Fryslân, 18-10-2009 • Politieberichten van zaterdag 3 oktober 11.00 uur t/m zondag 4 oktober 11.00 uur.

Oosterwolde: automobilisten negeren inrijverbod
De politie heeft zaterdagmorgen, bij een controle op de N919 tussen Schapinga en de driesprong Haulerwijk, vastgesteld dat veel automobilisten het daar ingestelde inrijverbod negeren. In een uur tijd kregen 25 automobilisten een bekeuring. Het genoemde wegvak is in verband met wegwerkzaamheden afgesloten met hekken en met borden is een omleidingroute aangegeven. De politie zal de komende tijd vaker aan beide zijden bij de wegafzetting controleren.

Leeuwarden: alcoholcontrole
De politie heeft van zaterdagavond tot zondagnacht in Leeuwarden op diverse locaties een alcoholcontrole gehouden. In totaal werden ruim 700 bestuurders gecontroleerd. Daarvan bleken er zes te veel te hebben gedronken. Deze bestuurders werden naar het politiebureau overgebracht voor een ademanalyse, waarbij 655 ug/l de hoogst gemeten waarde was.

Boazum: alcoholcontrole
De politie heeft zondag tussen 00.30 en 05.00 uur een alcoholcontrole gehouden in en om Boazum. In totaal 563 bestuurders werden gecontroleerd. Daarvan bleken er drie te veel te hebben gedronken. Zij werden naar het politiebureau overgebracht voor een ademanalyse. De hoogst gemeten waarde was 300 ug/l.

Franeker: winkel opnieuw doelwit inbraak
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een onderzoek ingesteld, nadat voor de tweede achtereenvolgende nacht was ingebroken in een winkel aan de Voorstraat Getuigen meldden om 00.45 uur dat een man de ruit van de winkel had ingeslagen en naar binnen was gegaan. Onderweg naar de winkel werd bij de politie gemeld dat de man weer weg was gefietst. Met behulp van het door getuigen opgegeven signalement heeft de politie daarop met diverse eenheden in Franeker een onderzoek ingesteld. Daarbij werd op de Ankerplak een fiets aangetroffen die mogelijk van de dader is. Naar aanleiding van die vondst is nog een onderzoek ingesteld in en om een aantal woningen, maar dat leidde uiteindelijk niet tot de aanhouding van een verdachte.

Harlingen: fietsster gewond
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag geassisteerd bij een ongeval op de Noorderhaven. Een fietsster (geen gegevens bekend) was daar door waarschijnlijk de harde wind ten val gekomen. Ze werd met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Kollum: fietsster gewond
De politie heeft zaterdagmiddag hulp verleend bij een ongeval op de W.H. van Heemstraweg. Een 91-jarige bestuurder uit Triemen van een brommobiel had in een bocht te weinig rechts gehouden en was vervolgens tegen hem tegemoetkomende fietsster gebost. De fietsster, een 22-jarige inwoonster van Buitenpost, liep daarbij letsel op aan haar been en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Berlikum: aanhoudingen na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Hemmemaplein drie personen aangehouden op verdenking van mishandeling van een 24-jarige inwoner van Berlikum. Aanleiding voor de mishandeling was een misverstand over een taxibusje, waarna de verdachten, een 24-jarige inwoner van Anjum en twee inwoners van Paesens van 19 en 23 jaar, het slachtoffer mishandelden. Deze werd daarbij geslagen en tegen zijn hoofd geschopt. Omdat allerlei mensen zich met de aanhouding bemoeiden, was de politie genoodzaakt met meerdere eenheden op te treden. Daarbij werd ook een diensthond ingezet. De drie verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Heerenveen: aanhouding graffitispuiter
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige inwoner van Koudum aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man bij de stationstunnel wegduiken achter een obstakel en wilden hem controleren. De man rende daarop weg, maar kon korte tijd later door de agenten tot staan worden gebracht. De man bleek een rugtas bij zich te hebben waarin diverse verfspuitbussen zaten. Bovendien zaten zijn handschoenen onder de verf. De man werd daarop aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Noordwolde: bromfietsster gewond
De politie heeft zaterdagavond geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Hoofdstraat West. Een 30-jarige automobilist uit Noordwolde was daar in botsing gekomen met een bromfiets. De bestuurster van de bromfiets, een 26-jarige inwoonster van Vinkega en haar passagier, een 27-jarige inwoonster van Noordwolde, kwamen daarbij ten val. De bestuurster liep daarbij een gebroken been op en werd daarom per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. Aangezien de automobilist bleek te hebben gedronken werd hij naar het politiebureau meegenomen voor een ademanalyse. Daar blies hij 510 ug/l en werd dus proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In een aantal gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
[ul][li][/li]
[li]Dokkum, 23.45 uur, Birdaarderstaatweg, 38-jarige automobilist uit Dokkum, 510 ug/l, was met zijn auto tegen lichtmast gereden[/li]
[li]Heerenveen, 21.50 uur, Kempenaersingel, 43-jarige bromfietser uit Heerenveen, 185 ug/l, niet in het bezit van een rijbewijs, was frontaal tegen een hem tegemoetkomende auto gebotst.[/li]
[li]Leeuwarden, 04.15 uur, Zaailand, 17-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 530 ug/l[/li]
[li]Aalsum, 06.10 uur, Lauwersseewei, 19-jarige automobilist uit Metslawier, 340 ug/l, niet in het bezit van een rijbewijs en vermoedelijk onder invloed van drugs, daarom is ook een bloedproef afgenomen.[/li][/ul]

112Fryslan