Politieberichten van zondag 5 augustus

Twee vrouwen aangehouden na inbraak

GYTSJERK – De politie heeft vrijdagmiddag dankzij een alerte getuige twee inwoonsters van Lelystad van 39 en 42 jaar kunnen aanhouden op verdenking van een inbraak en/of poging daartoe. De getuige had de twee dames in een woning aan de Sjoerdastrjitte gezien. Omdat de getuige wist dat de bewoners op dat moment niet thuis waren, werd direct via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Daarbij werd een goed signalement doorgegeven. Meerdere agenten reageerden op de melding en de twee dames waren dan ook snel gevonden. Op de Nieuwe Straatweg werd het duo aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau. De afgelopen periode zijn in Gytsjerk en omgeving meerdere woninginbraken en insluipingen gepleegd. In een aantal gevallen zijn daarbij twee vrouwen gezien. Het signalement van deze vrouwen komt sterk overeen met de twee die vrijdag werden aangehouden. Het woninginbrakenteam stelt dan ook in samenwerking met de politie in Burgum een nader onderzoek in. Beide verdachten zitten nog steeds vast.

Rijbewijs ingevorderd en auto in beslag genomen van drankrijder

SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs van een 47-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Ook de auto van de man werd in beslag genomen. De bestuurder viel op omdat hij op de Gedempte Poortezijlen nogal slingerde. De automobilist kreeg een stopteken. Agenten hadden het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de man 1255 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Aangezien de man in het verleden al diverse malen was betrapt voor het rijden onder invloed van alcohol werd deze keer ook zijn auto in beslag genomen.

Twee verdachten aangehouden voor mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagavond een 16-jarige jongen en een 28-jarige vrouw aangehouden op verdenking van mishandeling. Het duo uit Drachten kwam eerder die avond op de Eems tijdens het uitlaten van de hond een 55-jarige plaatsgenote tegen. Ook deze vrouw liet haar hond uit. De 16-jarige maakte een opmerking en een ruzie was het gevolg. Daarbij werd de 55-jarige vrouw geslagen en geschopt. Omstanders grepen in en de 16-jarige en 28-jarige gingen er op de fiets vandoor. Op de Zuiderhogeweg werden ze door agenten aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Lichtkogel veroorzaakt brand in woning

HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagavond een 35-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van brandstichting. De man had eerder op de avond een lichtkogel afgeschoten. Het projectiel belandde in een dakgoot van een woning aan de Amelandlaan. Omdat de parachute van kogel niet was open gegaan, bleef die veel langer branden. Het vuur sloeg over naar het dak van de woning. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te blussen. Aan het dak ontstond dan ook veel schade. De bewoners waren tijdens het incident niet aanwezig. Tijdens de bluswerkzaamheden spraken de agenten met een aantal omstanders. Die verklaarden allemaal dat de 35-jarige man de brand had veroorzaakt omdat hij lichtkogel had afgeschoten. De man werd door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

FRANEKER – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Fregat. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden twee portemonnees en een handtas, met daarin onder andere een navigatiesysteem en een e-reader, weggenomen. De 61-jarige bewoonster deed aangifte.

Man aangehouden voor zware mishandeling

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 33-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Surveillerende agenten hadden een melding gekregen dat op de Dotterhof een man met een luchtbuks op voorbijgangers zou schieten. Op aanwijzing van getuigen gingen agenten naar de woning van waaruit was geschoten. De 33-jarige bewoner werd aangehouden en de luchtbuks met bijbehorende munitie werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Agent geslagen door jongen

WEST TERSCHELLING – Een 15-jarige inwoner van Oudebildtzijl is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden nadat hij een agent had geslagen. De jongen wilde bij een horecagelegenheid naar binnen, maar werd vanwege zijn leeftijd geweigerd. De 15-jarige liep richting de haven en duwde bijna een meisje omver. Ook een gestalde fiets moest het ontgelden. Een agent sprak de jongen aan op zijn gedrag. Uit het niets sloeg de 15-jarige de agent. Hij werd dan ook direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar volgde telefonisch overleg met de officier van justitie. Die besloot dat de jongen niet mocht worden ingesloten. Hij werd door een familielid opgehaald. De 15-jarige zal zich in de loop van zondag weer moeten melden bij het politiebureau en zal dan als verdachte worden gehoord.

Twee mannen aangehouden voor mishandeling

SUMAR – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige inwoner van Leeuwarden en een 26-jarige inwoner van Surhuisterveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Het duo had ruzie gekregen met de overige bezoekers van een horecagelegenheid aan de Heerenweg. Dit liep uit de hand en twee mishandelden een aantal van hen. Hierop werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden, probeerde het duo via een achterdeur te vluchten. De Leeuwarder kon snel worden aangehouden. De 26-jarige sloeg op de vlucht. Een agente wist de man te achterhalen. Ze moest pepperspray gebruiken om hem te kunnen aanhouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de aanhouding en de rit naar het politiebureau beledigden en bedreigden ze de agenten. De twee verdachten werden ingesloten. Aangezien het duo militair is, doet de Koninklijke Marechaussee het verdere onderzoek.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 36-jarige automobilist uit Heerenveen ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Een beveiligingsmedewerker had op de Weinmakker een auto gevonden in de bossages. Het was duidelijk dat de bestuurder op de Haskeruitgang een bocht had gemist. Op het wegdek werden dan ook grote remsporen aangetroffen. Toen de agenten arriveerden zat er niemand meer in het voertuig. Niet veel later kwam het bericht dat de bestuurder in het ziekenhuis in Heerenveen was. Daar werd bij de 36-jarige automobilist een bloedproef afgenomen omdat de agenten het sterke vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Ook het rijbewijs van de man werd ingevorderd en tevens werd proces-verbaal opgemaakt. Na behandeling door een arts mocht de man het ziekenhuis weer verlaten.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan