Fryslân, 30-11-2008 • Politieberichten van zaterdag 29 november 11.00 uur t/m zondag 30 november 11.00 uur

Hoornsterzwaag: eenzijdig ongeval, tegen boom aangereden
De politie heeft zaterdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Bij de Leiweg waarbij een 47-jarige vrouw uit De Knipe zwaar knieletsel heeft opgelopen. De bestuurster komt in een flauwe bocht, vermoedelijk door modder op het wegdek, in de linkerberm terecht. Vervolgens schiet zij door in de rechterberm, schampt daarbij een boom en tegen een volgende boom komt haar voertuig tot stilstand. Per ambulance is zij overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Easterga: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige man uit Lemmer. Surveillerende agenten stonden voor het verkeerslicht op de Straatweg in Lemmer te wachten. Bij het optrekken in de richting van Easterga passeerde het voertuig van de man uit Lemmer met een fikse snelheid de politieauto. De achtervolging werd ingezet. De snelheid liep binnen de 30 km zone al op naar de 83 km/u. Bij het verlaten van de bebouwde kom zette de Lemster op de Straatweg het gas helemaal los waarbij 110 km/u werd gemeten waar 60 km/u toegestaan is. Bij een verkeersheuvel kon de man, na een stopteken, aan de kant worden gezet. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er is proces-verbaal opgemaakt.

Buitenpost: frontale aanrijding op rotonde
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de It West waarbij twee auto’s tegen elkaar opgebotst waren. Een 67-jarige bestuurder uit Kootstertille stopte voor de rotonde. Een 28-jarige bestuurder uit Dokkum naderde vanuit Buitenpost dezelfde rotonde en merkte de stilstaande auto van de man uit Kootstertille te laat op. Hierbij botste hij frontaal tegen de achterzijde van de auto.

Beide inzittenden in de auto van de bestuurder uit Kootstertille zijn, met nog onbekend letstel, overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bestuurder uit Dokkum werd met een hoofdwond overgebracht naar de Sionsberg. Beide voertuigen zijn total-loss.

Leeuwarden: rijbewijs ingenomen na spookrijden
De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingenomen van een 86-jarige man uit Leeuwarden. Op de Harlingerstraatweg had de bestuurder spook gereden van Marsum naar Leeuwarden. Daarbij was hij in botsing gekomen met het voertuig van 50-jarige vrouw uit Menaldum. Door de botsing was alleen materiele schade ontstaan. Er is proces-verbaal opgemaakt en de bestuurder wordt bij het CBR aangemeld voor een onderzoek naar de geschiktheid van zijn rijvaardigheid.

Sneek: overval winkel
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een overval, gepleegd op zaterdagavond, op een winkel aan de Louw Doniastraat. Rond 18.40 uur kreeg de politie via 1-1-2 melding van een beroving waarbij een man een geldbedrag en een laptop had meegenomen. Door getuigenverklaringen kon een duidelijk signalement van de dader worden gegeven. De dader was weggerend in de richting van de brug naar Sperkhem. Hierop werd direct een zoekactie ingezet waarbij de verdachte niet meer is aangetroffen.

Heerenveen: aanhouding vernielers wachtruimte
De politie heeft zaterdagavond, drie mannen uit Eindhoven, 20 en 19 jaar, aangehouden. Rond tienen kreeg de politie melding dat drie jongens tegen de ramen van de wachtruimte op het NS-station schoppen. Met een duidelijk signalement kon de politie het drietal aanhouden en overbrengen naar het politiebureau voor nader onderzoek.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak, gepleegd op zaterdagavond, in een woning aan de Wismastate. Men is binnengekomen door het ruit van de schuifpui aan de achterzijde van de woning in te gooien met een steen. De flatscreen televisie werd daarbij meegenomen. Een buurtbewoner die de hond uitliet zag dat twee manspersonen ervandoor gingen met de televisie in een donkergekleurde auto. Agenten hebben een zoekslag in de omgeving gemaakt maar hebben de daders of de auto van de daders niet meer aangetroffen.

Leeuwarden: politie houdt vervelende horecaklant aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op het verstoren van de openbare orde. Bij de ingang van een horecagelegenheid aan de Nieuwestad wilde de man naar binnen omdat zijn vriendin daar nog aanwezig was. Portiers hadden meerdere malen gezegd dat de man weg moest gaan. De gearriveerde politie maande de man eveneens om weg te gaan. Nadat hij na drie keer een waarschuwing alsnog de horecagelegenheid, al schreeuwend, naar binnen wilde gaan, werd hij aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: poging tot fietsendiefstal met geweld
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een poging tot diefstal van een fiets, in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwestad. Het slachtoffer, een 24-jarige man uit Leeuwarden stond daar met zijn vrienden. Zij werden aangesproken door een manspersoon met de vraag of zij een fiets wilde kopen. De Leeuwarder gaf aan dit niet te willen en ging naar zijn fiets en maakte zijn slot los. Plotseling kreeg hij een slag op zijn linkerwang. De dader probeerde daarna zijn fiets mee te nemen. Dit lukte niet en het slachtoffer en een vriend gaan de man achterna. De man gooit hierbij gestalde fietsen tegen zijn achtervolgers aan, om hun af te schudden. In de Doelesteeg verliezen zij de man uit het oog.

Drachten: politie houdt vier mannen aan voor drugsbezit
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag, vier mannen van 26, 24 (twee personen) en 20 jaar uit Leeuwarden en Drachten aangehouden, op verdenking van het in bezit hebben van drugs. Surveillerende agenten zagen de mannen op de Kaden rijden. Omdat het vermoeden bestond dat zij in het bezit waren van verdovende middelen werd de auto doorzocht en de inzittenden gefouilleerd. Daarbij werden op cocaïne en hasj gelijkende bolletjes ontdekt. Alle inzittenden werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verder onderzoek. Tevens werd, bij de fouillering bij de insluiting, in een schoen van een verdachte een op heroïne gelijkende stof gevonden. Alle stoffen zijn in beslag genomen voor nader onderzoek.

Drachten: twee aanhoudingen na belediging en mishandeling.
De politie heeft in de nacht zaterdag op zondag een 16-jarige man uit Frieschepalen aangehouden. De man was betrokken bij een opstootje en was door het dolle heen. Dit geen gepaard met veel geschreeuw. Nadat de man verzocht was de Kaden te verlaten viel hij door zijn knieën op de grond neer. Voor in staat van dronkenschap en het verstoren van de openbare orde is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Bij een melding van een mishandeling van 18-jarige man uit Drachten, diezelfde nacht op de Noordkade, werd het signalement van de dader door getuigen doorgegeven aan surveillerende agenten. Na een korte zoektocht kon de dader, een 19-jarige man uit Leeuwarden, worden aangehouden.

Zwaagwesteinde: aanhouding na belediging.
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige man uit Ee aangehouden op verdenking van belediging. Agenten reden op de Bovenweg in de richting van Veenwouden toen zij een groep van 15 jongelui op de rijbaan zien staan. Tijdens het voorbijrijden zien de agenten dat een persoon uit de groep zijn broek naar beneden doet en zijn blote billen toont. Een andere persoon maakte provocerende gebaren. De agenten keerden hun auto om vervolgens de groep toe te spreken. Een persoon, de man uit Ee komt naar voren om te melden dat de politie gewoon moet doorrijden. Dit gebeurt in een onfatsoenlijke sfeer. Hierop wordt de twintiger aangehouden voor belediging en overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: Leeuwarder aangehouden na mishandeling vrouw
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden voor mishandeling. Via een melding vanuit een horecagelegenheid aan de Nieuwestad bleek dat een vrouw, 20-jarige uit Leeuwarden, in het gezicht was geslagen. Getuigen verklaarden dat de vrouw tegen de verdachte was opgebotst op de dansvloer. Hierop ontstond een woordenwisseling en daarna een vechtpartij waarbij de vrouw in het gezicht werd geslagen. Ook haar vriend moest het ontgelden. Meerdere keren wordt er tussen beide partijen geslagen. De dader is nog in de horecagelegenheid aanwezig als agenten ter plaatse komen. Bij zijn aanhouding verzette de man zich hevig. De vrouw is, met letsel aan haar neus, naar het MCL overgebracht voor verder onderzoek.

Harlingen: politie houdt man aan na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 25-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van het plegen van mishandeling. Buiten bij een horecagelegenheid aan de Voorstraat had de verdachte, volgens getuigenverklaringen, uit het niets een klap uitgedeeld aan een 25-jarige man uit Sexbierum. Het slachtoffer viel hierdoor op de grond neer. Per ambulance is het slachtoffer met nog onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en –nacht weer door de hele provincie gecontroleerd op alcohol. Vier bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. In twee gevallen was zoveel gedronken dat naast een rijverbod en een proces-verbaal ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

00.45 uur, A7 t.h.v Drachtstercompagnie, 36-jarige man uit Opende, 635 ug/l
03.30 uur, Buterikkers in Workum, 23-jarige man uit Workum, 425 ug/l, beginnend bestuurder

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan