Politieberichten van zondag 4 december

Man gewond bij steekincident

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar een steekincident dat in de nacht van zaterdag op zondag op de Oude Koemarkt rond 04.00 uur plaatsvond. Daarbij werd een 16-jarige inwoner van Heerenveen met een mes in zijn bovenlichaam gestoken toen hij op straat met de verdachte ruzie kreeg. Tijdens een ruzie werd hij door de verdachte, een 16-jarige inwoner van De Knipe, omver geduwd en kwam ten val waarna hij met een mes werd gestoken. De verdachte ging er ervandoor. Door getuigen verklaringen kon de verdachte even later door de agenten worden aangehouden op verdenking van poging doodslag/moord. Het slachtoffer, dat aanspreekbaar was, werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans. De verdachte werd na zijn aanhouding overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Het mes werd in beslag genomen.

Aangehouden voor niet voldoen of bevel of vordering en verzet

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag om 03.49 uur op de Noorderdwarsvaart een 17 en een 19-jarige inwoner van Siegerswoude aangehouden op verdenking van verzet, en voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Agenten verleende assistentie bij een vechtpartij toen een van de betrokkene niet wenste te stoppen en doorging met zijn vervelende gedrag. Hij werd drie keer door de agenten verzocht om te stoppen met zijn gedrag en te vertrekken. Toen hij daaraan niet wenste mee te werken werd hij aangehouden en verzette zich daarbij.De 17-jarige verdachte meende zijn vriend te moeten helpen en probeerde daarbij een agent te slaan. Beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Containerbrand

NOORWOLDE- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Mandehof de brandweer geassisteerd bij een containerbrand. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak en sluit brandstichting niet uit. De eigenaar deed aangifte.

Man gewond na geintje

WOLVEGA- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond in de Kerkstraat. Daarbij raakte een 21-jarige inwoner van Wolvega aan zijn hoofd gewond. De man ging op de motorkap van de stilstaande auto zitten die bestuurd werd door een 18-jarige inwoner van Wolvega. Toen de bestuurder de 21-jarige man vroeg om van zijn auto af te gaan en daarbij een beetje gas gaf, kwam het slachtoffer ten val. De man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Aanhouding en waarschuwing voor samenscholingverbod

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 26-jarige inwoner van Purmerend aangehouden op verdenking van een overtreding van het samenscholingsverbod. De politie kreeg klachten dat de mannen zich hinderlijk gedroegen op de Weaze waarna men ter plaatse ging. De 26-jarige verdachte had die avond al eerder een waarschuwing gehad en werd vervolgens door de agenten aangehouden. Hij kreeg een 24-uurs verbod opgelegd. Een 20 en 22-jarige inwoner van Leeuwarden kregen een waarschuwing verblijfsverbod uitgereikt.

Veiligheid

Op de Weaze en omgeving en op het Waagplein/Herenwaltje in de binnenstad geldt een samenscholingsverbod. Groepen van vier of meer personen mogen hier niet zonder duidelijke reden rondhangen. Doel is om de veiligheid in de binnenstad te vergroten.

Waarom het samenscholingsverbod?

De overlastproblemen en de criminaliteit in het Weazegebied en aangrenzende stegen was toegenomen, met name door de aanwezigheid van dealers en junks. De incidenten betreffen dealen, drugsoverlast, bedreiging, mishandeling, intimidatie, straatroof en verboden wapenbezit.

Woninginbraak

DOKKUM- De politie onderzoekt een woninginbraak die tussen vrijdag 2 december 09.00 uur en zaterdag 3 december 23.30 uur plaatsvond in een woning aan de Wilgenlaan. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden een laptop, geld, en gouden sieraden weggenomen. De eigenaar deed aangifte.

Aangehouden voor niet voldoen of bevel of vordering

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 25-jarige Leeuwarder aangehouden omdat hij niet voldeed aan bevel of vordering welke door een agent was gegeven. Op de Zaailand in Leeuwarden werd de Leeuwarder aangehouden omdat hij zich vervelend gedroeg na een vechtpartij. Nadat de agenten hem driemaal hadden gevorderd om weg te gaan omdat hij vervelend bleef doen en hij weigerde weg te gaan, werd hij aangehouden. Hij werd in het politiebureau ingesloten

Man aangehouden voor overlast

FRANEKER- De politie heeft zaterdagavond bij Ockingahiem een 42-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van overlast en voor het niet willen tonen van zijn identiteitsbewijs. De man gooide winkelmandjes bij en supermarkt om en schold medewerkers uit en beledigde deze. Ook werd een vrachtwagenchauffeur door de man uitgescholden waarna men besloot de politie te bellen. Eenmaal ter plaatse spraken zij de man aan en vroegen hem om zijn identiteitsbewijs te tonen. Toen hij dat weigerde, werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Dronken 16-jarige meisje bespuugd agenten

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Tine Talmanstraat een 16-jarige inwoonster van Oosterwolde aangehouden voor openbare dronkenschap. Op straat kwamen de agenten het zwaar beschonken meisje tegen. De agenten besloten de ouders van het meisje te bellen. Toen zij na diverse pogingen geen gehoor kregen, werd besloten het zwaar beschonken meisje over te brengen naar het politiebureau. Tijdens de rit bespuugde zij agenten. Eenmaal op het politiebureau werd proces-verbaal opgemaakt en ouders van een vriendin gewaarschuwd die het meisje na verhoor mee namen.

Aanhoudingen na belediging

FRYSLAN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier verdachten aangehouden voor belediging.

In Drachten werd om 04.20 uur een 29-jarige inwoner van die plaats in de Nachtegaalstraat aangehouden omdat hij zijn identiteit niet wilde tonen terwijl hij een flesje bier op straat stond te drinken. Toen de agenten naar zijn identiteitspapieren vroegen, ging hij ervandoor. Nadat hij door de agenten was aangehouden, meende hij de dienders uit te moeten maken voor rotte vis.

Om 03.53 uur meende een 22-jarige inwoner van Donkerbroek op de Noordkade agenten te moeten beledigen

In Sneek op de Prins Hendrikkade werd om 01.30 uur een 48-jarige inwoner van Sneek aangehouden toen hij bij het passeren van de agenten deze beledigde.

In Leeuwarden werd het Mata Hariplein om 3. 55 uur een 17-jarige Leeuwarder aangehouden voor belediging. In de Grote Hoogstraat werd om 04.30 uur een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij agenten uitschold toen deze wilden bemiddelen omdat de verdachte bij horecagelegenheid buiten was gezet.

Alle vier verdachten werden overgebracht naar de politiebureaus in Drachten en Leeuwarden waar zij voor verhoor werden ingesloten. Zij kunnen een boete van 500 euro per persoon verwachten.

Aangehouden voor niet voldoen of bevel of vordering

DOKKUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Pier Prinsstraat een 16-jarige inwoner van Ternaard om 00.10 uur aangehouden en om 00.35 uur een 21-jarige inwoner van Damwoude aangehouden op verdenking van niet voldoen aan bevel of vordering. De mannen gedroegen zich (afzonderlijk van elkaar) bij een feesttent erg vervelend en verpesten de sfeer. Toen de agenten hen hadden gevraagd om het terrein te verlaten en hieraan geen gehoor werd gegeven werden beide mannen aangehouden. Alle verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen he werd opgemaakt.

Aangehouden voor mishandeling

FRYSLAN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer diverse aanhoudingen moeten verrichten in verband mishandelingen.

Sneek

In de Kruizebroederstraat werden om 04.30 uur twee 18-jarige inwoners van Sneek aangehouden omdat zij voor een horecagelegenheid aldaar, een 21-jarige inwoner van Sneek hadden mishandeld. Het slachtoffer moest zich onder medische behandeling stellen in het ziekenhuis Even later werd opnieuw in de Kruizebroederstraat, een 19-jarige inwoner van Scharnegoutum door een 24-jarige inwoner van Heeg mishandeld.

In de Johan Willem Frisostraat werd een 43-jarige inwoner van Sneek aangehouden omdat hij een 42-jarige vrouw tijdens een ruzie in haar woning had mishandeld, bedreigd en een raam had vernield.

Bolsward

De politie heeft in de Dijkstraat een 33-jarige inwoner van Bakhuizen aangehouden omdat hij een 31-jarige inwoner van Bolsward zonder enige aanleiding in zijn gezicht had geslagen. Toen de inmiddels gewaarschuwde agenten de man wilden aanhouden, zette hij het op een lopen maar kon door de dienders worden aangehouden.

Alle slachtoffers deden aangifte van deze geweldmisdrijven. De verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Man mishandeld en bedreigd

LEMMER- De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling en een bedreiging die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond in de Kortestreek. Daar kreeg een 17-jarige inwoner van Rutten rond 04.50 uur door een voor hem onbekende man een kopstoot en werd hij door deze verdachte bedreigd. Toen het slachtoffer vertrok werd hij door zijn belager achtervolgd. Na een tijdje raakte hij zijn belager kwijt en ging naar huis waarna hij de politie waarschuwde en aangifte deed.

Signalement verdachte:

· Blanke man

· Leeftijd tussen 25 en 30 jaar

· Kaal hoofd

· Grote ogen

· Lengte 1.70-1.75 m.

· Zwart bomberjack

Mocht u informatie hebben over deze mishandeling, dan kunt met de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vijf proces-verbaal en rijverboden. In alle gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

· Zaterdag 22.39 uur, Lycklemaweg in Wolvega, een 20-jarige automobilist (beginnend bestuurder) uit Helmond., 420 ug/l

· Zondag 01.50 uur uur, Ruiterskwartier in Leeuwarden, een 17-jarige bromfietser uit Hurdegaryp, 470 ug/l; De bestuurder van de bromfiets is beginnend bestuurder.

· Zondag 01.55 uur, Waachshaven in Grou, een 22-jarige automobilist uit Grou, 585 ug/l;

· Zondag 03:53 uur, Rijksstraatweg in Noardburgum, een 19-jarige automobilist (beginnend bestuurder) uit Noardburgum, 645 ug/l;

· Zondag 05.30 uur, Zaailand in Leeuwarden, een 28-jarige bromfietser uit Groningen, 735 ug/l;

112Fryslan