Politieberichten van zondag 30 september

Hulpverleners bespuugd en beledigd

WOLVEGA – Een 49-jarige Roemeense man zonder vaste woon- of verblijfplaats is zaterdagmiddag aangehouden na het bespugen en beledigen van een medewerker van de ambulancedienst, een verpleegkundige van het ziekenhuis en een agent. De hulpverleners togen naar de Hoofdstraat in Wolvega na een melding over een bewusteloze man. Daar troffen ze de Roemeen. Nadat hij op de brancard was gelegd kwam hij bij kennis. Tijdens het overbrengen naar het ziekenhuis in Heerenveen werd hij gewelddadig. Hij sloeg om zich heen en het koste de medewerker van de ambulancedienst veel moeite hem in bedwang te houden. Omdat niet duidelijk was of de man iets mankeerde werd hij in het ziekenhuis onderzocht. Daarbij schold hij de ambulancemedewerker en een verpleegkundige uit voor terroristen en bespuugde hen. De twee deden aangifte van belediging. Na onderzoek mocht de man weg en werd aangehouden door de politie. Daarbij schold hij een agent uit voor Nazi. Ook deze agent deed aangifte van belediging. De man is ingesloten.

Agenten beledigd

WOLVEGA – Een 66-jarige man uit Oldeholtpade die zaterdagavond op de Lycklamaweg in Wolvega was aangehouden voor het rijden onder invloed, beledigde de agenten door hen uit te schelden voor ‘kankerlijers’ en ‘stelletje sukkels’. De agenten deden aangifte. De man moet zich nu voor een rechtbank verantwoorden voor het rijden onder invloed (325 ugl) en belediging. Het alcoholgebruik in combinatie met de gevaarlijke manier waarop de man reed waren voor de politie aanleiding om ook zijn rijbewijs in te vorderen.

GERSLOOT – Tijdens een verkeerscontrole op de Haudmare in Gersloot vermoedde de politie dat een 21-jarige man uit Tjalleberd een auto bestuurde terwijl hij onder invloed van drugs verkeerde. De man is aangehouden. Daarbij schold hij een agent twee keer uit voor ‘klootzak’. Op het politiebureau is door een arts bloed afgenomen van de man. Afhankelijk van de uitslaag van het bloedonderzoek wordt wel of geen proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Wel maakt de politie proces-verbaal op voor belediging. De agent deed namelijk aangifte.

JOURE – De politie hield in de nacht van zaterdag op zondag in de Midstraat in Joure een 19-jarige man uit die plaats aan. Agenten zagen de jongen over fietsen lopen die op de grond lagen. Toen agenten hem aanspraken op zijn baldadig gedrag, beledigde hij de agenten in woord en gebaar. Hij moest mee naar het politiebureau en werd ingesloten. Hij zal vandaag worden gehoord en kan een fikse boete tegemoet zien.

LEEUWARDEN – De politie hield zondagmorgen een 20-jarige man uit Amersfoort aan. Agenten reageerden op een melding van een vechtpartij op het Ruiterskwartier in Leeuwarden. Agenten zagen dat de 20-jarige man zich erg vervelend gedroeg. Toen agenten hem op zijn gedrag aanspraken vond hij het nodig om de agenten te beledigen. Hij schold de agenten uit voor rotte vis en spuugde naar een agent. Bij zijn aanhouding verzette de verdachte zich hevig. Agenten konden de amokmaker met gepast geweld in de boeien slaan. Hij is ingesloten. De agenten deden aangifte en maken proces-verbaal op.

Dief boottrailer aangehouden na Burgernetactie

TEROELE/OOSTZEE – Op de Herenweg in Oostzee hield de politie zaterdagmiddag een 45-jarige man uit Kampen aan. De man werd daar rijdend aangetroffen met achter zijn auto een boottrailer die kort daarvoor was gestolen vanaf een parkeerplaats aan de Troelstraweg in Teroele. Een getuige meldde de diefstal en gaf door achter wat voor auto de trailer was gekoppeld. De politie stelde direct een onderzoek in en ook werd via Burgernet een melding verspreid. Hierop kwamen meerdere reacties en één daarvan was zo concreet dat de politie de dief kon aanhouden. De man bekende de diefstal. De trailer is terug bij zijn Duitse eigenaar die aangifte deed. De verdachte is na verhoord te zijn in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Invalide vrouw met scootmobiel in sloot

HIJUM – Op het Popkereed in Hijum reed door nog onbekende oorzaak een zwaar gehandicapte 25-jarige vrouw uit die plaats met haar scootmobiel in een diepe sloot. Door kordaat optreden van een begeleidster van deze vrouw en een buurtbewoner werd voorkomen dat de vrouw helemaal onder water verdween. Het lukte de twee het hoofd van de vrouw boven water te houden tot de hulpverleningsdiensten er waren. De vrouw en haar begeleidster, waarvan de laatste nogal wat water had binnengekregen, zijn voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Aangehouden op verdenking bedreiging

SCHETTENS/PINGJUM – Zaterdagmiddag hield de politie bij zijn woning in Pingjum een 44-jarige man aan. De man had kort daarvoor bij de woning van zijn ex-vrouw in Schettens voor problemen gezorgd. Daarbij dreigde hij de vrouw dood te maken. De man is voor nader onderzoek ingesloten. De vrouw deed aangifte.

Winkeldief aangehouden

SNEEK – Op de Oosterdijk in Sneek hield de politie zaterdagmiddag een 25-jarige man uit Groningen aan. De man was kort daarvoor in een winkel aan deze straat betrapt op diefstal van twee (goedkope) horloges. Een medewerker sprak hem daar op aan, waarop hij de horloges teruggaf en zich uit de voeten maakte. Op het moment dat gewaarschuwde agenten in de winkel zijn, loopt de man daar echter weer langs en wordt door een medewerkster van de winkel herkend. De agenten houden de man aan. In twee rugzakken die hij bij zich had, zaten nog meer spullen waarvan de politie vermoedt dat ze gestolen zijn. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Doorgedraaide vrouw sticht brand en probeert agent te steken

LEEUWARDEN – Een 25-jarige vrouw uit Leeuwarden die in behandeling is bij de GGZ, zorgde zaterdagavond voor een hoop problemen. De vrouw moest vanuit haar woning aan de Nieuweburen worden overgebracht naar een behandelinrichting. Dit weigerde ze waardoor de politie ter assistentie was gevraagd. Nadat agenten zich de toegang hadden verschaft stichtte de vrouw brand en stak met een mes in op één van de agenten. Ook gebruikte ze een spuitbus deodorant als vlammenwerper. Door pepperspray te gebruiken konden de agenten de vrouw onder controle krijgen. De brandweer bluste de binnenbrand. De aangevallen agent moest zich met lichte verwondingen aan een arm en omdat hij veel rook had binnengekregen, onder doktersbehandeling stellen. De vrouw is aangehouden en op verdenking van brandstichting, bedreiging en poging tot zware mishandeling en voor nader onderzoek ingesloten.

Bankmedewerker bedreigd na opmerking over roken

LEEUWARDEN – Een medewerker van een bank aan het Zuiderplein in Leeuwarden deed zaterdagmiddag aangifte van bedreiging. De man sprak een bezoeker, die in het bankgebouw een sigaret opstak, er op aan dat dit niet was toegestaan. De man, een 64-jarige inwoner van Leeuwarden, reageerde hier op door tegen de medewerker te zeggen dat hij hem zou neersteken met een mes. De gewaarschuwde politie hield de man aan voor de bank. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Parketpolitie succesvol bij het innen van boetes

PROVINCIE FRIESLAND/ GRONINGEN – In een samenwerkingverband van de parketpolitie Fryslân en Groningen, heeft er zaterdag een actiedag plaatsgevonden in de provincie Friesland en Groningen. De actie was er op gericht om (te lang) openstaande boetes te innen en vrijheidsstraffen ten uitvoer te brengen. De actie werd uitgevoerd door 32 medewerkers van Politie, Justitie en de Parketpolitie. In totaal werden er 205 woningen bezocht. Er werden 35 personen aangehouden. Zij werden in een Huis van Bewaring ingesloten en waren goed voor 662 dagen hechtenis. In totaal werd er voor een bedrag van 20.500 euro aan boetes geïnd. Mocht u zelf nog een boete open hebben staan, voorkom onnodige verhogingen en (in het ergste geval) dat u door de politie wordt aangehouden. Betaal op tijd! Mocht u een openstaande boete willen betalen kan dit gedurende de opstellingsuren op alle basiseenheden van de regiopolitie Fryslân. Als u vragen heeft over openstaande boetes kunt u contact opnemen met de Parketpolitie.

