Fryslân, 05-04-2009 • Politieberichten van zaterdag 4 april 11.00 uur t/m zondag 5 april 11.00 uur

Woudsend: eenzijdig ongeval, auto over de kop
De politie heeft zaterdagmiddag een eenzijdig ongeval afgehandeld op Vosseleane. Een 64-jarige bestuurder uit Harich was rijdend in de richting van Balk/Harich toen hij halverwege in slaap viel. Hij kwam daardoor met zijn voertuig in de berm terecht en sloeg twee keer over de kop. De bestuurder raakte daarbij een lantaarnpaal en kwam uiteindelijk met zijn voertuig op zijn kop tot stilstand. De man is met letsel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: snelheidscontrole
De politie heeft zaterdag tussen 17.00 en 18.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Anne Vondelingweg waarbij zes processen-verbaal werd uitgeschreven. Op de weg geldt een maximum snelheid van 70 kilometer per uur. Veel bestuurders reden hier boven de vastgestelde maximumsnelheid. Tijdens dit tijdstip werden alleen de excessen er uit gehaald waarbij respectievelijk eenmaal 105 km/u, tweemaal 109 km/u, tweemaal 111 km/u en eenmaal 115 km/u werd gemeten.

Wirdum: drie voertuigen betrokken bij ongeval
De politie heeft zaterdagmiddag een ongeval afgehandeld op de A32 bij Wirdum waar drie voertuigen bij een aanrijding op de kruising betrokken waren. Een 80-jarige bestuurder uit Putten reed nabij de stoplichten vermoedelijk door rood. Tegemoetkomende verkeersdeelnemers vanuit de richting Leeuwarden konden daarbij een aanrijding niet voorkomen. Drie voertuigen raakten daarbij flink beschadigd en werden afgesleept. Behalve de Puttenaar zijn de overige betrokkenen uit de drie personenauto’s met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden voor controle en onderzoek.

Gerkesklooster: modder op de weg veroorzaakt slippartij
De politie heeft zaterdagavond een ongeval afgehandeld op de Izermieden. Een 19-jarige bestuurster uit Gerkesklooster reed, in gezelschap van een 18-jarige plaatsgenoot, in de richting van Gerkesklooster. Zij raakte door modder op de weg met haar voertuig in de slip. Hierdoor verloor zij de controle over het stuur en belandde enkele tientallen meters verderop in de sloot. De bestuurster en haar inzittende zijn met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Wolvega: inbraak in garagebox, auto vernield
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een garagebox aan de Emmastraat. In de nacht van zaterdag op zondag werd daar ingebroken waarbij een gestalde auto werd vernield. Dit betrof behoorlijke schade zoals vernielde ruiten, ontzette deuren en de vernieling van het instrumentenpaneel. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Sneek: geweld tegen personen om fiets te willen stelen
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige man uit Sneek en een 26-jarige vrouw (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Een 21-jarige man uit Sneek fietste met zijn vriendin op de Napjesstraat toen zij een man op het fietspad tegen kwamen. Deze man begon te zwaaien en zei tegen de vriendin van de Sneker dat hij haar fiets wilde hebben. Dit resulteerde uiteindelijk in een vechtpartij waarbij het 21-jarige slachtoffer meerdere malen werd geschopt en geslagen. Tevens werd hij met een fles op zijn hoofd geslagen. De man is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek voor behandeling van zijn verwondingen. Op basis van getuigenverklaringen en een omschrijving van het signalement konden, na onderzoek, de agenten de verdachten aanhouden in een woning. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Jistrum: politie houdt vernielers aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 38-jarige man en een 40-jarige man, beide uit Jistrum aangehouden op verdenking van vernieling. Tijdens een surveillance op de Schoolstraat zagen agenten drie personen bij de voordeur van een woning staan. Daarbij zagen de agenten dat het onderste ruit van de voordeur in scherven lag. Na opheldering bleek dat er eerder op die dag een woordenwisseling was ontstaan waarbij de verdachten nu verhaal kwam halen bij de 31-jarige bewoner. De derde man die bij de woning stond was een omstander die beide mannen naar huis wilde sturen. De politie werd gebeld en heeft beide mannen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

St. Nicolaasga: mogelijke brandstichter aangehouden
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige man uit de gemeente Wymbritseradiel aangehouden op verdenking van brandstichting op een parkeerstrook aan de C Faberleane. Hier was een groep van ongeveer 35 personen aanwezig toen de politie de melding kreeg van brandstichting. Politieagenten kwamen ter plaatsen en zagen dat de 22-jarige man met een brandend voorwerp in zijn hand een van de pallets in brand stak. Bij de aanhouding bemoeide een 19-jarige uit Wymbritseradiel zich er mee en was er sprake van belediging richting de agenten. Hierdoor werd ook hij aangehouden. De voltallige groep begon zich er mee te bemoeien en na tussenkomst van een omstander kon de groep op afstand worden gehouden en de agenten de verdachte onder controle krijgen. De 19-jarige man werd na verhoor weer heengezonden. De 22-jarige verdachte werd op verdenking van poging brandstichting ingesloten.

Oudega (Gaasterlan-Sleat): eenzijdig ongeval
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een eenzijdig ongeval op de Bokkeleane afgehandeld. Een 21-jarige automobilist uit Elahuizen was onderweg naar Oudega toen hij op de T-kruising linksaf sloeg de Bokkeleane op. Door vermoedelijk een verkeerde inschatting van de bocht is de bestuurder in de berm/sloot terecht gekomen. In de auto waren nog twee passagiers aanwezig. Een van de inzittende is met rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De andere betrokkenen kwamen met de schrik vrij. Gezien de uitslag van de blaastest kon worden uitgesloten dat de bestuurder onder invloed reed.

Leeuwarden: verdachte verzet zich hevig
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man kwam langs fietsen en reed tegen de benen aan van één politieagenten. Schijnbaar kenden de twee elkaar want er volgde een begroeting. De man fietste daarna het voetgangersgebied de Oude Doelesteeg in. De bikers van de politie fietsten achter de Leeuwarder aan om hem hiervoor te bekeuren. De jongeman reageerde daarbij agressief toen om zijn legitimatie werd gevraagd. Uiteindelijk verzette de verdachte zich hevig. Een van de agenten kon voorkomen dat hij een klap in het gezicht kreeg. Uiteindelijk gaf de verdachte zijn verzet op en kon hij worden overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: ruzies leiden tot mishandeling en vernieling.
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij drie ruzies, buiten als ook binnen in uitgaansgelegenheden, aanhoudingen verricht op verdenking van mishandeling en vernieling. In een uitgaansgelegenheid aan de Nieuwstad hield een 23-jarige vrouw uit Leeuwarden letsel aan haar hoofd op nadat zij, door nog onbekende aanleiding, een kopstoot had gekregen van een 15-jarig meisje uit Sneek. De tiener werd overgedragen aan de politie. Tijdens de afhandeling van deze mishandeling werd, in dezelfde uitgaansgelegenheid een 30-jarige man (woonplaats onbekend) met een glas in zijn gezicht geslagen door een 22-jarige man uit Doetinchem. De 30-jarige man wilde een ruzie sussen waarop de verdachte uithaalde met een glas in zijn hand. Hier hield het slachtoffer een hoofdwond aan over. Medewerkers van de uitgaansgelegenheid droegen de verdachte over aan de politie.
Later die nacht kreeg de politie de melding van een vechtpartij op de Nieuwestad. Daarbij werd een 30-jarige man uit Anjum aangehouden. Ter plaatse troffen de agenten in de etalage van een kledingwinkel de verdachte aan in gevecht met een man. Hierop werden de twee mannen gescheiden. Bij navraag bleek dat de verdachte even eerder op de avond ruzie had gehad met een onbekend gebleven man. Dit slachtoffer is bebloed weggelopen en daarna zocht de verdachte ruzie met twee andere voorbijgangers waarbij een vechtpartij ontstond die uiteindelijk door de agenten in de kiem werd gesmoord. Alle slachtoffers werden ter behandeling van de verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis en alle verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zes processen-verbaal en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]18.00 uur, Rijksweg A7 t.h.v Oudehaske, 29-jarige man uit Kolobrezg (Polen), 930 ug/l; verdachte was betrokken bij een aanrijding op de A7. Betrokkenen waren naar een parkeerplaats gereden om de aanrijding af te handelen. De politie werd ingeschakeld waar een blaastest werd vervolgd door een ademanalyse met als uitslag 930 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]07.20 uur, Nachtegaalstraat in Drachten, 24-jarige man uit Zuidlaren, 430 ug/l, beginnend bestuurder.[/li][/ul]

112Fryslan