Zondag 30 oktober

Politieberichten van zondag 30 oktober

Winkeldiefstal

DRACHTEN – De politie heeft zaterdag rond 11.00 uur een 47-jarige inwoonster van Bakkeveen aangehouden voor winkeldiefstal. Een getuige zag de 47-jarige op de Noorderbuurt uit een winkel komen en haastig weglopen. Op dat zelfde moment kwam een medewerkster de winkel uit en liep achter haar aan. De Bakkeveenster was op heterdaad betrapt toen zij schoenen stal en was er vandoor gegaan. De getuige zette ook de achtervolging in en zag nog net dat de 46-jarige de gestolen schoenen weggegooide. Hij verloor haar op het Sander Israelplein uit het oog. Aan de hand van het opgegeven signalement trof de gewaarschuwde politie haar aan in de Gauke Boelensstraat. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Integrale controle

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag van 20.00 uur tot zondag 03.00 uur in samenwerking met het KLPD, de Belastingdienst, Douane, Koninklijke marechaussee en Inspectie Verkeer en Waterstaat een omvangrijke controle gehouden. Tijdens de controle zijn er onder andere wapens in beslaggenomen en zijn er processen-verbaal opgemaakt voor overtreding van verkeerswetgeving.

Binnenstad

De binnenstad en de directe omgeving zijn aangewezen als veiligheidrisicogebied. In dit gebied zijn mensen en voertuigen gecontroleerd op het bezit van wapens en drugs. Door de politie zijn 385 personen en 102 voertuigen gecontroleerd. In een aantal gevallen werden wapens aangetroffen.

Verkeer

Tijdens het controleren van de voertuigen kwamen diverse strafbare feiten aan het licht. Er werden processen-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed(7), rijden zonder rijbewijs(2) het voeren van geen- of kapotte verlichting, geen autogordel dragen en het vervoeren van personen in de laadruimte. Ook de taxi’s werden gecontroleerd. Twee taxi’s werden bekeurd omdat ze de vereiste bescheiden niet bij zich hadden. Bij één van deze taxi’s was de taxameter niet gekeurd.

Belastingdienst

Van ruim 2300 voertuigen werd door de belastingdienst het kenteken ‘gescand’. Hieruit bleek dat een aantal bestuurders nog een schuld bij de belastingdienst open hadden staan. Door de controleurs werd voor ruim € 9000, = geïncasseerd en 4 auto werden in beslaggenomen.

Stationsgebied

Door agenten van het KLPD werd gecontroleerd in het stationsgebied. In samenwerking met medewerkers Service en Veiligheid van de NS en stewards van Arriva werden 3000 reizigers gecontroleerd. Er werden 39 reizigers bekeurd omdat zij geen geldig plaatsbewijs hadden en 20 personen zijn bekeurd voor andere overtredingen. Op de remise van het busstation werden 87 voertuigen gecontroleerd. Twee bestuurders werden bekeurd omdat zij in het bezit waren van wapens (messen). Eén bestuurster was in het bezit van een busje pepperspray. Daarnaast werden drie personen aangehouden voor het nog moeten ondergaan van een gevangenisstraf, het afstaan van DNA en het nog moeten betalen van een geldboete. Ook de discobussen naar Berlikum zijn gecontroleerd. In sommige gevallen werd alcohol aangetroffen bij passagiers.

Wapens

Door het preventief fouilleren en onderzoek in voertuigen werden tijdens deze controle diverse wapens in beslaggenomen. Zo werden er honkbalknuppels (2) messen (6)een stanleymes, een schaar, een bijl en een busje pepperspray in beslaggenomen.

Invordering rijbewijs

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag rond 22.00 uur op het Zuiderplein het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige inwoner van Leeuwarden. Agenten hielden de Leeuwarder, die hier op een bromfiets reed, voor een controle staande. Aangezien het vermoeden bestond dat hij alcohol gebruikt had is de 32-jarige voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 645 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Parkeerboetes

HEERENVEEN – De politie heeft tijdens de voetbalwedstrijd Heerenveen – Ado Den Haag rond het Abe Lenstrastadion en in de naaste omgeving ruim 100 bekeuringen uitgeschreven voor fout parkeren. Bij de drie eerdere thuis wedstrijden is er door de politie gewaarschuwd dat er opgetreden zou worden tegen foutparkeerders. De politie gaat ook bij de volgende thuiswedstrijden van SC-Heerenveen optreden tegen bezoekers die hun auto fout parkeren.

Belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging. In de Peperstraat fietste hij langs agenten en schold hen uit. De 19-jarige, die zich ook niet kon legitimeren, is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Openbare dronkenschap

HARLINGE Nacht van zaterdag op zondag rond 02.00 uur een 51-jarige inwoner van Harlingen aangehouden voor openbare dronkenschap. Agenten zagen de man fietsen op de Voorstraat en hij viel op omdat er achter op de bagagedrager een grote plastic pop vastgebonden zat. De man bleek behoorlijk onder invloed van alcohol te zijn kreeg hiervoor een bekeuring. Nadat hij weg was gegaan kwam de 51-jarige na een paar minuten terug bij de agenten. De Harlingen sprak hen aan en provoceerde de agenten. Toen de man met zijn fiets tegen de dienstauto viel is hij aangehouden. De 51-jarige verzette zich tegen zijn aanhouding en is geboeid overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak

FRANEKER – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Gaffelaar. Hier werd tussen zaterdag 29 oktober 18.00 uur en zondag 01.00 uur ingebroken. De daders waren binnengekomen door een raam te forceren. De woning is doorzocht en als buit waren een laptop, geld en (bank) pasjes gestolen.

Bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.30 uur een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor bedreiging. In een horecagelegenheid aan de Grote Hoogstraat was een ruzie ontstaan waarbij de 22-jarige betrokken was. Hierop werd hij door de medewerkers van het horeca bedrijf uit het café verwijderd. Vervolgens had hij het personeel bedreigd. De Leeuwarder is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.30 uur een 38-jarige inwoner van Drogeham aangehouden voor mishandeling. De 38-jarige sloeg in een café aan de Noordkade een bezoeker in het gezicht. Bij het zien van de agenten ging de 38-jarige er vandoor. Agenten die de achtervolging inzetten konden hem op de Klaes Ebeslaan aanhouden. De verdachte is ingesloten op het politiebureau. Tijdens de aanhouding beledigde een 30-jarige inwoner van Houtigehage de agenten. Ook hij is aangehouden een overgebracht naar het politiebureau.

Man geslagen

EE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur een 21-jarige inwoner van Ee aangehouden voor mishandeling. Een bewoner van het Fivershof had een groepje jongens aangesproken op hun gedrag. De 21-jarige, die deel uitmaakte van het groepje, had het slachtoffer een klap gegeven. Aan de hand van het opgegeven signalement troffen agenten de 21-jarige aan en hebben hem aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Vernieling politieauto

ABBEGA – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur een 28-jarige inwoner van Reahus aangehouden voor mishandeling. Tijdens een ruzie in de feesttent Moarrawei had de 28-jarige iemand geslagen. Terwijl de agenten in de feesttent waren zag een medewerker van de beveiliging dat een 16-jarige inwoner van IJlst een ruitenwisser van de politieauto vernielde. Ook hij is aangehouden en beide zijn overgebracht naar het politiebureau.

Alcoholcontrole

FRYSLÂN – De politie heeft zaterdag van 22.00 uur tot zondag 04.00 uur op diverse plaatsen in noordoost Fryslân alcohol controles gehouden. 454 bestuurders hebben een blaastest moeten ondergaan. Vier bestuurders kregen een proces-verbaal omdat zij te veel gedronken hadden. Van een van hen, een 34-jarige inwoner uit Harkema, werd het rijbewijs ingevorderd.

Aanhouding inbrekers

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 25-jarige inwoner van Drachten en 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijf plaats aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Rond 05.30 uur werd er ingebroken in een bedrijf aan de Greunsweg. Agenten zagen vlak bij het bedrijf een auto met hierin de 25- en 27 jarige. In de kofferbak werden diverse inbrekerswerktuigen aangetroffen. Een paar meter achter de auto vonden de agenten een kluis die gestolen bleek te zijn uit het bedrijf. De beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau.

Invordering rijbewijs

FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 03.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige inwoner van Franeker. Agenten hielden de bestuurder voor een controle staande op het P.J. Oudplein. Aangezien het vermoeden bestond dat hij alcohol gebruikt had is de 22-jarige voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 625 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan