de man. Dankzij Burgernet en de zoekactie van de familie werd de man ongedeerd aangetroffen op de Nieuwestad. Zaterdagavond werd een 86-jarige man uit Leeuwarden vermist nadat hij drie uur eerder was weggelopen vanaf zijn woning aan de Tjotterstraat. 1221 deelnemers aan Burgernet kregen de melding uit te kijken naar hem. Meedere burgernetdeelnemers gaven door aan de Meldkamer dat zij de man hadden gezien op de Jachthavenlaan. De eerste melder belde wederom met de Meldkamer Fryslân omdat hij de meneer had aangetroffen. De man werd ongedeerd teruggebracht.

Boornbergum: ongeval met dodelijke afloop
Een 54-jarige man uit Drachten is zaterdagmiddag als gevolg van een verkeersongeval overleden. De man vergezelde zijn 15-jarige dochter tijdens een oefensessie op de trekker. Ze kreeg les van haar vader, omdat ze binnenkort het examen voor haar trekkersrijbewijs heeft. Op de kruising van de Easterbuorren en de Nije Wei is de bestuurster vermoedelijk geschrokken van een tegemoetkomende auto en heeft een stuurmanoeuvre moeten doen. Zij kwam daarbij in aanrijding met een andere personenauto. Waarschijnlijk heeft hierdoor het slachtoffer zijn evenwicht verloren en is in de trekker bekneld geraakt. Ter plaatse is hij aan zijn verwondingen overleden. Alle betrokkenen hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval. Er moet nog met verschillende getuigen worden gesproken. Daarbij is de politie nog op zoek naar bestuurder of bestuurster van een rode auto die vlak voor het ongeval op de plaats van de aanrijding is geweest, omstreeks 17.30 uur. Deze auto kwam uit de richting van Drachten, over de Nijewei, gaande in de richting van Easterbuorren. Hij of zij wordt verzocht contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844.

Leeuwarden: politie houdt man door Burgernetactie aan voor verlaten plaats ongeval
De politie heeft zaterdagavond een verkeersongeval op de Harlingerstraatweg afgehandeld waarbij een 32-jarige vrouw en een 31-jarige man, beide uit Mantgum, gewond raakten. Een 31-jarige man uit Leeuwarden was op de Harlingerstraatweg in aanrijding gekomen met het voertuig van de man en vrouw uit Mantgum. Hierdoor waren zij met het voertuig in de sloot terechtgekomen. De brandweer en de ambulance werden gewaarschuwd waarbij de brandweer de slachtoffers uit hun benaderde positie heeft kunnen bevrijden. Met meerdere verwondingen zijn beide per ambulance overgebracht naar het MCL. De andere betrokken bestuurder bleek er vandoor te zijn gegaan. Door de Meldkamer Fryslân werd een Burgernetactie opgestart waarbij ruim 300 Burgernetdeelnemers uitkeken naar de Leeuwarder. Op basis van het signalement hadden Burgernetdeelnemers gezien dat de man een taxi had genomen waardoor hij uiteindelijk op het Dragoonsplein kon worden aangehouden op verdenking van het verlaten plaats na ongeval. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De oorzaak van het ongeval wordt onderzocht door Bureau Verkeersongevalsanalyse
De politie heeft tijdens het onderzoek en de afhandeling van het ongeval de weg afgesloten en het verkeer omgeleid.

Marrum: eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagavond een eenzijdig ongeval op de Nieuweweg afgehandeld waarbij een 18-jarige man uit Marrum gewond raakte. De bestuurder, uit de richting van Wanswert, kwam door nog onbekende oorzaak in de berm terecht en moest hierdoor stuurcorrecties uitvoeren. Daarbij draaide hij in het rond en kwam uiteindelijk in de berm aan de rechterzijde van de weg tot stilstand. Met onbekend letsel is hij per ambulance voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Terschelling: aanrijding bromfietser en bedrijfsauto
De politie heeft zaterdagavond een verkeersongeval op de Hoofdweg in Hee afgehandeld. Vermoedelijk zag een 18-jarige automobiliste uit Buitenpost een naderende 17-jarige bromfietser uit Harlingen over het hoofd, tijdens het inhalen van een andere auto. Een frontale aanrijding kon niet meer worden voorkomen. De bromfietser is met zwaar letsel met de reddingsboot overgebracht naar de vaste wal waarna hij in kritieke toestand naar het UMC in Groningen is overgebracht. Bureau Verkeersongevalsanlayse heeft een onderzoek naar de toedracht van het ongeval ingesteld.

Wolvega: mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van mishandeling. Door nog onbekende reden, was een 22-jarige man uit Wolvega bij de keel gegrepen door de verdachte. Beide waren nog aanwezig op de Van Harenstraat waarbij de Wolvegaaster kon worden aangehouden. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Beetgum: personenauto in aanrijding met vrachtauto
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een verkeersongeval op de Westerwirdsleane afgehandeld. Een 23-jarige man vergezeld van een 27- jarige man, beide uit Drachten reden achter een vrachtwagencombinatie. Een volgeladen bietenvrachtauto had pech en werd getrokken door een andere, eveneens volgeladen bietenvrachtauto. De voertuigen reden in de richting van Berlikum. Voor de oversteek Menaldum/Engelum is de personenauto, door nog onbekende oorzaak, achterop de achterste vrachtauto gereden. Beide slachtoffers werden uit hun voertuig bevrijd en zijn met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden en in Sneek. Bureau Verkeersongevalsanalayse heeft een onderzoek naar de toedracht van het ongeval ingesteld.

Tersoal: politie houdt bewoner aan voor brandstichting
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 28-jarige man uit Akkrum aangehouden op verdenking van brandstichting. Omstreeks 02.30 uur kwam de melding van een brand in een woning aan de It Pounsmiet binnen. De brandweer was bezig met het vuur te blussen waarbij de politie ter plaatse met getuigen sprak. Daarbij werd duidelijk dat mogelijk de 28-jarige man zelf de brand had gesticht. De man was nog aanwezig in de straat en kon worden aangehouden en is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten.

Lemmer: politie houdt vernielers aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 30-jarige man uit Heerenveen en een 28-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van vernieling. Bij het verlaten van een uitgaansgelegenheid aan de Kortestreek hadden de twee mannen zich schuldig gemaakt aan het vernielen van de ramen. Zij waren eerder het pand uitgezet. Op basis van het signalement konden beide daders op de Kortestreek op verdenking van vernieling worden aangehouden. Na verhoor werden zij heengezonden. Een 35-jarige man uit Rutten heeft aangifte gedaan.

Surhuisterveen: politie houdt man aan voor zware mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige man uit Grootegast aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De verdachte had in een uitgaansgelegenheid discussie gehad met een 19-jarige man uit Rottevalle dat uitmondde in een vechtpartij. De verdachte drukte daarbij een kapot glas in het gezicht van de man uit Rottevalle. Met letsel aan zijn gezicht is het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De verdachte kon op aanwijzing van getuigen even later worden aangehouden en is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten.

Tekst © Politie Fryslân

112Fryslan