Politieberichten van zondag 31 juli

Eerst wedstrijd skûtsjesilen sfeervol verlopen

GROU – De politie heeft in samenwerking met havenmeesters, beveiligers en toezichthouders van It Fryske Gea en de provincie Fryslân op en rondom het water toezicht gehouden tijdens het skûtsjesilen in Grou. Door snel ingrijpen deden grote incidenten zich niet voor. Het skûtsjesilen en de festiviteiten rondom dit zeilevenement verliepen dan ook sfeervol

Toezicht op het water

De politie Fryslân en de waterpolitie van het KLPD waren met tien boten aanwezig en ook de provincie en it Fryske Gea waren met boten aanwezig op de Pikmar en de wateren er om heen. Tijdens het toezicht op het water werd een alcoholcontrole gehouden, waarbij 127 schippers moesten blazen. Zeven daarvan bleken onder invloed van alcohol te verkeren. Tegen zes werd proces-verbaal opgemaakt omdat ze boven de toegestane limiet zaten van 0,5 promille. Deze zes schippers kregen ook nog een vaarverbod. Daarnaast werden twee bekeuringen uitgeschreven voor te snel varen, één voor het niet bezitten van een vaarbewijs en één voor het ontbreken van een dodemansknop. Daarnaast moesten de agenten diverse keren in actie komen om geluidsoverlast vanaf schepen aan te pakken. Meerdere waarschuwingen werden uitgedeeld, waarna de muziek vaak zachter of uit ging. In twee gevallen werd proces-verbaal opgemaakt omdat men ondanks de waarschuwing toch weer voor geluidsoverlast zorgde. Ook kreeg een man een bekeuring omdat hij op de wal afval aan het verbranden was.

Toezicht op de wal

In Grou hielden agenten de gehele dag toezicht. Daarbij werden ze geassisteerd door verkeersregelaars en beveiligingsmedewerkers. Ondanks de grote stroom van publiek verliep het parkeren ordentelijk. Er werden dan ook maar een paar bekeuringen uitgeschreven voor foutparkeren. Aan het einde van de middag liep het centrum van Grou vol met feestgangers. Door snel ingrijpen konden de politie en beveiligers vechtpartijen voorkomen. Er werd daarom ook maar drie aanhouding verricht voor het verstoren van de openbare. Twee van de drie verdachten kreeg een bekeuring en mochten het politiebureau weer verlaten. De andere verdachte werd ingesloten omdat hij ook agenten beledigde. Twee stappers kregen een bekeuring voor het drinken van alcohol op straat en voor het bezit van een kleine hoeveelheid harddrugs. Ook op de wal werd een alcoholcontrole gehouden. Tientallen automobilisten moesten blazen. Zeven van hen bleken te veel gedronken te hebben. Tegen hen werd dan ook proces-verbaal. Twee bestuurders hadden zoveel gedronken dat naast het proces-verbaal ook het rijbewijs werd ingevorderd. Aan het einde van de nacht raakte nog een fietser gewond. Op het fietspad waren diverse verkeersborden gelegd. De fietser zag dit te laat en kwam lelijk ten val. Het slachtoffer werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Dronken man aangehouden

SNEEK – De politie heeft zaterdagmiddag op de Oosterdijk een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man fietsen door het drukken voetgangersgebied. Daarnaast dronk de man bier op de openbare weg. Hij werd dan ook aangesproken en kreeg dan ook twee bekeuringen. De agenten wilden weer verder gaan toen de man, die duidelijk onder invloed van alcohol was, ze ging beledigen. Hij werd dan ook aangehouden. Dit ging gepaard met het veel verzet en pepperspray moest dan ook worden gebruikt om dit verzet te staken. Tijdens de worsteling kneep de man de keel van één van de agenten dicht. Uiteindelijk kon hij onder controle worden gebracht. De verdachte werd door diverse agenten overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Beide agenten deden aangifte tegen de man.

Plakker wederom aangehouden

HEERENVEEN – De politie zaterdagmiddag een 42-jarige inwoner van Nieuwehorne aangehouden nadat hij wederom diverse posters in het centrum had geplakt. De man werd de afgelopen weken al twee keer eerder aangehouden nadat hij posters met daarop beledigende teksten op vuilnisbakken en parkeermeters had geplakt. Ook zaterdagmiddag was hij weer actief. Een ondernemen in het centrum zag de man bezig en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Na een zoektocht werd de plakker weer aangehouden. Zijn posters en fiets werden in beslag genomen. Na verhoor werd wederom proces-verbaal tegen de man opgemaakt. Aan het begin van de avond mocht hij na verhoor, waar hij overigens niks wilde verklaren, het bureau weer verlaten. De ruim 20 posters die hij had geplakt zaterdag zijn inmiddels weer verwijderd.

Sieraden gestolen uit woning

SNEEK – De politie onderzoekt een insluiping in een woning aan het Kleinzand. Zaterdagmiddag verliet de 58-jarige bewoonster even haar woning. Toen ze terug kwam zag ze dat de achterdeur openstond. Al snel bleek dat ze ‘bezoek’ had gehad. De vrouw miste onder andere haar sieraden. Ze deed dan ook aangifte.

Snackbar overvallen

TZUMMARUM – De politie onderzoekt een overval op een snackbar aan de Buorren. Zaterdagavond kwamen twee nog onbekende mannen de zaak binnen. De 44-jarige eigenaar werd door de overvallers bedreigd met een mes en een bijl. Vervolgens werd de kassalade mee genomen. De overvallers verlieten de snackbar en gingen er in een auto vandoor. Ondanks een zoektocht door meerdere eenheden van de politie werden de twee niet meer aangetroffen. De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor heling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidergrachtswal een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. De man reed op een scooter en een kreeg een stopteken bij een alcoholcontrole. Hij bleek niet onder invloed van alcohol te verkeren. Wel bleek zijn scooter als gestolen te geregistreerd te staan. Hij werd dan ook aangehouden. De scooter werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 67-jarige automobilist uit Tholen ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten gaven de bestuurder op de A32 een stopteken voor een alcoholcontrole. De man bleek onder invloed te verkeren en werd daarom voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 685 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Aanhouding voor mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Zuidkade een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was een horecagelegenheid uitgezet nadat hij een meisje had geslagen. Het meisje deed aangifte. De man werd, toen hij eenmaal buiten stond, aangehouden door de agenten. Tijdens de fouillering vonden agenten een mesje in de kleding van de man. Dit werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling en inbraak

SINT JACOBIPAROCHIE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarig inwoner van Sint Jacobiparochie aangehouden op verdenking van mishandeling en een inbraak. Surveillerende agenten kregen een melding dat op de Geert Veenhuizenstraat een Griekse man was mishandeld. Na het horen van getuigen werd duidelijk dat dit was gedaan door de 19-jarige. Niet veel later kregen agenten een melding dat in het dorp was ingebroken in een snackbar. Ook hier was de 19-jarige bij gezien. De man werd getraceerd door de agenten en vervolgens aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Agressieve Leeuwarder aangehouden

WEST TERSCHELLING – De politie heeft zaterdagavond laat in de Torenstraat een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man was voor de tweede avond op rij uit een discotheek gezet vanwege agressief gedrag. De jongen was zichtbaar onder invloed van alcohol. Hij kreeg het verzoek om terug te gaan naar zijn slaapadres. Hij bleef echter vervelend aanwezig op West en werd daarom aangehouden. Eenmaal op het bureau viel hij als een blok in slaap. De agenten maakten hem wakker en hij kreeg vervolgens een bekeuring voor openbare dronkenschap. Voor zijn eigen veiligheid werd hij naar zijn slaapadres gebracht.

Aanhouding voor bezit harddrugs

KOLLUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarig inwoner van Oudwoude aangehouden op verdenking van bezit van harddrugs. Portiers van een horecagelegenheid aan de Voorstraat hadden de man betrapt en droegen hem vervolgens over aan de agenten. Hij bleek in het bezit te zijn van een aantal wikkels met harddrugs. De man werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De drugs werden in beslag genomen.

Aanhouding na mishandeling

WEST TERSCHELLING – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Willem Barentszkade een 18-jarige inwoner van Maurik aangehouden op verdenking van mishandeling. Een groepje vakantiegangers had ruzie gekregen met een aantal jongeren van het eiland. De politie wist de twee groepen uit elkaar te halen. De 18-jarige zag toch kans om een eilander te slaan. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten.

Rijbewijs ingevorderd

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten gaven de bestuurder op de Drachtsterweg een stopteken voor een alcoholcontrole. De man bleek onder invloed te verkeren en werd daarom voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 610 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend vroeg een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die nacht een bewoner van een flat aan het Zuidvliet met de dood bedreigd. Omdat er mogelijk sprake was van wapenbezit, gingen agenten opzoek naar de verdachte. Hij werd zondagochtend vroeg in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan