Politieberichten van zaterdag 2 januari 11.00 uur t/m zondag 3 januari 11.00 uur

Fryslân: politie handeld vele aanrijdingen als gevolg van weersomstandigheden af
De politie heeft over de gehele zaterdag ruim 25 ongevallen afgehandeld na sneeuwval. De voornamelijk eenzijdige aanrijdingen en glijpartijen deden zich in de gehele provincie voor. Daarbij raakten auto’s van de weg en kwamen in de sloot terecht. Vaak konden de inzittenden hun voertuig zelf verlaten of met behulp van omstanders of gealarmeerde hulpdiensten. Daarnaast verloren bestuurders de macht over het stuur en kwamen in de slip, tegen een boom of in de berm tot stilstand. Over het algemeen deden zich geen ernstige ongevallen voor en bleef het grotendeels bij materiële schade. In Leeuwarden op de Hulmadastate raakte een auto met een bestuurster uit de bocht waarna zij met haar voertuig tegen een boom tot stilstand kwam. De bestuurster is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Ook fietsers, bromfietsen en wandelaars kunnen door de gladheid en sneeuw ten val komen. Zo was zaterdagmiddag een wandelaarster met haar familie aan het sleeën in de duinen op Oosterend (Terschelling). Daarbij kwam zij ten val en is met een gebroken onderbeen overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Zondagochtend ondervond het verkeer nog overlast van de sneeuwval. Daarbij bleef het bij enkele aanrijdingen en slippartijen. De politie waarschuwt gezien de huidige weeromstandigheden om alert te blijven als u de weg opgaat. Advies is daarbij de snelheid te matigen en aan te passen aan de weer- en verkeerssituatie. Houd daarbij voldoende afstand. Blijf op de hoogte van de actuele weer -en verkeerssituaties door uw radio op de (regionale) actuele zenders af te stemmen.

Sybrandahuis: auto te water
De politie heeft zaterdagavond een verkeersongeval op de Burdaarderstrjitwei afgehandeld. Een 19-jarige automobilist en zijn 18-jarige inzittende, beide uit Dokkum raakten door nog onbekende reden van de weg en kwamen in de sloot terecht. Zij waren in het gezelschap van vrienden die achter hun reden. De vrienden stopten direct en sprongen het water in om te helpen. Van de auto bleken alle portieren geblokkeerd waardoor de inzittenden niet uit het voertuig konden komen. Met zijn allen hebben de vrienden het voertuig hoog weten te houden zodat de inzittenden met het hoofd boven water bleven. Nadat de brandweer gearriveerd was, hebben zij het voertuig opengebroken en konden de twee Dokkummers uit hun benaderde positie bevrijd worden. Beide zijn met onderkoelingsverschijnselen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De helpers, zijn opgevangen door bewoners van de Burdaarderstrjitwei waar zij droge kleding en een warme douche kregen aangeboden.

Baaiduinen: bushokje vernield
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee 16-jarige jongens, beide uit Terschelling West, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Omstreeks middernacht had een getuige gezien dat een bushalte op de Hoofdweg was vernield. Daarbij stond een groepje jongeren dat later de bus was ingestapt in de richting van West. De politie werd gealarmeerd waarna de agenten de bus op West traceerden. De betreffende groep was uitgestapt en was een horecagelegenheid aan de Molenstraat binnengegaan. Van de groep werden buiten de twee 16-jarige jongens aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de geweldpleging en overgebracht naar het politiebureau. De twee verklaarden de vernieling niet te hebben gepleegd. De politie heeft de zaak in onderzoek. Omdat het om een grote groep jongeren ging worden mogelijk andere getuigen of betrokkenen gehoord over dit incident.

Harlingen: politie onderzoekt woninginbraak
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Joost van den Vondelstraat. Zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werd een laptop en digitale fotocamera weggenomen. Of er mogelijk nog meer mist wordt onderzocht. Ook werd uit de woning een autosleutel weggenomen waarbij de dader(s) de personenauto van de 53-jarige bewoner hebben meegenomen. In de vroege zondagochtend trof de politie de gestolen personenauto aan in Leeuwarden. De 53-jarige bewoner uit Harlingen heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: man moet nog 27 dagen zitten
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 23-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Bij een controle op de Weaze bleek dat de Leeuwarder nog 27 dagen hechtenis open had staan, waarna hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten.

Drachten: politie houdt jonge vernielers aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 14-jarige jongen uit Amsterdam aangehouden op verdenking van vernieling. Het personeel van een horecagelegenheid aan de Noordkade betrapte de jongen op het vernielen van de bekleding van een bankje. Zij alarmeerden de politie waarna de jongen werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Omdat het een minderjarige betrof vindt de afhandeling van deze zaak plaats via HALT. Daarnaast werd, in dezelfde nacht, een 18-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van baldadigheid. De man had daarbij tot twee keer toe met een karatetrap geschopt tegen de toegangsdeur van een horecagelegenheid aan de Noordkade. Hierop werd hij aangehouden voor baldadigheid. Na verhoor werd de Drachtster heengezonden. In beide gevallen werd er proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vijf processen-verbalen en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]04.02 uur, A32 t.h.v Haskerdijken, 36-jarige man uit Jirnsum, 625 ug/l, bestuurder was betrokken bij een eenzijdig aanrijding. Hij was met zijn voertuig in de sloot terechtgekomen.[/li]
[li]05.12 uur, Gauke Boelensstraat, 26-jarige man uit Drachten, 260 ug/l, man reed op een snorfiets. Op het politiebureau bleek dat tegen deze verdachte al drie keer eerder proces-verbaal was opgemaakt voor het rijden onder invloed. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.[/li][/ul]

112Fryslan