Politieberichten van zondag 4 september

Motorrijder komt om bij verkeersongeval

WINSUM – Bij een ernstig verkeersongeval op de Froonackerdyk onder Winsum is een 57-jarige inwoner van Leeuwarden om het leven gekomen.

Zaterdag rond 14.00 uur stak een 56-jarige inwoner van Spannum met een tractor de Froonackerdyk over om naar een weiland te rijden. Toen hij de weg overstak zag hij de 57-jarige motorrijder niet die aan kwam rijden uit de richting van Dearsum. Het slachtoffer botste tegen de voorzijde van de tractor. Door twee passeerden artsen en een verpleegkundige is het slachtoffer gereanimeerd maar helaas is de 57-jarige overleden. Door de politie wordt nog nader onderzoek gedaan naar de toedracht van de aanrijding.

Agressieve winkel dief

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag rond 10.30 uur een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor de diefstal van parfum. Personeel van een drogisterij aan de Schrans zagen dat de 40-jarige flesjes met parfum in een zogenaamde geprepareerde tas stopte. Toen de man zonder te betalen de winkel wilde verlaten, werd hij tegen gehouden door een medewerkster. De Leeuwarder probeerde te vluchtten maar werd overmeester door twee winkelmedewerksters en klant. De drie dames hielden de man, die zich stevig verzette, in bedwang totdat de politie kwam. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Insluiping bedrijf

LEMMER – De politie stelt een onderzoek in naar een diefstal die plaats had gevonden in een bedrijf aan de Polderdijk. De 53-jarige eigenaar van het bedrijf zag dat er een onbekende man in zijn bedrijf was die er bij het zien van de 53-jarige vandoor ging in een blauwe Ford Escort. Aangezien de onbekende man een portemonnee met inhoud gestolen had ging de Lemster achter hem aan maar kon hem niet meer achter halen. Wel werd de 53-jarige bijna aangereden door de verdachte. De politie is via het kenteken achter de identiteit van de eigenaar van de auto gekomen en stelt een nader onderzoek in.

Sinterklaas

LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een zwarte schoudertas die werd gestolen vanuit een woning aan de Hofstraat. Twee bewoners waren in huis en in de tuin aan het werk toen er plotseling een man in de achterkamer stond. Deze man was via de achterdeur naar binnengegaan. De man had een oranje kleed, wat hij van een tuinstoel gepakt had, om zich heen geslagen en zong: Sinterklaas wie kent hem niet… Bij het zien van de bewoners vluchtte hij met medeneming van een schoudertas de woning uit.

De man verdween op een zwarte dames fiets in de richting van de Gymnasiumstraat.

Man fietst in sloot

MARSSUM – De politie heeft geassisteerd bij een eenzijdig ongeval waarbij een 57-jarige inwoner van Marsum met zijn fiets in een sloot was gereden. Getuigen waren de 57-jarige op de Ljouwterdyk gepasseerd toen hij plotseling uit beeld was. De getuigen fietsen terug om te kijken waar de fietser gebleven was. Even later vonden ze hem in een sloot. De 57-jarige is door hen uit de sloot gehaald en onderzocht door personeel van een imiddels gewaarschuwde ambulance. Het slachtoffer bleek onder invloed van alcohol te zijn. Agenten hebben de man aangehouden en hij is ter ontnuchtering ingesloten op een politiebureau.

Inbraak school

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 06.00 uur een 30 – jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor een inbraak in een school aan de Esdoornstraat. Op de eerste etage van deze school was een raam vernield waarna het inbraak alarm was af gegaan. Agenten en een beveiliger die op onderzoek uitgingen troffen zagen dat een beamer en twee beeldschermen klaar waren gezet om mee te nemen. Onder een tafel werd de 30- jarige aangetroffen. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Openlijke geweldpleging Wilgenstraat

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag rond 22.30 uur een 27- jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor openlijke geweldpleging. Door een groep personen werd een auto vernield van een bewoner in de Wilgenstraat en tevens werd een aluminium huishoudtrap door de achterruiten van zijn woning gegooid. Aan de hand van getuigen verklaringen werd de 27-jarige bij een woning in de Magnoliastraat aangehouden. De politie sluit meer aanhouding niet uit.
Op het moment van het voorval waren buurtbewoners getuige van de vernielingen. De politie wil dan ook graag in contact komen met getuigen die het voorval hebben zien gebeuren. De politie is bereikbaar via het telefoonnummer 0900-8844 of als u anoniem wilt blijven 0800-7000. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw buurtagent.

Inbraak woning

FRANEKER – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Jan Dirksstraat. Tussen 2 september 17.30 uur en en 3 september 17.00 uur werd hier ingebroken. De woning is doorzocht en hierdoor was er een grote chaos ontstaan. Het is nog niet bekend wat er uit de woning is gestolen.

Invordering rijbewijs

MAKKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 48- jarige inwoner van Makkum. Agenten hielden de Makkummer op de Suderseewei staande voor een controle. Aangezien het vermoeden bestond dat de 48 jarige alcohol gebruikt had, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 695 ug/l. Tegen de verdachte werd proces/verbaal opgemaakt.

Baldadigheid

LEMMER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.00 uur een 29 jarige inwoner van Lemmer bekeurd voor baldadigheid en openbare dronkenschap. De 29 jarige schold op de Kortestreek agenten uit en gooide fietsen om die daar stonden. De Lemster is aangehouden. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding en is geboeid overgebracht naar het politiebureau. Toen hij hier weer wat bij zijn positieven kwam kreeg hij heel veel spijt van zijn gedrag. Na verhoor en een goed gesprek is de verdachte heengezonden.

Diefstal telefoon

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur een 16- jarige inwoner van Langedijke en een 19- jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor mishandeling en diefstal van een mobiele telefoon. Op het Knobeldorffsplein kreeg een 18- jarige inwoner van Drachten ruzie met een groep jongeren. Tijdens deze ruzie was hij geslagen en werd zijn mobiele telefoon gestolen. Op aanwijzing van het slachtoffer werd de 19 jarige aangetroffen op de Noordkade. Hij werd aangehouden en de batterij van de gestolen mobiele telefoon werd bij hem aangetroffen. Even later kon de 16- jarige aan worden gehouden. Hij liep in het centrum en had de body van de gestolen telefoon bij zich. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Bedreiging en mishandeling agent

BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 23- jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor bedreiging, mishandeling en belediging. De 23 jarige bedreigde een portier van een horeca gelegenheid en de hulp van de politie werd ingeroepen. De 23- jarige werd door de agenten aangehouden maar verzette zich hier tegen. Hierbij gaf hij een van de agenten een knietje. Tijdens de overbrenging naar het politiebureau was de Leeuwader recalcitrant en beledigde de agenten. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten in een politiebureau.

Aanranding bij dorpsfeest

SINT NICOLAASGA – De politie stelt een onderzoek in naar een aanranding die in de nacht van zaterdag op zondag plaats had gevonden in de omgeving van de Kerkstraat. Tijdens het dorpsfeest was het erg druk bij de damestoiletten en een 20- jarige inwoonster van Skarsterlan besloot om op een rustige plaats, achter een schutting, te plassen. Een 25-jarige vriendin was met haar meegegaan en schermde de 20- jarige af. Een man die aan kwam lopen werd er op geattendeerd om door te lopen. De man duwde de 25- jarige opzij liep naar de 20- jarige en betastte haar onzedelijk. De 25- jarige sprong op hem en sloeg de man om hem weg te krijgen. In de vechtpartij die er ontstond werd de 25- jarige tegen haar kaak geslagen en ging de onbekende man er vandoor. De politie wil graag in contact komen met getuigen die dit voorval gezien hebben. De politie is te bereiken via 0900 – 8844 of als u anoniem wilt blijven 0800 -7000.

Inbraak woning

HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning op de Warring. Toen de bewoonster rond 17.00 uur thuis kwam zag ze dat een onbekende man en een vrouw haar woning via de voordeur verlieten en weg reden in een donkerkleurige(vermoedelijk VW Passat). De slaapkamers van de woning waren doorzocht en er waren zilveren- en gouden sieraden gestolen.

Signalement man:

– Getinte man

– Lengte ronde de 1.80 – 1.85 m

– Fors postuur

– Rond vrij dik gezicht

– Kort (gemillimeterd) haar

– Wit T-shirt met zwarte mouwen

Signalement vrouw

– Lengte ongeveer 1. 60 meter

– Donker haar tot over de schouders

– Droeg donker kleding

De politie wil graag in contact komen met getuigen die deze mensen hebben gezien of die denken hen te herkennen. De politie is te bereiken via 0900-8844.

Onrustig dorpsfeest

DROGEHAM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur op moeten treden om een eind te maken aan de ongeregeldheden die tijdens- en na afloop ontstaan waren op het feestterrein aan het Hamsterplein. De beveiliging van de festiviteiten riepen de hulp van de politie in omdat er vechtpartijen ontstaan waren tussen jongeren en dat er hierdoor een grimmige sfeer was ontstaan. Op het moment dat de politie arriveerde was de muziek al afgelopen maar in de feesttent en op het terrein was nog veel publiek aanwezig. Uit veiligheidsoverwegingen is besloten het publiek weg te sturen en is hen gesommeerd om weg te gaan. Toen dit niet veel resultaat had is er door politie en beveiliging een linie gevormd en is het publiek naar de uitgang van het terrein gedirigeerd. Aangezien er diverse bezoekers waren die behoorlijk veel alcohol gedronken hadden en de aanwijzigen van de politie niet op wilden volgen, moest de wapenstok een paar keer gebruikt worden.

Brandstichting in boot

BOORNZWAAG – De politie stelt een onderzoek in naar een brand die ontstaan was in een boot welke afgemeerd lag aan een steiger aan de Brekken. Deze steiger lag ongeveer 300 meter achter de woning van de eigenaar. Op zaterdag rond 17.00 uur kwam de 53-jarige eigenaar bij de boot en zag dat er een luik opengebroken was en dat er brand in de boot was gesticht. Hierdoor was veel schade ontstaan.

Gewonden bij oldtimerfestival

TWIJZELERHEIDE – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval bij het oldtimer festival. Rond 17.00 uur verloor een 43-jarige inwoner van Twijzelerheide de macht over het stuur van zijn grasbaanmotor en ging in een bocht onderuit. De motor botste tegen de strobalen en vloog over de strobalen en dranghekken in het publiek. Vervolgens ging de motor door de voorruit van een auto die hier geparkeerd stond en bleef hierin steken. Drie bezoekers raakten gewond en zijn met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Twee van hen, een 19-jarige inwoner van Zwaagwesteinde en een 43-jarige inwoner van Zwagerbosch, raakten lichtgewond en verlieten na behandeling het ziekenhuis. Een 44-jarige inwoonster uit Kollumerzwaag moest ter observatie in het ziekenhuis blijven. Politieonderzoek wees uit dat de gaskabel van de grasbaan motor was blijven hangen en dat de bestuurder niet meer kon remmen. De afdeling verkeersongevallen analyse van de politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

112Fryslan