Politieberichten van zondag 30 januari.

Auto in de sloot
FOUDGUM – De politie heeft zaterdagavond een verkeersongeval op de Pybemawei afgehandeld waarbij een 64-jarige man uit Stiens gewond raakte. Door onbekende oorzaak raakte hij met zijn voertuig van de weg en kwam vervolgens in de sloot terecht. De bestuurder kon uit zijn voertuig komen en is met onderkoelingsverschijnselen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Door duikers van de brandweer is gezocht naar eventueel meerdere inzittenden. De brandweer trof deze niet meer aan.

Winkeldieven aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond een 30-jarige man en een 22-jarige vrouw, beide uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van diefstal. Personeel van een winkel aan De Centrale had gezien dat de verdachten goederen wegnamen. Zij hielden de man en vrouw aan en alarmeerden de politie. Het duo bleek een geprepareerde tas bij zich te hebben met daarin twee Ipad’s en een softwarepakket verstopt. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werden zij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen redden slachtoffers na verkeersongeval
MUNNEKEZIJL– Een 45-jarige vrouw en haar 11-jarige dochter uit Burum zijn zaterdagmiddag op de Olde Borchweg in Munnekezijl gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Door heldhaftig optreden van twee mannen uit Munnekezijl (24 en 59 jaar ) konden slachtoffers, die met de auto te water was geraakt, worden gered. De 45-jarige bestuurster was met haar auto in een bocht door nog onbekende oorzaak in de slip geraakt. Het voertuig kwam hierdoor op de kop in een brede sloot terecht. Hulpdiensten rukten massaal uit waaronder de meerdere ambulances en de brandweer van Grijpskerk. Ook werd de hulp van meerdere duikploegen van de brandweer en de traumahelikopter ingeroepen. De 24- en 59-jarige bewoners van de Olde Borchweg verleenden direct eerste hulp. Beiden konden de auto met een trekker en een sleepkabel op de zijkant trekken. Hierop konden de hulpverleners beide inzittenden uit de auto halen. Het 11-jarig meisje is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw raakte onderkoeld en is eveneens overgebracht naar het ziekenhuis. De auto raakte zwaar beschadig en werd door een bergingsbedrijf afgesleept.

Schuur verloren na uitslaande brand
HEERENVEEN – De politie heeft de brandweer geassisteerd bij de bestrijding van een brand in een schuur aan de Woudsterweg. Zaterdagavond omstreeks 20.45 uur ontdekten bewoners van de naastgelegen woning de brand en alarmeerden direct de brandweer. De brandweer had de brand snel onder controle maar kon niet voorkomen dat de schuur in de achtertuin van de woning volledig afbrandde. De 48-jarige bewoner gaf aan dat in de schuur gevulde gasflessen aanwezig waren. De politie zette daarom de gehele omgeving ruim af. Omdat tijdens de brand waarschijnlijk asbest vrijkwam zette de brandweer de asbestprocedure in werking. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Vernieling raam
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24-jarige man uit Emmeloord aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige zag dat de man omstreeks 00.45 uur een raam van een pand op de Kortestreek had vernield. De politie kwam direct ter plaatse en kon de man aanhouden. Aan de vernieling hield hij enkele verwondingen aan zijn hand over. Na het verhoor op het politiebureau werd de 24-jarige heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Vervelende man weigert centrum te verlaten
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige man uit Heerenveen aangehouden voor het niet voldoen aan bevel/vordering. De man was rond 04.00 uur in het centrum aanwezig en sprak willekeurige voorbijgangers op een agressieve toon aan. Daarnaast schold hij mensen uit en fietste tegen voetgangers aan. De aanwezige agenten vorderde de man het centrum te verlaten. Een half uur later kwamen de agenten hem weer tegen. Meerdere malen werd hem verzocht weg te gaan waaraan hij niet voldeed. Hiervoor werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Belediging van agenten
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor belediging. Op de Nieuwstad was de 22-jarige rond 04.30 uur door de beveiliging een uitgaansgelegenheid uitgezet. Hier was hij het niet mee eens en schold daarbij de aanwezige agenten uit. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Er werd proces-verbaal opgemaakt waarna de 22-jarige werd heengezonden.

Rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige man uit Drachten. Op de Tweebaksmarkt werd de automobilist staande gehouden voor een blaastest. Hierna blies hij bij de ademanalyse op het politiebureau 610 ug/l. Goed voor een rijverbod van 6 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding na mishandeling
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 02.50 uur zagen agenten op de Zuidkade ter hoogte van een eetgelegenheid een opstootje. Daarbij deelde de verdachte een klap uit aan een 22-jarige man uit Drachten. Bij het scheiden van de personen rende de verdachte weg maar kon vervolgens, na een korte achtervolging, aangehouden worden. De 22-jarige heeft aangifte gedaan. Na de aanhouding werden agenten aangesproken door een 24-jarige man uit Drachten. Hij verklaarde eerder die avond een kopstoot te hebben gehad van de verdachte. Ook hij deed aangifte van mishandeling.

Voordeur vernielt
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 39-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van vernieling. Eerder die avond was zijn broer, een 43-jarige man uit Sneek, betrokken bij een vechtpartij in een eetgelegenheid aan de Kleine Kerkstraat. De 39-jarige dacht dat de daders nog in de eetgelegenheid aanwezig waren en wilde verhaal halen. Hij mocht het pand niet in en vernielde vervolgens enkele ruitjes van de voordeur. Na verhoor op het politiebureau werd de 39-jarige heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Een 30-jarige man uit Sneek heeft aangifte gedaan. De politie onderzoekt de ruzie/vechtpartij die eerder die avond plaatsvond in de betreffende eetgelegenheid.

112Fryslan