Politieberichten van zondag 3 juli

Politie lost diefstallen op

DRACHTEN- De politie heeft een aantal diefstallen opgelost die plaatsvonden op 30 juni. Van een kamer van een instelling aan het Compagnonsplein werden een I-pad, een horloge, en twee ringen gestolen. Men kwam de verdachte op het spoor door diverse getuigenverklaringen. De man werd 30 juni buiten heterdaad met toestemming van officier van justitie aangehouden. Tijdens het verhoor bekende de man enkele spullen te hebben gestolen. De gestolen spullen werd in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal op gemaakt.

Kite-surfboard gestolen

WORKUM- De politie onderzoekt de diefstal van een Kite-surfboard welke aan de gevel van een winkel aan de Suderseleane hing. Het board werd zaterdagmiddag tussen 14.00 en 14.30 uur weggenomen. De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

De eigenaar deed aangifte van de diefstal

Mobiele telefoons gestolen

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van twee mobiele telefoons die zaterdagmiddag rond 15:50 uur in een winkel aan de Centrale werden gestolen. De man ging zonder te betalen de kassa voorbij waarna hij op zijn fiets sprong en weg reed. Vervolgens werd door de politie Burgernet ingeschakeld. 2057 deelnemers werden verzocht uit te kijken naar de verdachte

Signalement verdachte

Blanke man

Leeftijd van 30-40 jaar.

Kaal hoofd

Blauwe spijkerbroek

Grijze trui met een horizontale donker grijze streep.

De verdachte is op een herenfiets weggereden via de Delistraat in de richting van het Cambuurplein. Er kwamen twee concrete tips van Burgernetdeelnemers binnen maar de verdachte werd niet meer aangetroffen. Een 28-jarige inwoner van Dokkum deed aangifte.

Man krijgt boete voor snelheidsovertreding

MENALDUM- De politie heeft zaterdagmiddag op de A31 ter hoogte van de afslag Dronrijp een Duitse automobilist proces-verbaal gegeven. Agenten zagen de man met hoge snelheid in zijn auto rijden en met de lasergun werd een snelheid gemeten van 183 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. De automobilist moest vervolgens zijn rijbewijs inleveren. In overleg met officier van justitie werd besloten de bestuurder een geldboete te geven van 450 euro die hij ter plaatse moest betalen. Aangezien de man de boete direct betaalde kreeg hij zijn rijbewijs terug.

Man gewond bij aanrijding

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar een aanrijding met letsel die zaterdagmiddag plaatsvond rond 13.00 uur op de Rottumerweg. Een fietser, een 73-jarige inwoner van Heerenveen, werd tijdens het oversteken aangereden door een personenauto die bestuurd werd door een 41-jarige inwoner van Heerenveen. Het slachtoffer is met hoofd- en beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Inbraak in sportschool

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een sportschool die gevestigd is aan de Oostergrachtswal. De inbraak vond in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.55 uur plaats. De dader (s) verschaften zich toegang door een deur van de ingang aan de Wybrand de Geesstraat te forceren. Uit het bedrijf werd geld weggenomen. Namens de gedupeerde sportschool deed men aangifte.

Zoon steelt auto van vader

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Siegerswoude aangehouden op verdenking van joyriding, diefstal, het rijden onder invloed en voor het rijden zonder rijbewijs. Via een melding dat de zoon des huizes de auto van vader had gestolen kregen de agenten door dat de betrokken auto op de van Loonstraat zou rijden. De inmiddels gearriveerde agenten zagen dat de man bijna een aanrijding veroorzaakte met een geparkeerde auto. Daarna stapte verdachte uit de auto en wilde vervolgens over een hek klimmen. De agenten konden de man aanhouden, waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en voor een ademanalyse omdat de automobilist onder invloed van alcohol bleek te zijn. Op het bureau weigerde de man zijn medewerking te geven voor een ademanalyse. De verdachte werd vervolgens voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor inbraak

HURDEGARYP- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 40-jarige inwoner van Engwierum aangehouden op verdenking van een inbraak die plaatsvond rond 05.45 uur bij een supermarkt aan de Swagermansstraat. Een getuige zag dat de verdachte een deur forceerde waarna hij de winkel binnen ging en vervolgens op een bromscooter stapte en ervandoor ging. De getuige belde direct via 1-1-2 de politie en gaf een goed signalement en een rijrichting door. Nabij Feanwalden zagen de inmiddels gewaarschuwde agenten de verdachte op zijn bromscooter rijden waarna de man werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man onder invloed botst tegen auto

HEERENVEEN- De politie heeft zaterdagavond op de Rolklaver een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval, het rijden onder invloed en voor belediging. De man die onder invloed van alcohol op zijn fiets reed, botste tegen een auto en wilde door fietsen. Getuigen belden direct via 1-1-2 de politie. Agenten konden de fietser aanhouden. De man verzette zich heftig tijdens de aanhouding en meende de dienstdoende agenten te moeten beledigen Een 50-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Sieraden, geld en navigatiesystemen gestolen

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Brandemeer die in de nacht van zaterdag op zondag door de bewoners werd ontdekt. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werden sieraden, diverse spelcomputers, een laptop, twee navigatiesystemen en een geldbedrag weggenomen. Een 38-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

WOLVEGA- De politie heeft zaterdagavond een 38-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. De man wordt ervan verdacht zijn echtgenote te hebben mishandeld en te hebben bedreigd. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar het protocol huiselijk geweld wordt opgestart.

Wildplasser “scoort punten” bij vrienden

BERLIKUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Hemmemaplein een 18-jarige inwoner van Rinsumageest een bekeuring gegeven voor wildplassen. Agenten hadden hun dienstvoertuig geparkeerd. Toen zij waren uitgestapt en een surveillanceronde wilden gaan doen hoorden zij van afstand de verdachte tegen zijn vrienden schreeuwen dat hij moest plassen en dat hij dit even tegen een politieauto wilde doen. Tijdens zijn daad werd de verdachte door de agenten aangehouden en met de broek op de enkels werd hij in de politieauto gezet. Op het politiebureau kreeg hij een bekeuring en moest de politieauto schoonmaken.

Man aangehouden voor aanranding

LEEUWARDEN- DE politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 28-jarige inwoner van Appelscha aangehouden. De man wordt ervan verdacht een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden te hebben aangerand. Een portier was getuige dat de verdacht zijn slachtoffer tegen de muur zette en haar vervolgens onzedelijk betastte. De man werd aangehouden en overgedragen aan de politie die de man overbracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Man gewond tijdens vernieling van raam

BEETSTERZWAAG- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige inwoner van Beetsterzwaag aangehouden op verdenking van vernieling. Naar aanleiding van een melding van een gewonde man bij een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat gingen de agenten ter plaatse. Daar troffen zij de gewonde man die vertelde dat hij was gevallen. Echter het bloedspoor op straat verraadde de juiste oorzaak. De verdachte bleek een raam van het gemeentehuis te hebben vernield waarbij hij gewond raakte. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waarna hij na medische behandeling werd aangehouden. Op het politiebureau werd proces-verbaal tegen de gewonde vernieler opgemaakt.

Man aangehouden voor mishandeling

JOURE- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte mishandelde een 20-jarige inwoner van Joure tijdens een ruzie voor een horecagelegenheid aan de Midstraat. Tijdens de mishandeling viel het slachtoffer en kwam op straat terecht. Getuigen wezen de verdachte aan die even laten kon worden aangehouden. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau en tegen hem werd proces-verbaal op gemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor bezit honkbalknuppel

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapen bezit. Agenten kregen rond 04.00 uur een melding om naar de Weerd te gaan in verband met een vechtpartij. Toen de agenten ter plaatse kwamen bleek het incident al afgelopen te zijn. Uit de Weerd zag een agent de verdachte met een honkbalknuppel lopen. De man werd vervolgens aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte zich hevig en meende hij de agenten te moeten beledigen. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De honkbalknuppel werd door de agenten in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor belediging

DOKKUM- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Dokkum op de Markt om 01.30 uur aangehouden op verdenking van belediging. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politie waar hij proces-verbaal kreeg. Hij kan een fikse geldboete verwachten.

Aangehouden voor huisvredebreuk en mishandeling

DAMWALD- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 24 -jarige inwoner van Damwald en een 25-jarige inwoner van Kollumerpomp aangehouden op verdenking van huisvredebreuk en mishandelding. De aanleiding van de problemen liggen in de relationele sfeer. De 24-jarge verdachte kan moeilijk accepteren dat zijn relatie voorbij is en gaat regelmatig vervelend gedrag in de straat vertonen door de claxonneren en hard te remmen. Toen de beide mannen vanavond weer met hun auto bezig waren in straat, gingen buurtbewoners verhaal hij bij de inmiddels gestopte auto. Toen de beide verdachten uit waren gestapt kreeg een buurtbewoner een duw van de 25-jarige verdachte die vervolgens viel en daarbij licht gewond raakte. De 24-jarige verdachte ging naar de woning van zijn ex en drong zonder toestemming de woning binnen. Beide verdachten worden door inmiddels gearriveerde agenten aangehouden en werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De beide slachtoffers deden aangifte.

Man aangehouden voor diefstal met geweld

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmiddag een 36-jarige inwoner van Akkrum aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Rond 14.15 uur belde de verdachte aan bij een woning aan de Lieuwenburg. Toen de 39-jarige bewoner de deur opende kreeg hij direct een klap in zijn gezicht en werd hij de woning ingeduwd. Daar werd hij nog diverse keren geslagen. Door de klappen raakte de man even buiten bewustzijn. Daarbij werd zijn portemonnee door de verdachte weggenomen en het geld er uit genomen. Een opletten buurvrouw kwam op het lawaai af. Toen de verdachte haar zag ging hij ervandoor. Het slachtoffer deed aangifte. De verdachte kon even later in Akkrum worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden voor veroorzaken aanrijding onder invloed

HAULERWIJK- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Zevenhuizen (Grn) aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed, het verlaten van de plaats van een ongeval en voor het rijden zonder rijbewijs. De man veroorzaakte op de meester van Eckstraat een aanrijding en reed door. De inmiddels gealarmeerde agenten troffen de auto en bestuurder even later in de Meester van der Meistraat aan. Daar bleek dat de man alcohol had gedronken. Toen de agenten de bestuurder naar zijn rijbewijs vroegen vertelde hij dat hij nog autorijlessen had. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse en verhoor. Aan de ademanalyse wenste de man niet mee te werken. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in vijf gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Zondag 02.28 uur, Harlingen, Groen van Pinksterenstraat, een 20-jarige bromfietser uit Franeker, 510 ug/l.

Zondag 03.08 uur, Leeuwarden, Beursplein, een 18-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 465 ug/l.

Zondag 04.30 uur, Sneek, Stadsrondweg-Zuid, een 31-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga, de man kreeg een bloedproef omdat het vermoeden bestond hij onder invloed van drugs de auto bestuurde. In de auto werd ook een kleine hoeveelheid GHB en vermoedelijk speed aangetroffen.

Zondag 04.25 uur, Burgum, Hillamaweg, een 19-jarige beginnend automobilist uit Suwald, 355 ug/l.

Zondag 04.30 uur, Heerenveen, van Maasdijkstraat, een 43-jarige automobilist uit Heerenveen

112Fryslan