Fryslân, 05-07-2009 • Politieberichten van zaterdag 4 juli 11.00 uur t/m zondag 5 juli 11.00 uur

Lauwersmeergebied: politie Fryslân en Groningen houden grootschalige alcohol- en milieucontrole
De korpsen van de politie Fryslân en Groningen hebben zaterdag een gezamenlijke alcohol- en milieucontrole gehouden in het Lauwersmeergebied. Deze werd gehouden op het water en de op de wegen in het Groningse en Friese gebied. Aan deze actie werkte ook de waterpolitie van de KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten) mee.

Controle op het water
Op het water van de Waddenzee en het Lauwersmeer werd van 48 schippers een blaastest afgenomen. Niemand van de schippers bleek teveel te hebben gedronken. Tegen twee schippers werd een geldboete van 360 euro vanwege het varen met een snelle motorboot, terwijl men niet in het bezit was van een klein vaarbewijs.

Controle op de weg
Op de weg werden in het gebied in totaal 450 blaastesten afgenomen. Tegen drie automobilisten werd in verband met overmatig alcoholgebruik proces-verbaal opgemaakt. Een Duitse automobilist moest ter plaatse een geldboete van 300 euro betalen. Door het overschrijden van de maximum toegestane snelheid op de Kwelderweg en Lauwersmeerweg werden van twee automobilisten de rijbewijzen ingevorderd. Verder kregen acht automobilisten een bekeuring voor te snel rijden. Twee bestuurders voor het niet dragen van een helm en vier bestuurders voor het niet dragen van een gordel.

Milieucontrole
Bij de milieucontrole werd tegen twee vissers proces-verbaal opgemaakt omdat zij niet in het bezit waren van een Vispas. In totaal zijn er 24 vissers gecontroleerd. Eenmaal constateerde de politie een milieuovertreding. Daarbij verbrandde men afval en stortte dit afval op het oppervlaktewater van het Dokkumer Groodiep.

Opsterland: politie houdt snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft zaterdag op drie locaties in de gemeente Opsterland waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer, gecontroleerd op snelheid. Van 08.45 uur tot en met 12.00 uur passeerden op de Badweg in Gorredijk 2033 voertuigen de controle. Hier geldt een maximum toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. 260 bestuurders overschreden deze maximum snelheid waarbij de snelste 105 kilometer per uur reed. Op de middag werd de controle gehouden op de Hegedijk buiten de bebouwde kom van Langezwaag. Hier geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. 483 voertuigen passeerden de controle waarbij 60 overtredingen werden geconstateerd. De snelste reed 108 kilometer per uur. De derde locatie was op de Gerdyksterwei in Beetsterzwaag waar maximaal 80 kilometer per uur mag worden gereden. Van de 629 voertuigen waren er 68 in overtreding. De snelste reed hier 136 kilometer per uur.

Heerenveen: verdachte koffers blijken vol water te zitten
De politie heeft in de vroege zaterdagochtend op de A32 de omgeving van de afrit Oranjewoud afgezet in verband met de melding van een viertal koffers langs de kant van de weg. Op verzoek van de politie werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) ingeschakeld die de koffers onderzocht. De EODD kwam al snel tot de conclusie dat er geen sprake was van een bom of andere explosieven. De koffers zaten vol water. De afzetting werd even na 06.15 uur opgeheven.

Leeuwarden: in bezit van harddrugs
De politie heeft zaterdagmiddag een 34-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op het bezit van harddrugs. De verdachte werd rond 15.30 uur gesignaleerd op de Weaze en omdat de agenten vermoedden dat er drugsverkoop plaats vond, werd de verdachte gecontroleerd op grond van de opiumwet. Bij de fouillering bleek dat de verdachte in het bezit was van 13 bolletjes cocaïne. Ook had de Leeuwarder een grote hoeveelheid geld in kleine coupures en drie telefoons bij hem. De bolletjes, het geld en de telefoons werden in beslag genomen. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: ongeval fietser en personenauto
De politie heeft zaterdagmiddag een ongeval op de Poptawei afgehandeld. Een 59-jarige man uit Dronrijp reed in de richting van Leeuwarden toen hij een oversteekplaats voor fietsers naderde. Een 82-jarige fietsster uit Leeuwarden stak over. De bestuurder zag de vrouw oversteken maar kon hij haar niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg. Met onbekend letsel is de fietsster per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Drachstercompagnie: eenzijdig ongeval, minibiker gewond
De politie heeft zaterdagavond een eenzijdig ongeval op de Aldewei afgehandeld. Een 54-jarige man uit Drachtstercompagnie kwam bij het keren op de kruising It Heechfean met de Aldewei, door nog onbekende reden, met zijn minibike ten val. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de Drachten. Uit onderzoek bleek dat de minibike niet verzekerd was en de bestuurder tijdens het rijden geen helm droeg. Hiervoor zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Opende (Groningen): ruzie in straat escaleert
De politie Fryslân heeft de politie Groningen zaterdagavond geassisteerd bij het sussen van een ruzie op de Sjallemastraat. Meerdere mensen hadden het met elkaar aan de stok gekregen. Na diverse woordenwisselingen ging een aantal over tot het gebruik van wapens. Zo liep een 62-jarige inwoner van Opende rond met een slag- en steekwapen en was een 56-jarige plaatsgenoot de straat op gegaan met een zwaard. Een 20-jarige dorpeling gooide met een steen door een deur, waardoor de 62-jarige man gewond raakte. De man moest in het ziekenhuis worden behandeld. Het drietal is door de Groningse politie in de cel gezet. Tijdens het onderzoek ter plaatse liep een 20-jarige man uit Opende te filmen met zijn mobiele telefoon. Meerdere malen werd hij gewaarschuwd te stoppen met filmen. Dit negeerde hij waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Drachten waar hij na verhoor werd heengezonden. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: politie houdt vier verdachten aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier mannen van 20, 21, 22 en 23 jaar aangehouden op verdenking vernieling en poging tot inbraak. De mannen hielden zich op nabij een voertuig dat geparkeerd stond aan De Wier. Het betrof een groep van vijf personen die het voertuig vernielden en vermoedelijk probeerden in te breken. Drie mannen konden ter plaatse worden aangehouden. Twee waren er vandoor gegaan. Op de Kaden zagen agenten een auto rijden met daarin twee jongens die aan het signalement voldeden. De auto kon na een achtervolging worden stopgezet. De bestuurder rende hard weg en werd niet meer aangetroffen. De andere inzittende kon worden aangehouden. Alle vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: klein vraagje mondt uit in vechten
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Een 21-jarige stadsgenoot vroeg de verdachte op het Ruiterskwartier om een vloeitje. De verdachte reageerde hier op door te gaan schelden. Er ontstond een gevecht waarbij een pakje sigaretten en de bankpas en identiteitskaart van de aangever uit zijn broekzak viel. De verdacht zag kans om de identiteitskaart van de grond te pakken. De agenten die ter plaatse kwamen scheidden het tweetal. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Roodkerk: bestuurder in bezit van vuurwapen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man uit Westergeest aangehouden voor het bezit van een vuurwapen. Midden in de nacht kreeg de politie de melding dat de verdachte aanstalten maakte om een motorvoertuig te gaan besturen. Een taxichauffeur had al de autosleutels van de man afhandig gemaakt omdat de chauffeur merkte dat de man onder invloed van alcohol was. Hij belde direct de politie. Ter plaatse werd de man wakker gemaakt omdat hij inmiddels lag te slapen op de bestuurdersstoel. Zijn auto werd onderzocht en hierbij trof men een vuurwapen aan. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon de man weer naar huis. Het vuurwapen, een geweer, is in beslag genomen.

Sneek: vernielingen aan 11 auto’s
De politie stelt een onderzoek in naar een reeks van vernielingen gepleegd in de nacht van zaterdag op zondag. De vernielingen zijn gepleegd nabij bejaardenwoningen en de muziekschool aan de Korte Vreugde. Daarbij werden spiegels omgebogen, kentekenplaten omgebogen of gesloopt. Daarnaast gebroken ruitenwissers, kapotte achterlampen en een ingeslagen achterruit. Nog niet alle eigenaar van de voertuigen hebben aangifte gedaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdag en in de nacht zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in elf processen-verbalen en rijverboden. In twee gevallen werd er gereden zonder rijbewijs en in zes gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. In één geval werd er gevaren onder invloed. Dat betrof de volgende situaties (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]16.10 uur, Prinses Magrietkanaal ter hoogte van Sneek, 28-jarige man uit Apeldoorn, 370 ugl, schipper viel surveillendere agenten op toen hij met een redelijke snelheid over het kanaal voer. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol was werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse.[/li]
[ul][li]19.45 uur, Skanserwei in Anjum, 54-jarige vrouw uit Dokkum, 735 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]22.37 uur, Fabricuslaan in Drachten, 65-jarige man uit Drachten, 745 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]01.35 uur, Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen, 23-jarige man uit Heerenveen, 425 ug/l, beginnend bestuurder, bestuurder viel surveillerende agenten op door slingerend rijgedrag.[/li][/ul]
[ul][li]01.33 uur, Norgerweg in Haulerwijk, 28-jarige man uit Haulerwijk, 580 ug/l, deze beginnend bestuurder viel surveillerende agenten op toen hij met hoge snelheid over de Norgerweg reed.[/li][/ul]
[ul][li]01.35 uur, Dracht in Heerenveen, 34-jarige man uit Heerenveen, 665 ug/l; de man reed surveillerende agenten tegemoet op een bromfiets zonder kenteken. Bij het zien van de agenten doet de bestuurder een poging om er vandoor te gaan en voert geen verlichting. Op de Minckelerstraat staande gehouden. Hierbij bleek dat de onverzekerde bromfiets niet van de verdachte was en hij niet over een rijbewijs beschikte.[/li][/ul]
[ul][li]02.26 uur, N383 in Beetgum, 21-jarige man uit Leeuwarden, 375 ug/l, bij de politie was bekend dat de man niet in het bezit was van een rijbewijs. Tijdens een surveillance werd de automobilist al rijdend gezien en kreeg op de N383 een stopteken waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.[/li][/ul]
[ul][li]05.55 uur, A31 nabij Sint Annaparochie, 46-jarige man uit Drachten, 685 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan