Politieberichten van zondag 30 mei.

Politie betrapt koperdieven op heterdaad
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag rond 10.00 uur een 35-jarige en een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van koper diefstal. Surveillerende agenten zagen de mannen op de fiets het oude Philips gebouw aan de Heliconstraat uitkomen. Aan het stuur van hun fietsen hingen grote bossen elektriciteit kabel. Ook waren ze in het bezit van tassen die ook vol zaten met kabels. Aangezien er regelmatig diefstallen plaats vinden van dit terrein, zijn de mannen staande gehouden. Zij bekenden dat de kabels afkomstig waren uit de Philips gebouwen. De verdachten zijn aangehouden en zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Boot en tractor uitgebrand
NOORDWOLDE – De politie heeft de geassisteerd bij de afhandeling van een brand. Zaterdag rond 10.00 uur werd de hulp van de brandweer ingeroepen bij een brand die ontstaan was in een plezierjacht dat gestald lag op een terrein aan de Nijverheidsstraat. Aangezien er rond de 500 liter benzine in de tanks van de boot zat, was er mogelijke sprake van ontploffing gevaar. De brandweer heeft de boot vol schuim gespoten en kreeg het vuur onder controle. Een tractor die naast de boot stond geparkeerd vatte ook vlam en brandde volledig uit. Waarschijnlijk is de brand ontstaan bij de accu’s en is kortsluiting de oorzaak van de brand.

Straatroof in Leeuwarden
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de beroving van een 28-jarige inwoner van Leeuwarden. In de nacht van zaterdag 29 mei op zondag 30 mei rond 05.30 uur werden surveillerende agenten op de Nieuwestad aangesproken door een man die onder het bloed zat. Het slachtoffer vertelde tegen de agenten dat hij in de Bagijnensteeg door drie mannen overvallen was en dat ze hem geslagen hadden. Nadat de overvallers zijn portemonnee gestolen hadden, waren ze er vandoor gegaan. Het slachtoffer is met een ambulance overgebracht naar het MCL . De politie wil graag in contact komen met getuigen van deze overval. Hebt u iets gezien? Bel dan met de politie via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u lierver anoniem blijven? Bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar op het telefoonnummer 0800 – 7000.

Verkeersongeval met dodelijke afloop
DRACHTERSCOMPAGNIE – Bij een eenzijdig verkeersongeval op de Folgersterloane is zaterdag een 39-jarige inwoner van Drachtstercompagnie om het leven gekomen. Rond 21.45 werd via 1-1-2 bij de politie een melding ontvangen dat er een auto tegen een boom was gereden. Door de aanrijding was de auto door midden gebroken. Het slachtoffer, die alleen in de auto zat, is ten gevolge van de aanrijding overleden en is overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellighe in Drachten. Naar de toedracht van de aanrijding wordt onderzoek gedaan.

Politie houdt man aan voor belediging
FRANEKER – De politie heeft een 18-jarige inwoner van Franeker aangehouden voor belediging. Surveilleerden agenten zagen rond 03.00 uur een auto geparkeerd staan op een terrein aan het Vliet. Bij de auto stond een groep jongeren. Toen de agenten polshoogte gingen nemen en bij de auto kwamen, draaide de verdachte zich om deed zijn broek naar beneden. Vervolgens hij liet zijn blote achterwerk zien. De 18-jarige is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Politie houdt man aan met stroom stootwapen
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag 29 mei op zondag 30 mei een 25-jarige inwoner van het Duitse Heinnerf aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Rond 03.30 zagen medewerkers van een horecagelegenheid in de Kruizebroederstraat dat een bezoeker mogelijk in het bezit was van een stroomstootwapen. De gewaarschuwde agenten hebben de verdachte gefouilleerd en troffen een Taser aan. Het wapen is in beslag genomen en de man is aangehouden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Politie houdt mannen aan voor de diefstal van een buitenboord motor
SNEEK – De politie heeft een 60-jarige- en een 32-jarige man, beiden inwoners van Sneek, aangehouden op verdenking van het stelen van een buitenboord motor. Zaterdag rond 22.30 uur werd bij de politie een melding ontvangen dat er twee mannen een buitenboord motor gestolen hadden vanaf een boot die afgemeerd lag in de Franekervaart. De mannen hadden de buitenboord motor in hun auto geladen en waren weggereden. Surveilleerde agenten troffen op de Pieter Zeemanstraat de mannen en de auto aan. In de auto, verstopt onder een kleed, werd de buitenboordmotor aangetroffen. Ook lag er in de auto een grote betonschaar waarmee het slot door was geknipt. De mannen zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau in Sneek.

Alcohol in het verkeer
Ook dit weekend heeft de politie in de gehele provincie gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer:

Midsland
Twee personen reden rond 02.00 uur zonder helm op een Quad over het Oud Wagenpad. De 24-jarige bestuurder van Hoorn blies 625 ug/l
Franeker
Een 38-jarige inwoonster van Franeker reed rond 21.30 uur slingerend over de Schilcampen zonder verlichting en met een ‘stevige snelheid’. Zij blies 545 ug/l
Noardburgum
Een 37-jarige inwoner van Burgum werd rond 01.00 uur tijdens een verkeerscontrole op de Veldmansweg gecontroleerd. Hij blies 630 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

112Fryslan