Politieberichten van zondag 31 oktober.

Auto kwijt na rijden zonder rijbewijs
LEEUWARDEN- De politie heeft een 23-jarige inwoner van Leeuwarden zaterdagmiddag in de van Loonstraat proces-verbaal gegeven omdat de man zonder rijbewijs een auto bestuurde. Agenten die via een melding in de Jan van Scorelstraat moesten zijn, zagen de auto met daarin de betrokkenen net wegrijden. Op een gegeven moment zag een agent dat de auto stopte en de bestuurder van zitplaats wisselde. Kennelijk had men in de gaten gekregen dat zijdoor de politie werden gevolgd. Uit onderzoek bleek dat de verdachte niet in het bezit van een rijbewijs was. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De auto werd in beslag genomen.

Twee auto’s gestolen tijdens inbraak
STIENS- De politie onderzoekt de inbraak in een bedrijf aan de Truerderdijk. Uit het bedrijf werden in de nacht van vrijdag op zaterdag werden twee auto’s gestolen. Toen men in het bedrijf was, konden de daders de autosleutels van een zwarte Ford Fiësta, type 1.3, voorzien van het kenteken 80-SN-BG en de sleutels van een champagne gekleurde Volkswagen Transporter tdi, voorzien van het kenteken 18-BR-ZS bemachtigen waarna de auto’s werden weggenomen. De eigenaar, een 44-jarige inwoner van Stiens deed aangifte.

Koperdief aangehouden
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van koperdiefstal. Getuigen meldden, dat een man zich verdacht ophield in een oud school gebouw aan de Cornelis Trooststraat. Tijdens het onderzoek troffen de agenten op het dak een tas met koper aan. Ook bleek de bliksemafleider te zijn verdwenen. Toen de agenten boven nog met het onderzoek bezig waren, troffen andere agenten die beneden stonden te posten, de man aan toen die het gebouw wilde verlaten. De verdachte man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het koper werd in beslag genomen.

Aangehouden voor belediging
LEMMER- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van belediging. Toen de agenten in hun dienstvoertuig in de Flevostraat reden, zagen zij de man staan en keken hem aan. Zonder enige aanleiding stak de man zijn middelvingers op. De verdachte man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had volgens getuigen een meisje in een horecagelegenheid mishandeld waardoor die buiten bewustzijn raakte. De man kon door de portier worden aangehouden waarna die de man overdroeg aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De ouders van meisje deden aangifte.

Man aangehouden voor niet voldoen aan bevel
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel of vordering. Toen de agenten die bezig waren met de afhandeling van een melding van mishandeling, bleef de verdachte de agenten vervelend bejegenen. Nadat de agenten de man diverse keren hadden bevolen om weg te gaan en hij dit weigerde, werd hij vervolgens aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden voor vernieling
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op Noordkade een 32-jarige inwoner van Jubbega aangehouden op verdenking van vernieling. De man had zich vervelend gedragen in een horecagelegenheid en had daar met barkrukken geslagen. De man werd door de portiers uit het bedrijf verwijderd. Omdat hij hier niet van gediend was, viel de man de portiers aan. De man werd vervolgens met gepast geweld uit het bedrijf verwijderd. Vervolgens pakte de verdachte een paaltje en vernielde opzettelijk de deur van het bedrijf. Toen de agenten de aanhielden en in de boeien sloegen, werden zij nog door de beschonken man beledigd. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden voor belediging
SNEEK- De politie heeft zaterdagavond aan de Molenkrite een 18-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van belediging. Toen de agenten bezig waren een gebied afschermden in verband met een brand, meende de verdachte vervelend te moeten. Hij probeerde de agenten weg te duwen om langs de afzetting te lopen. Toen hij werd tegen gehouden, beledigde hij d agenten. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden voor lokaalvredebreuk
DOKKUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 35-jarige inwoner van Holwerd aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. Man had zich erg vervelend gedragen in een horecagelegenheid aan de Markt. Toen de man weigerde het bedrijf te verlaten, werd hij door de portier uit het bedrijf gezet. Omdat de man onvast ter been in verband met overmatig alcohol gebruik, viel hij met zijn hoofd op de grond. De man werd door de agenten aangehouden waarna hij over werd gebracht naar het politiebureau. Daar werd hij na een medische behandeling van arts ingesloten.

Man aangehouden na vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft een 43-jarige inwoner van Leeuwarden zaterdagavond in de omgeving van de Esdoornstraat aangehouden op verdenking van vernieling. De man bleek een raam van een woning te hebben vernield en ging er op een fiets ervandoor. De man kon even later worden aangehouden en werd voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Een 41-jarighe inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Man zonder reden mishandeld
SNEEK- De politie onderzoekt de mishandeling van een 16-jarige inwoner van Sneek die zaterdagavond plaatsvond op het Grootzand. Het slachtoffer liep op het Grootzand toen hij zonder reden ter hoogte van de Slager, door twee mannen in elkaar werd geslagen. De mannen liepen vervolgens door in de richting van de Singel en verdwenen daar uit het zicht. Het slachtoffer belde zijn ouders zie hem naar het ziekenhuis in Sneek brachten voor een medische behandeling. Het slachtoffer deed aangifte.

Man gewond na aanrijding met ree
SINT-JOHANNESGA- Bureau Verkeersongevalanalyse van politie Fryslân heeft zaterdagavond rond 19.30 uur een verkeersongeval met letsel op de Hoge Dijk afgehandeld. Daarbij raakte een 65-jarige inwoner van Echternerbrug aan zijn gezicht gewond en raakte in zijn auto bekneld. De vermoedelijke oorzaak van het ongeval was, toen de 65-jarige automobilist die uit de richting van Heerenveen in de richting van Echternerbrug reed, van de weg raakte doordat een tegenligger een ree aanreed. Deze stak plotseling de weg overstak net op het moment dat beide voertuigen elkaar passeerden. Door de klap met de tegenligger belandde de ree tegen de voorruit van auto van de 65-jarige man. Door de klap verbrijzelde de voorruit van de auto en de ree kwam door de klap tegen de bestuurder aan waarna het dode dier op de achterbank belandde. De bestuurder raakte door de klap de macht over het stuur kwijt en botste tegen een stenen tuinafscheiding aan. Vervolgens botste de auto tegen een stenen pilaar van een woning aan. Door de klap schoot deze los en belandde op een even verder op geparkeerde auto waarna er grote schade ontstond. De 65-jarige automobilist raakte bekneld in zijn auto en moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd. De man is met ernstig aangezichtsletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. Er was geen alcohol in het spel. De bestuurder van het eerder genoemd voertuig, kwam ondanks schade aan zijn voertuig, met de schrik vrij.

Inbraak in zes kelderboxen
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de inbraak in zes kelderboxen aan de Bordineweg. Het is nog onduidelijk wanneer de inbraken zijn gepleegd. De sloten van de deuren van kelderboxen werden vernield zodat de dader(s) binnen konden komen. Uit één kelderbox werd een herenfiets van het merk Sparta, type Pick-up en een hoeveelheid gereedschap gestolen. De eigenaar, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Inbraak in snackbar
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak bij een snackbar in Achter de Hoven die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. Daarbij werd de deur van het bedrijf vernield. Vervolgens werd een televisie weggenomen. De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor niet voldoen aan bevel of vordering
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel of vordering. Toen de agenten bezig waren een om meisje die van huis was weggelopen, in hun surveillance auto wilden zetten, meende de verdachte zich met de zaak te moeten bemoeien. Toen de agenten de man diverse malen hadden gevorderd om weg te gaan en hij hieraan geen gehoor gaf, werd hij aangehouden. Hij werd ingesloten.

Man aangehouden voor oplichting
LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag een 32- jarige inwoner van Sneek aangehouden die ervan verdacht een emballagemachine van een supermarkt aan het Hoeksterpad te hebben gesaboteerd. Getuigen zagen dat de man een leeg krat in de machine plaatste waarna hij de bon kon bemachtigen. Vervolgens trok de man het krat weer terug. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 32-jaruige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Twee autobranden
DRACHTEN- De politie doet onderzoek naar twee autobranden die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvonden op de Dwarswijk en de Geelgoorstraat. Hierbij raakten en aantal woningen aan de Dwarswijk en geparkeerde auto’s, ernstig beschadigd. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak autobranden.

Inbraak in woning
SNEEK- De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Selfhelpweg die zaterdagavond plaatsvond. Daarbij werden geld en sieraden buitgemaakt. De dader(s) kwamen de woning binnen via een raam van een slaapkamer. Vervolgens doorzochten zij de gehele woning. Een 62-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Vernieling van auto
HARKEMA- De politie onderzoekt de vernieling van een auto die plaatsvond in de nacht van zaterdag op zondag. In de Boekweitstrjitte werd de auto van een 24-jarige inwoner van Harkema vernield doordat men alle vier banden van zijn auto lek hadden gestoken. De eigenaar deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in drie gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zondag 00:42 uur, Heerenveen, de Vermaningsteeg, een 24.jarige beginnende automobilist uit Hooglanderveen, 855 ug/l.
Zondag 01.49 uur, Buitenpost, West, een 24-jarige beginnend bestuurder uit Gerkesklooster, 455 ug/l
Zondag 01:57 uur, Drachten, Rijksweg A7, een 49-jarige inwoner van Jonkersvaart, 830 ug/l. Daarnaast bleek de man niet onder een geldig rijbewijs te beschikken.
Zondag 02:21 uur, Leeuwarden, Zuidergrachtswal, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, 1115 ug/l.[/bullets]

Controle onderzoek rij- en drinkgewoonten
VEENWOUDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag nacht in de gemeentes Dongeradeel, Dantumadeel, Achtkarspelen een alcoholcontrole gehouden in het kader van het rij- en drinkgewoonten onderzoek. Aan dit onderzoek werkt de politie al bijna 20 jaar mee.
Voorheen gebeurde dit onder verantwoordelijkheid van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Tegenwoordig vindt dit onderzoek plaats onder de verantwoordelijkheid van de DVS (Dienst Scheepvaart van Rijkswaterstaat.) Het onderzoek werd dit jaar mede uitgevoerd door I&O Research uit Enschede.
Aan deze controle deden 18 politieagenten van onder andere het Verkeer Handhaving Team mee. De vijf interviewers van I&O Research uit Enschede, stelden alle staande gehouden automobilisten een aantal vragen.

Controles vonden plaats op de rotonde Lauwersseewei en de Dongerawei onder Metslawier; de Rondweg onder Veenwouden; rotonde Skieding en de Groningerstraatweg onder Surhuisterveen en op de Betonwei onder Harkema.
In totaal werkten 363 automobilisten mee aan een voorlopig onderzoek uitgeademde lucht (blaastest op straat). Drie bestuurders moesten daarna mee naar het bureau voor de ademanalyse. Van een beginnende bestuurder, een 24-jarige inwoner van Gerkesklooster werd het rijbewijs ingevorderd omdat hij 445 ug/l blies. Twee andere automobilisten kregen proces-verbaal omdat te veel hadden gedronken.
Tijdens de controle zijn vier personen aangehouden voor verboden wapenbezit en bedreiging. In de auto werden een op een vuurwapen gelijkend voorwerp aan aangetroffen en een kruisboog met een pijl. Hierbij werd een 21-jarige inwoonster van Visvliet en een 24, 24, en een 20-jarige verdachte, allen inwoners van Gerkesklooster, aangehouden Zij werden voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in sportkantine
TERNAARD- De politie onderzoekt de inbraak in een sportkantine aan de Groedse die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond. De dader(s) braken de deur van de kantine open en namen een geldbedrag mee. Een 40-jaige inwoner van Ternaard deed aangifte

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan