Fryslân, 29-11-2009 • Politieberichten van zaterdag 28 november 11:00 tot zondag 29 november 11:00 uur.

Drachten: politie controleert aanhangwagens
De politie heeft zaterdag op De Boeg 16 aanhangwagens gecontroleerd. De vier controlerende agenten schreven drie bekeuringen uit voor overstekende ladingen en het niet deugdelijk bevestigen van ladingen. Drie automobilisten kregen een waarschuwing.

Sneek: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Alexanderstraat. Zaterdagmiddag omstreeks 17.20 uur werd een 18-jarige fietser uit Sneek ter hoogte van de Leenbakker aangereden door een automobilist. De bestuurder van de auto nam vermoedelijk de bocht te ruim en kwam in botsing met de fietser. De jongen kwam ten val en zijn fiets raakte beschadigd. De bestuurder stapte nog wel even uit, maar reed vervolgens door. De politie komt dan ook graag in contact met deze bestuurder of met getuigen van de aanrijding. U kunt contact met de politie opnemen via 0900 – 8844.

Dronrijp A31: drie gewonden bij ernstige aanrijding
De politie heeft zaterdag op de A31 nabij Dronrijp een ernstige aanrijding onderzocht, waarbij een 24-jarige inwoonster van Ried, een 27-jarige inwoner van Tzummarum en een 47-jarige inwoner van IJmuiden gewond raakten. Een auto was, vermoedelijk door de hevige regenval, in de slip geraakt. De bestuurder (leeftijd en woonplaats onbekend) verloor daardoor de controle over zijn voertuig en de auto kwam dan ook tot stilstand in een sloot. De inzittende konden op eigen kracht het beschadigde voertuig verlaten en ze raakten dan ook niet gewond. Twee passerende busjes stopten op de vluchtstrook om eerste hulp te verlenen. De bestuurder van één van de busjes, een 47-jarige inwoner van IJmuiden, bleef zitten om 1-1-2 te bellen. Op dat moment raakt een auto, met daarin de 27-jarig man uit Tzummarum en de 24-jarige vrouw uit Ried, ook in de slip. De auto raakt het busje met daarin de 47-jarige man. Vervolgens belandde ook deze auto in de sloot. De twee inzittenden van de auto raakten hierbij ernstig gewond. De brandweer, het ambulancepersoneel en het personeel van de traumahelikopter had meer dan uur nodig om de twee uit de zwaar beschadigde auto te halen. De 24-jarige vrouw werd per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. De 27-jarige man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 47-jarige inwoner van IJmuiden werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Door het ongeval was de A31 een tijd gestremd en het verkeer moest dan ook omrijden. Nadat Bureau Verkeersongevalanalyse het onderzoek het afgerond, werd de snelweg weer vrij gegeven en kon het verkeer zijn weg vervolgen.

Breezanddijk A7: één gewonde bij aanrijding op Afsluitdijk
De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben zaterdagavond op de A7 een aanrijding onderzocht, waarbij een man (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond raakte. Een 23-jarige zwangere vrouw Oostzaan werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis naar Hoorn. De aanrijding ontstond toen een 32-jarige automobilist uit Beverwijk door nog onbekende oorzaak in een slip terecht kwam. Zijn auto kwam tot stilstand tegen de vangrail. Ondanks de alarmlichten zag een achteropkomende automobilist (leeftijd en woonplaats onbekend) dit te laat en een aanrijding was het gevolg. De man werd met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Hoorn. Ook een 29-jarige automobilist uit Oostzaan kon de auto niet meer ontwijken. Zijn 23-jarige passagiere, die zwanger was, werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Hoorn. Door de aanrijding vlogen er allerlei brokstukken door de lucht. De brokstukken belandden op beide rijbanen en meerdere auto’s liepen dan ook schade op. De rijbanen werden tijdelijk afgesloten zodat Bureau Verkeersongevalanalyse onderzoek kon doen. Daarnaast moesten de beschadigde auto’s worden weggesleept en de brokstukken worden opgeruimd.

Gorredijk: fietser gewond na val
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Wetterkant een ongeval afgehandeld, waarbij een 19-jarige fietser uit Tijnje gewond raakte. De fietser zag een hekje over het hoofd en botste daar dan ook tegen aan. Het slachtoffer kwam hierdoor ten val. De 19-jarige werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Lemmer: politie houdt verdachte aan na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Nieuwburen een 22-jarige inwoner van Oosterzee aangehouden op verdenking van mishandeling. In de horecagelegenheid was een 22-jarige inwoner van Lemmer geslagen. Op zijn aanwijzing kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Oosterkade een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Toezichthouders van de gemeente spraken een wildplasser aan. De 24-jarige bemoeide zich met dit gesprek en hij viel één van de toezichthouders aan. De man raakte gewond en hij moest dan ook per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Omdat de agenten een goede beschrijving van Leeuwarder hadden, kon hij na een korte zoektocht op de Oosterkade worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De toezichthouder deed aangifte.

Drachten: politie houdt verdachte aan na bedreiging
De politie heeft voor een horecagelegenheid aan de Noordkade een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. De man bedreigde in de nacht van zaterdag op zondag een medewerker van de horecagelegenheid met de dood. Ondanks het verzoek van de agenten om te stoppen, bleef de man door gaan. De medewerker deed aangifte en de Drachtster werd vervolgens aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Schraard: politie houdt verdachte aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een horecagelegenheid aan de Zuiderlaan een 25-jarige inwoonster van Witmarssum aangehouden. De vrouw had ruzie gekregen met een 24-jarige inwoonster van Lollum. De 25-jarige had een glas gepakt en daarmee de 24-jarige geslagen. Het slachtoffer liep twee kleine wondjes in haar hals op. Ze kon ter plaatse door het ambulancepersoneel worden behandeld. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd ze voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte na diefstal
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. De man had een mobiele telefoon en een portemonnee gestolen. De verdachte kon buiten de horecagelegenheid worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De telefoon en de portemonnee zijn inmiddels terug naar de rechtmatige eigenaresse. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Surhuisterveen: politie houdt twee verdachten aan
De politie heeft in de nacht zaterdag op zondag in het centrum van het dorp twee inwoners van Harkema van 30 en 31 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. De 31-jarige man uit Harkema was aan het vechten met een 19-jarige inwoner van Surhuisterveen. Agenten kwamen tussen beiden. De 31-jarige man werd aangehouden. Zijn 32-jarige plaatsgenoot sloeg vervolgens de 19-jarige twee maal vol in het gezicht. De man viel op de grond en raakte buiten bewustzijn. Het slachtoffer werd letsel aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De man moest daar vanwege de ernst van de verwondingen worden opgenomen. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Omstanders moesten door de agenten op afstand worden gehouden. Daarbij werd ook geweld gebruikt door de agenten omdat een aantal van hen, ondanks diverse verzoeken, niet wilde vertrekken.

Drachten: politie houdt verdachte aan na wapenbezit
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Surveillerende agenten zagen de auto rijden in de Leeuwerikstraat. De bestuurder kreeg een stopteken en er volgde een controle. De bestuurder kreeg van de agenten het verzoek om zijn kentekenbewijs te pakken. De 19-jarige opende het dashboardkastje en de agenten zagen dat daar een op een vuurwapen gelijkend voorwerp lag. Uit veiligheidsoverwegingen werden de 19-jarige bestuurder en zijn twee passagiers, een 17-jarige inwoonster van Drachten en een 19-jarige inwoonster van Harlingen, aangehouden. De dames werkten niet mee en de agenten moesten dan ook enig geweld gebruiken om de twee te kunnen boeien. De drie werden overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek al snel dat de 19-jarige bestuurder de eigenaar van het vuurwapen was. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. Het wapen werd in beslag genomen. De twee vrouwen mochten het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft zondagochtend vroeg na een achtervolging een 26-jarige inwoner van Koudum aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuig had gezien dat twee mannen met spuitbussen graffiti aan het aanbrengen waren op een rolluik van een pand in de Wijbrand de Geeststraat. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De agenten beschikten over een goed signalement en vluchtrichting. Bij het zien van de politieauto ging de 26-jarige Koudumer er direct vandoor. Een agent sprong uit de auto en ging achter de man aan. De 26-jarige liep zich vast in een doodlopende steeg. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De tweede graffitispuiter werd niet meer aangetroffen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 7 processen-verbalen en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. In één geval werd het rijbewijs ingevorderd omdat er mogelijk sprake was van het gebruik van drugs en alcohol. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag, 23.15 uur, Priorstraat in Sneek, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Sneek, 785 ug/l. De man had met zijn auto twee geparkeerde auto’s beschadigd. Zijn eigen auto liep ook forse schade op.[/li][/ul]

[ul][li]Zondag, 02.05 uur, Marsherne in Poppenwier, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Easterein, 765 ug/l. De man was met zijn bestelauto uit de bocht gevolgen en vervolgens te water geraakt.[/li][/ul]

[ul][li]Zondag, 05.50 uur, Lauwersseewei nabij Rinsumageest, een 19-jarige beginnende bestuurder uit Aldtsjerk, 630 ug/l. De bestuurder viel op omdat hij met hoge snelheid reed en nogal slingerde. De man was slechts drie maand in het bezit van een rijbewijs en is deze nu al weer kwijt.[/li][/ul]

[ul][li]Zondag, 04.00 uur, A7 verkeersplein nabij Joure, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Middelstum. De man was met zijn auto op het verkeersplein Joure rechtdoor gereden en met zijn voertuig in het water terecht gekomen. Hij raakte daarbij gewond, maar kon op eigen kracht zijn beschadigde auto verlaten. De 22-jarige liep vervolgens naar het nabij gelegen hotel. De agenten vonden hem daar. De bestuurder had diverse wonden op zijn hoofd en zat onder het bloed. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar werd bij de man bloed afgenomen omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van drugs en drank verkeerde. Zijn rijbewijs werd dan ook ingevorderd. Later die ochtend kregen de agenten een melding vanuit het ziekenhuis in Heerenveen. De bestuurder ging op één van de afdelingen volledig door het lint en bekogelde het verplegende personeel met van alles en nog wat. De agenten en de bewaking van het ziekenhuis hadden de nodige moeite om de man onder controle te krijgen. Toen dit lukte kreeg de man medicijnen waardoor hij rustiger werd.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan