Politieberichten van zondag 5 december.

Inbraken in kerken
OUDEHORNE / OUDEHASKE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraken in twee kerken in de nacht van vrijdag op zaterdag. In Oudehorne werd bij de kerk aan de Schoterlandseweg een ruit vernield. Binnen werden een aantal deuren vernield en kasten opengebroken. Waarschijnlijk werd slechts een paar euro buit gemaakt. Diezelfde nacht werd ook bij een kerk aan de Badweg in Oudehaske een ruit vernield om binnen te komen. Ook hier werden kasten doorzocht, maar niets uit weggenomen. Van de muur werd een zendingsbus gehaald en een onbekend bedrag uit weggenomen. Een 49-jarige man uit Oudehorne en een 43-jarige man uit Oudehaske deden aangifte.

Winkeldief aangehouden
SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag bij een winkel aan de Kruizebroederstraat een 23-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. En klant had de verdachte kledingstukken zien wegnemen en waarschuwde het winkelpersoneel. De bedrijfsleider hield de man aan en waarschuwde de politie. De verdachte werd door de agenten naar het bureau overgebracht. Na verhoor mocht de man het bureau weer verlaten.

Man tijdens werkzaamheden gevallen
DRACHTEN – De politie heeft zaterdag het ambulance- en brandweerpersoneel geassisteerd toen een 37-jarige man uit Opeinde tijdens werkzaamheden aan de Raadhuispleinflat naar beneden gevallen was. De man gaf aan op vijf hoog met een afvalstortbuis aan het werk te zijn geweest, toen een plank verschoof en hij naar beneden viel. Hij kwam op een plat dak terecht en door zijn hulpgeroep werden omwonenden gealarmeerd. Direct werden de hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, ingeschakeld. De plek waar hij lag was moeilijk bereikbaar, maar uiteindelijk kon de man gestabiliseerd en van het dak gehaald worden. De man werd met botbreuken en inwendig letsel per ambulance naar het UMCG overgebracht.

Aanhoudingen op Zuidkade
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen aangehouden op de Zuidkade. Rond 04.45 uur waren jongeren hier sneeuwballen aan het gooien. Een 18-jarige man uit Ureterp gooide een sneeuwbal door een ruit van een uitgangsgelegenheid aan de Zuidkade. Surveillerende agenten zagen dit gebeuren en hielden de man aan op verdenking van vernieling. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Een 37-jarige man uit Drachten deed aangifte. Niet veel later zagen agenten dat twee mannen in een politiewagen waren gaan zitten. Toen agenten naar het voertuig liepen, stapten de mannen uit. Een agent sprak een van de mannen aan en probeerde hem bij de arm te pakken. Hierop probeerde de man de agent in zijn gezicht te slaan. Toen dit niet lukte trapte hij naar de agent. De 47-jarige man uit Drachten werd aangehouden op verdenking van mishandeling en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Later bleek dat de verdachte uit de politiewagen een mobiele telefoon gestolen had en werd hem ook nog diefstal ten laste gelegd.

Man loopt weg na verkeersongeval
NIJLAND – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Prins Hendrikkade in Sneek een 25-jarige man uit Nijland aangehouden op verdenking van verlaten plaats na verkeersongeval. Rond 01.00 uur kreeg de meldkamer een melding dat op de Ingenawei in Nijland een auto tegen een boom stond. Ter plaatse zagen agenten dat er niemand meer in of bij het voertuig aanwezig was. De auto was aan de voorzijde geheel vernield en stond op naam van de 25-jarige man uit Nijland. Terwijl de agenten naar de woning van de verdachte reden, gaf de verdachte via de meldkamer door dat een vriend verteld had zijn auto tegen een boom gereden te hebben. Hij wist niet wie die vriend was, maar deze zou de sleutel uit zijn woning hebben gehaald. Agenten hadden bij zijn woning echter geen verse sporen in de sneeuw gezien. De verdachte bleek bij zijn vriendin in Sneek te zijn en hem werd verzocht naar de Prins Hendrikkade te komen. Hier werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij voor nader onderzoek ingesloten werd.

Man aangehouden voor openbaar dronkenschap
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Rottumerweg een 34-jarige man uit Heerenveen aangehouden voor openbaar dronkenschap. Na een melding dat op de Rottumerweg een auto midden op de weg stond, troffen agenten daar twee mannen en twee vrouwen aan. Een aantal van hen had behoorlijk gedronken. Omdat niet duidelijk was wie gereden had, moest in de eerste instantie een verkeerde vrouw een blaastest doen. Een van de mannen deed hier moeilijk over en begon zich vervelend te gedragen. Toen de man, ondanks meerdere waarschuwingen, weigerde weg te gaan, werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij weigerde een verklaring af te leggen en mocht met een bekeuring van 60 euro voor openbaar dronkenschap het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Oude Doelsteeg een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was in een café geweigerd en had daarna de portier in het gezicht geslagen. Hij werd aangehouden en de politie werd gewaarschuwd. Deze nam de verdachte mee naar het bureau voor nader onderzoek. De 39-jarige portier uit Leeuwarden deed aangifte.

Agressieve man aangehouden
HAULERWIJK – De politie heeft zaterdagavond bij een woning aan de Molenweg een 25-jarige bewoner aangehouden op verdenking van wederspannigheid. Na een melding van een vechtpartij in de woning waarbij iemand gewond geraakt was, gingen agenten ter plaatse. In de woning troffen zij de verdachte aan bij zijn gewonde broer. Beiden waren duidelijk onder invloed van alcohol. De broer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte gedroeg zich steeds agressief: belemmerde het werk van het ambulance personeel, gooide een bank om en beledigde de agenten die hem tegenhielden in zijn auto te stappen. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In de onderstaande gevallen werd zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]14.30 uur, Koningin Wilhelminastraat in Harlingen, een 39-jarige automobilist uit Harlingen, 665 ug/l, de man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, Hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt.
04.32 uur, Noorderhogeweg in Drachten. Een 24-jarige beginnend automobilist uit Jistrum, 570 ug/l, de man zat in zijn auto die in de berm boven op een betonnen paaltje stond. Hij gaf aan niet zelf gereden te hebben.
03.55 uur, Noord in Franeker, 19-jarige man uit Wijnaldum, 625 ug/l, man reed met vrienden op een tractor. Eerder die avond was een andere man op dezelfde tractor aangehouden en had een rijverbod voor vier uur gekregen.[/bullets]

112Fryslan