Fryslân, 30-08-2009 • Politieberichten van zaterdag 29 augustus 11.00 uur t/m zondag 30 augustus 11.00 uur.

Kubaard: politie zoekt getuigen ongeval
De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige waren van een ongeval, donderdag 27 augustus omstreeks 17.00 uur op de Berkwerterleane. Een 15-jarig meisje uit Tzum werd daar door één of twee élkaar inhalende auto’s geraakt ter hoogte van de oversteekplaats voor fietsen. Beide auto’s reden na de aanrijding door, dus wellicht hebben de bestuurders niets van het ongeval gemerkt. De fietsster, die aan het ongeval een gebroken pols over hield, kan zich de exacte toedracht niet meer herinneren. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen en/of de bestuurders van de auto’s. Zij worden verzocht zich via 0900-8844 melden.

Dokkum: auto ontvreemd
De politie onderzoekt de diefstal van een auto van een bedrijf aan de Houtkolk. Een onbekende man had de auto zaterdagmorgen voor een proefrit meegenomen, maar deze daarna niet meer terug gebracht. Het betrof een rode Seat Ibiza met het kenteken JV-XX-63. Een 22-jarige inwoner van Echtenerbrug deed aangifte.

Appelscha: eenzijdig ongeval
De politie onderzoekt een ongeval zaterdagmiddag op de Vaart Zuidzijde waarbij een 24-jarige automobilist ernstig gewond raakte. Het slachtoffer is vermoedelijk bij een inhaalmanoeuvre met hoge snelheid de macht over het stuur van zijn auto kwijtgeraakt en tegen een boom gebotst. Hij liep daarbij dermate ernstige verwondingen op dat een traumaheli ter plaatse werd geroepen. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis in Assen overgebracht.

Workum: mishandeling
De politie heeft zaterdagmiddag twee inwoners van Lemmer van 47 en 16 jaar aangehouden. Zij worden er van verdacht op een sportterrein aan de Weverswei een 52-jarige inwoner van Workum te hebben mishandeld. Deze liep daarbij diverse verwondingen aan zijn gezicht op en raakte enkele tanden kwijt. De exacte aanleiding voor de mishandeling wordt nog onderzocht.

Rottevalle: bromfietser onderuit
De politie onderzoekt een eenzijdig ongeval op de Buorren, waarbij zondagmorgen vroeg een 20-jarige bromfietser uit Drachten gewond raakte. Omwonenden troffen de bestuurder bewusteloos op straat aan nadat ze een harde klap hadden gehoord. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. Omdat het vermoeden bestaat dat de bestuurder had gedronken, werd hem daar een bloedproef afgenomen.

Sneek: meisjes op fiets ten val
De politie heeft zaterdagmiddag hulp verleend bij een ongeval in de Tinga tunnel aan de Molenkrite. Twee meisjes van 9 en 11 jaar, beiden woonachtig in Sneek, waren daar op de fiets met elkaar in botsing gekomen en gevallen. Het 11-jarig meisje werd met letsel aan haar been en hoofd per ambulance naar het ziekenhuis in haar woonplaats overgebracht. Het andere meisje werd door de politie samen met haar moeder naar het ziekenhuis gebracht.

Rotsterhaule: inbraak bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijf aan de Streek. Tussen zaterdagavond en zondagmorgen werd in het pand een kluis opengebroken, waarna een nog onbekend geldbedrag en aantal sierraden werd weggenomen. Het is niet duidelijk hoe de daders zich toegang hebben verschaft. De 65-jarige eigenaar uit Rotsterhaule deed aangifte.

Franeker: woningbrand
De politie heeft zaterdagavond de brandweer geassisteerd tijdens een brand in een woning aan de Waagstraat. Een 21-jarige bewoner was vergeten dat hij een pan olie op het vuur had laten staan waardoor brand in de keuken ontstond. De brandweer had het vuur snel onder controle maar kon niet voorkomen dat de woning forse schade opliep.

Leeuwarden: man valt in bouwput
De politie onderzoekt de toedracht van een ongeval op het Zaailand waarbij een 28-jarige Leeuwarder ernstig gewond raakte. De man was daar zondag omstreeks 01.00 uur in de bouwput gevallen en circa vijf meter lager op een betonnen vloer terecht gekomen. Hij werd zwaar gewond na behandeling door een Mobiel Medisch team per ambulance naar het UMC Groningen overgebracht.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Stationsstraat. In de nacht van zaterdag op zondag werd van de woning een raam geforceerd, waarna een spelcomputer werd weggenomen. De 22-jarige bewoonster deed aangifte.

Harlingen: fietser gewond
De politie heeft zondagmorgen vroeg hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Kimswerderweg. Een 44-jarige fietser uit Pingjum was daar door nog onbekende oorzaak met zijn rijwiel ten val gekomen. Hij werd met een flinke hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Aldeboarn: onder invloed
De politie heeft zondagmorgen vroeg het rijbewijs ingevorderd van een 60-jarige automobilist uit de gemeente Smallingerland. De man bleek bij een controle op Het Doelhof onder invloed en werd naar het politiebureau overgebracht voor een ademanalyse. Daar blies hij 740 ug/l, waarop proces-verbaal werd opgemaakt.

Gytsjerk: doorrijden onder invloed
De politie heeft zaterdagavond een 52-jarige automobilist uit Gytsjerk op de JH Riemersmastrjitte aangehouden. De man was op een parkeerterrein met zijn auto tegen een andere auto gebotst, maar wilde daar niets van weten toen de eigenaar van die auto hem daar op aansprak. De gewaarschuwde politie trof de man in een nabij gelegen horecagelegenheid aan. Aangezien de man bleek te hebben gedronken werd hij voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Gezien de uitslag van 700 ug/l werd daar proces-verbaal tegen deze bestuurder opgemaakt voor rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van een verkeersongeval Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

112Fryslan

})