Hinderlijke illegaal aangehouden

JOURE – De politie hield zaterdagavond een 44-jarige man, zonder vaste woonplaats, aan die zich hinderlijk gedroeg bij het politietoezicht op supporters op de Geert Knolweg in Joure. Toen een agent de man op zijn gedrag aansprak, kon hij zich niet legitimeren. Hij moest mee naar het politiebureau. Daar bleek dat de man al lange tijd illegaal in Nederland verbleef. Hij werd ingesloten en zal vandaag worden overgedragen aan de vreemdelingendienst.

Alcoholrijders aangehouden

PROVINCIE FRIESLAND – De politie heeft zaterdagavond en –nacht diverse alcoholrijders aangehouden voor het rijden onder invloed. Op verschillende locaties in Fryslân zijn alcoholcontroles uitgevoerd.

LEEUWARDEN – Zaterdagavond zagen agenten een 27-jarige bromfietser uit Leeuwarden over het Pilotenspel rijden. Bij controle bleek dat hij teveel alcohol op had. Op het politiebureau bleek dat hij ruim 405 ugl (0,9 promille) alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs was al eerder ingenomen voor hetzelfde vergrijp. Dit leverde een extra misdrijf op. De politie maakt proces-verbaal op.

MARSSUM-DRONRIJP – Zondagmorgen liep een 26-jarige automobilist uit Buitenpost tegen de lamp. Agenten zagen dat de automobilist slingerend over de A31 reed. De man botste met zijn auto tegen de vangrail en reed gewoon door. Op een stopteken van de politie bracht hij zijn auto tot stilstand. De bestuurder maakte een versufte indruk. Daarom is van de verdachte een bloedproef afgenomen. De uitslag van deze proef moet uitwijzen of hij daadwerkelijk onder invloed was van drugs en/of een andere stof. Bij controle bleek dat het rijbewijs van de bestuurder al ongeldig is verklaard. Ook heeft hij nog een boete van ruim 100 euro en/of 7 dagen gevangenisstraf open staan. Omdat de man niet wilde of kon betalen is hij ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

DRACHTEN– Zondagmorgen zagen agenten dat een 24-jarige automobiliste uit Bakkeveen met hoge snelheid over de Ureterpvallaat reed. Bij controle bleek dat ook zij teveel alcohol (565 ug/l) alcohol in haar bloed had. Na verhoor kon zij met een rijverbod weer gaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Aanhoudingen tijdens Flaijelfeesten

NIEUWEHORNE – De politie hield in de nacht van zaterdag op zondag tijdens en na de Flaijelfeesten twee feestgangers aan.

Een 19-jarige man uit Appelscha is aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een 26-jarige vrouw uit Wolvega onzedelijk betast. Toen de vrouw haar belager hierop aansprak sloeg de verdachte de vrouw in haar gezicht. Het slachtoffer moest zich met een wond aan haar wenkbrauw onder doktersbehandeling stellen. De geweldpleger werd door gewaarschuwde agenten aangehouden en ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Een 22-jarige man uit Boornbergum is aangehouden op verdenking van vernieling. Agenten reageerden op een opstootje bij een taxibusje aan de Schoterlandseweg in Nieuwehorne. Het bleek dat de 22-jarige man onenigheid met de taxichauffeur had gehad. Hierop vernielde de man de kentekenplaat van de taxi. De verdachte kon met behulp van beveiligers van de Flaijelfeesten door de politie worden aangehouden. De vernieler moest mee naar het politiebureau en werd ingesloten. De taxichauffeur deed aangifte. De

Man bijt portier

LEEUWARDEN – De politie in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen (29 en 30 jaar) uit Leeuwarden aan op verdenking van mishandeling. Een 26-jarige horecaportier kreeg het op het Ruiterskwartier in Leeuwarden, om nog onduidelijke reden, aan de stok met beide mannen. Bij een confrontatie werd de portier door de 30-jarige Leeuwarder in zijn onderarm gebeten. Beide mannen gingen er daarna rennend vandoor. Het duo kon op basis van goede signalementen in de omgeving door agenten worden aangehouden. Zij moesten mee naar het politiebureau en werden ingesloten. De portier moest zich onder doktersbehandeling stellen. Hij deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan