Politieberichten van zondag 4 maart

Getuigen gezocht van vernieling van 14 auto’s

OUDWOUDE / KOLLUM– De politie komt graag in contact met getuigen die meer informatie hebben over gepleegde vernielingen bij in totaal 14 personenauto’s. Op een bedrijventerrein in Oudwoude stonden vijf auto’s, allemaal voertuigen uit het duurdere segment, met hun neus in de richting van de Foarwei. Op alle motorkappen van deze auto’s zijn tussen middernacht en zaterdagochtend 08.00 uur krassen aangebracht. De 46-jarige bedrijfseigenaar uit Oudwoude heeft aangifte gedaan. Toen agenten zaterdagochtend de aangifte kwamen opnemen werden zij door meer auto-eigenaren aangesproken. Zo waren in een zijstraat, de Jan Binneswei, ook vier voertuigen met een scherp voorwerp bekrast. Zaterdagochtend kwamen er nog eens vijf meldingen van beschadigde auto’s die stonden geparkeerd op de Anjen in Kollum. De schade loopt in de duizenden euro’s. Alle eigenaren hebben aangifte gedaan. Om te achterhalen wie deze vernielingen heeft aangericht is de politie dringend op zoek naar meer informatie. Heeft u iets gezien of gehoord, is u iets opgevallen in Oudwoude of Kollum? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844. Anoniem kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Huishoudelijke apparaten en fietsen gestolen bij woninginbraak

BOIJL – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die tussen vrijdagavond 18.00 uur en zaterdagmiddag 15:45 uur plaatsvond in een woning aan de Boschoordweg. De dader(s) is (zijn) binnengekomen door het openbreken van een raam. In de woning is men in diverse vertrekken geweest en de buit bestond uit huishoudelijke apparaten zoals een wasdroger, wasmachine en een koffiezetapparaat. Ook werden een televisie en drie fietsen weggenomen. De 58-jarige bewoner moet nog aangifte doen. Mogelijk dat er nog meer is weggenomen. De technische recherche stelt een sporenonderzoek in.

Aanrijding auto’s

DRACHTEN – De politie heeft zaterdagmiddag op de Zuiderhogeweg een verkeersongeval afgehandeld. Een 42-jarige automobiliste uit Lemmer reed ter hoogte van de oprit naar de A7 en keerde haar auto om weer terug te rijden de Zuiderhogeweg op. Hierbij botste zij tegen het voertuig van een 28-jarige man uit Drachten. De vrouw raakte licht gewoond aan haar hoofd. Ambulancepersoneel kon haar niet behandelen omdat een van de airbags dreigde te knappen. De brandweer kwam ter plaatse en maakt de airbags onschadelijk. Daarna werd de portier eruit geknipt waarna het slachtoffer uit kon stappen. Per ambulance is zij met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis Nije Smellinghe. Na onderzoek kon zij huiswaarts keren. De 28-jarige bestuurder kwam met de schrik vrij.

Vier mannen met imitatiewapens aangehouden

OUDEMIRDUM – De politie heeft zaterdagmiddag drie mannen van 18, 21 en 25 jaar en een 14-jarige jongen, allen uit Bolsward, aangehouden voor het bezit van wapens. Een getuige had gezien dat omstreeks 15.30 uur vier jongens in camouflagekleding een bos aan de Stiendollen waren ingegaan. De melder zag dat zij wapens bij zich hadden. Mogelijk ging het om speelgoedwapens maar hij vertrouwde het niet en alarmeerde via 1-1-2 de politie. Ook kinderen uit de buurt hadden de personen met vuurwapens in het bos gezien. Agenten deden een onderzoek in het bos maar troffen daar niemand aan. Daarna werd postgevat op de auto waarin de mannen waren gekomen. Na een paar uur wachten kwamen de personen terug bij hun voertuig en konden op de Sminkewei, omstreeks 18.00 uur aan de kant worden gezet. Omdat nog niet duidelijk was hoe (vuurwapen)gevaarlijk de personen waren startten de agenten een uitpraatprocedure op. Alle personen werden stuk voor stuk de auto uitgepraat en aangehouden. Na inspectie van het voertuig troffen de agenten in de kofferbak imitatiewapens aan. Het ging om zogenaamde balletjeswapens. Deze wapens lijken op echte wapens en zijn van vorm, grootte en kleur identiek aan echte vuurwapens. De personenauto werd inbeslaggenomen waar bij onderzoek op het bureau een soort steelhandgranaat, mogelijk ook imitatie, werd aangetroffen. Deze is opgeborgen in een wapenkluis. Alle verdachten zijn op het politiebureau voor nader onderzoek ingesloten. De drie meerderjarige mannen zijn in verzekering gesteld. De 14-jarige mocht zondagochtend het bureau weer verlaten.

Woninginbraak

LEEUWARDEN – De politie stelt een nader onderzoek in naar een inbraak die zaterdag tussen 14.45 uur en 22.45 uur plaatsvond in een woning aan De Jokse. Men is binnengekomen na het forceren van de voordeur. Uit de woning werd een televisie, laptops, identiteitspapieren en een hoeveelheid geld weggenomen. De 60-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

BOBsport: alcoholcontrole bij sportkantine

STIENS – De politie heeft zaterdagmiddag een alcoholcontrole gehouden bij een sportkantine aan de Griene Leane. Tussen 17.00 en 20.00 uur werden 21 bestuurders aan een blaastest onderworpen. Twee daarvan hadden te veel gedronken. Een bestuurder blies bij de ademanalyse op het politiebureau 255 ug/l. De andere automobilist betrof een beginnend bestuurder. Zijn ademanalyse had 220 ug/l als resultaat. Vanwege deze uitslag moet hij een Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA) volgen. Tegen beide automobilisten werd proces-verbaal opgemaakt.

3e helft? Scoor eerst een BOB

Via de campagneBobSport in Fryslânwil de provincie Fryslân de sporters en supporters van voetbal-, korfbal-, tennis-, en hockeyverenigingen duidelijk maken dat het belangrijk is om een Bob te regelen. En, 100% Bob is 0% op! De uitvoering van de campagne is een samenwerking tussen Sport Fryslân, provincie Fryslân, VVN district Fryslân, Nuchtere Fries en politie Fryslân.Fryslân is 1 van de 5 regio’s in Nederland waar deze campagne wordt getest.Meer weten over deze campagne? Kijk op de website van de provincie Fryslân en volg de twitter: [url]www.twitter.com/BobSport_FRL[/url]

Mishandeling van boodschappenbezorger

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond een 34-jarige man en een 26-jarige man, beide uit Leeuwarden aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een 37-jarige winkeleigenaar uit Leeuwarden bracht een bestelling bij een woning aan de Hollanderdijk. Aan de deur bleek dat de bewoner niet voldoende geld had om de bestelling van een krat bier te betalen. Hij wilde dat de bezorger een krat met lege flesjes voor het resterende bedrag mee nam. De 37-jarige ging hier niet mee akkoord en werd vervolgens belaagd. Het slachtoffer kon ontkomen en ging terug naar zijn auto waarbij hij werd gevolgd door drie mannen die uit de woning kwamen. In de auto hoorde het slachtoffer en zijn passagier enkele knallen. De verdachten schopten tegen de auto en bekogelden de auto met lege bierflessen. De winkeleigenaar reed weg en deed bij de politie aangifte. De politie ging met enkele eenheden naar het betreffende adres waar de twee Leeuwarders konden worden aangehouden. Voor nader onderzoek zijn zij ingesloten op het bureau. Naar de derde betrokken man wordt nog onderzoek gedaan.

Bestuurder aangehouden na verlaten plaats na ongeval

HASKERHORNE – De politie heeft zaterdagavond een 43-jarige automobilist uit Amsterdam aangehouden na het verlaten plaats na ongeval. Op de A7 ter hoogte van Haskerhorne had omstreeks 22.00 uur een aanrijding plaatsgevonden. Hierbij waren geen gewonden gevallen. De veroorzaker van de aanrijding was doorgereden. De politie werd gealarmeerd door de andere betrokkene bij de aanrijding, een 45-jarige vrouw uit Sneek. Dankzij duidelijke gegevens van het voertuig en een kenteken konden agenten de bestuurder tussen Joure en Sneek een stopteken geven. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Omdat het vermoeden bestond dat de 43-jarige onder invloed van alcohol was werd een ademanalyse afgenomen. Deze had 1020 ug/l als resultaat, goed voor een rijverbod van 13 uren. Ook bleek dat de Amsterdammer zonder rijbewijs reed. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten plaats na ongeval, rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Na verhoor werd de 43-jarige heengezonden.

Aanhouding na bezit harddrugs

– DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Ureterp aangehouden voor het bezit van harddrugs. Het voertuig waarin de man reed werd in het centrum van Drachten omstreeks 01.30 uur gecontroleerd door surveillerende agenten. In het voertuig werd een zak met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. Bij het aanspreken van de 19-jarige stopte de man snel iets weg. Tussen de stoelen werd vervolgens een strip met LSD aangetroffen. In de kleding van de man werd een zakje met enkele xtc-tabletten gevonden. Alle drugs zijn inbeslaggenomen en worden nog getest. De 19-jarige is voor verhoor op het politiebureau ingesloten.

– BALK – Een beveiligingsmedewerker heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige man uit Balk aangehouden. De beveiligingsmedewerker had bij de verdachte harddrugs aangetroffen in een horecagelegenheid aan de Gaaikemastraat. De politie werd gealarmeerd waarna zij de verdachte overnamen en aanhielden. Uit onderzoek bleek dat de 18-jarige een flesje GHB en een zakje met witte poeder (waarschijnlijk speed) bij zich had. Dit werd inbeslaggenomen. Voor nader onderzoek is de man ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

OUDWOUDE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige inwoner van Surhuisterveen. Surveillerende agenten zagen omstreeks 04.20 uur de automobilist met hoge snelheid op de Harddraversdijk in Dokkun rijden. Vervolgens reed de man de Trekweg op en gingen de agenten hem achterna. Daarbij liepen de snelheid op waarbij en de 31-jarige 110 kilometer per uur reed. Dit is 50 kilometer boven de toegestane maximum snelheid van 60 kilometer per uur. Op de Trekweg onder Oudwoude volgde voor de bestuurder een stopteken waar hij aan voldeed. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige inwoner van Rottevalle aangehouden op verdenking van mishandeling. In een uitgaansgelegenheid aan de Noordkade had de verdachte zonder aanleiding een 20-jarige man uit Groningen geslagen. Het slachtoffer werd met een hoofdwond en enkele wonden aan het gezicht door kennissen naar het ziekenhuis Nije Smellinghe gebracht voor behandeling. De 22-jarige werd aangehouden en voor verhoor op het politiebureau ingesloten waarna hij zondagochtend werd heengezonden. De Groninger moet nog aangifte doen.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

FRYSLÂN – De politie heeft ook dit weekend weer gecontroleerd op het rijden onder invloed. De volgende bestuurders hadden hierbij zoveel gedronken dat hun rijbewijs ingevorderd werd. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

-00.56 uur, Oenemastate in Leeuwarden, 24-jarige inwoonster van Leeuwarden, 655 ug/l, vrouw was betrokken bij een aanrijding;

-01.54 uur, Strobosserweg in Dokkum, 20-jarige bestuurder uit Driesum, 415 ug/l, betrof beginnend bestuurder;

-03.45 uur, Kimswerderweg in Harlingen, 36-jarige automobilist uit Wijnaldum, 675 ug/l.

Vernieler op heterdaad aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend omstreeks 05.30 uur een 26-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat op de Hoveniersstraat een geparkeerde auto werd vernield. Met een stoeptegel werd door een man een autoraam ingeslagen. De melder nam via 1-1-2 contact op met de politie en kon een uitgebreid signalement van de dader doorgeven. Agenten gingen direct ter plaatse en troffen een auto met een ingeslagen raam aan en zagen een man gehurkt naast de auto zitten. De man voldeed aan het signalement van de getuige en werd door de agenten aangesproken. Vervolgens zette de 26-jarige het op een rennen. Al snel werd hij door de agenten ingehaald waarna zij hem aanhielden. Op het politiebureau werd de man verhoord. Daarna werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Bel altijd 1-1-2 bij het zien van een misdrijf

Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan, is een misverstand. U kunt het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand inbreekt, iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken!

Diefstal personenauto

WOLVEGA – De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto die in de vroege zondagochtend plaatsvond. Op de Struikheide werd een bewoner omstreeks 05.45 uur wakker van een geluid. Hij keek uit het raam en zag dat de auto van zijn 23-jarige vriendin wegreed. De sleutels lagen nog op tafel dus de auto werd door een onbekende weggenomen. Via 1-1-2 werd de politie gealarmeerd en met meerdere eenheden werd in de omgeving gezocht naar de auto maar deze werd niet meer aangetroffen. Het gaat om een grijze Volkswagen Golf Cabrio met het kenteken XN-88-SV. De 23-jarige vrouw uit Wolvega heeft aangifte gedaan.

Aanhouding na poging diefstal auto

GOUTUM – De politie heeft zondagochtend omstreeks 07.55 uur een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor poging diefstal van een personenauto. Getuigen hadden gezien dat de man zich verdacht ophield bij geparkeerde auto’s op de Dobbehof. Daarbij was gezien dat hij in een auto had gezeten, rommelde aan het contactslot en de motorkap had geprobeerd open te maken. Gealarmeerde agenten troffen ter plaatse de 19-jarige aan, die duidelijk onder invloed was. Hij voldeed aan het gegeven signalement en werd aangehouden. Op het politiebureau is de Leeuwarder voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan