Fryslân, 29-03-2009 • Politieberichten van zaterdag 28 maart 11:00 uur tot en met zondag 29 maart 11:00 uur.

Jellum: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Hegedyk. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Het gehele bedrijf werd doorzocht, waarbij een computer, een doos met koksmessen, een snijmachine, een kistje met daarin een geldbedrag, drank en eten werd weggenomen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. De 38-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Drachten: politie houdt verdachte aan
De politie heeft zaterdagmiddag in de praktijk van de dokterswacht aan het Compagnonsplein een 36-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De medewerkers van de dokterswacht hadden de politie gebeld omdat de man de praktijk niet wilde verlaten. De 36-jarige wilde een bepaalde soort medicijnen hebben. Toen hij deze niet kreeg, wilde hij het pand niet verlaten. Een agent sprak de man aan en vroeg hem vervolgens om het pand te verlaten. De Drachtster nam gelijk een gevechtshouding aan. Tijdens zijn aanhouding probeerde de verdacht nog een agent te slaan. Met behulp van pepperspray kregen de agenten de man onder controle. Met enige moeite werd hij overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Dokkum: politie houdt drie verdachten aan
De politie heeft zaterdagavond drie inwoners van Dokkum van 14, 15 en 23 aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Een getuige had gezien dat vijf jongeren met graffiti aan het spuiten waren geweest in de Strobossersteeg. De getuige waarschuwde de politie en ging vervolgens achter de vijf aan. Hij wist er drie te achterhalen en over te dragen aan de politie. Na onderzoekje in de omgeving bleek dat er op meerdere plaatsen ‘tags’ waren aangebracht. De drie jongeren werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft zaterdagavond een 20-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man was eerder die dag naar het wijkcentrum aan de Weegbree gegaan. Daar was ruzie ontstaan en de 20-jarige had daarbij een aantal mensen bedreigd. Ook had hij een leeftijdsgenoot geslagen. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan zijn gezicht. Na een zoektocht kon de verdachte zaterdagavond in de Tureluurstraat worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: politie onderzoekt diefstal camper
De politie onderzoekt de diefstal van een camper met het kenteken VN-BX-73. De camper werd vanaf een terrein aan de Klompenmakersstraat weggenomen. Om met de camper van het terrein te kunnen komen, werd een hek gedemonteerd. De 54-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.

Terschelling West: burger houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in samenwerking met een 39-jarige inwoner van West een 17-jarige plaatsgenoot aangehouden op verdenking van vernieling. De 39-jarige man was wakker geworden omdat hij hoorde dat er iemand over zijn geparkeerde auto in de Burgemeester Reedekerstraat liep. De man bedacht zich geen moment en ging direct naar buiten. Hij achterhaalde de twee jongeren en wist één daarvan aan te houden. Inmiddels was de politie gearriveerd. De 17-jarige werd samen met een 19-jarige inwoner van Warten overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek al snel dat de 17-jarige niet over de auto had gelopen. Hij had slechts toe staan kijken. De 19-jarige bekende vervolgens dat hij over twee auto’s had gelopen en hij kreeg dan ook een proces-verbaal. De twee mochten daarna het bureau verlaten.
Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]

Woudsend: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Iewal een 24-jarige inwoner van Woudsend aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had in een horecagelegenheid diverse mensen bedreigd. Vandaar dat de politie werd gewaarschuwd. Toen de agenten kwamen aanrijden zagen ze een man uit de horecagelegenheid komen. Het bleek de 24-jarige te zijn. De agenten konden niet een normaal gesprek met de man voeren. Hij was duidelijk onder invloed. De eigenaar van de horecagelegenheid probeerde op straat ook nog even met de 24-jarige te praten. Toen de eigenaar weer werd bedreigd was de maat voor de agenten vol. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Schieringerweg. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd vervolgens doorzocht, waarbij een laptop en een mobiele telefoon werden weggenomen. De 42-jarige bewoonster deed aangifte.

Dokkum: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 17-jarige inwoner van Damwoude op heterdaad aangehouden. Een agent zag dat de jongen op een politieauto klom en op het dak begon te springen. De 17-jarige probeerde nog aan de agent te ontkomen, maar na een korte achtervolging werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politieauto raakte beschadigd.

Sneek: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt een brandstichting in een woning aan het Wilgeroosje. In de nacht van zaterdag op zondag werden de bewoners wakker van de rookmelder. Eén van de bewoners ging op onderzoek uit en ontdekte dat er bij de voordeur brand was. Met behulp van een aantal emmers water kon de brand worden geblust. Wel liep de hal behoorlijk wat rookschade op. De politie stelt een nader onderzoek in. De 65-jarige bewoner deed aangifte.

Bolsward: politie houdt verdachte aan
De politie heeft zondagochtend vroeg in de Dijkstraat een 27-jarige inwoner van Witmarsum aangehouden. In de Dijkstraat dreigde een vechtpartij te ontstaan tussen twee groepen stappers. De agenten grepen in en haalden één van de aanstichters uit de groep. Eén van de agenten begeleide de man naar een taxibus. Na enige moeite stapte hij in. Plotseling kwam de 27-jarige aanlopen. Hij begon zich er mee te bemoeien en ging aan de kleding van de agent trekken. Ondanks diverse waarschuwingen bleef de Witmarsumer doorgaan. Toen hij voor de zoveelste keer aan de agent begon te trekken, kreeg hij een klap. De 27-jarige man werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Berlikum: politie houdt verdachte aan voor bezit harddrugs
De politie heeft zondagochtend vroeg in horecagelegenheid aan het Hemmemaplein een 22-jarige inwoner van IJlst aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. De man was in het bezit van vier wikkels met vermoedelijk speed, een zakje met wiet en vermoedelijk één xtc-pil. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De drugs werd in beslag genomen.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling
De politie heeft zondagochtend vroeg op het Ruiterskwartier twee inwoners van Leeuwarden van 20 en 50 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten zagen dat de 20-jarige zijn stadsgenoot sloeg en schopte. De man werd dan ook aangehouden. Na onderzoek bleek dat de 50-jarige was begonnen met de ruzie. Ook hij had enkele klappen uitgedeeld. Vandaar dat ook hij werd aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: drie messen in beslag genomen tijdens preventieve fouilleringsactie
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag tijdens een preventieve fouilleringsactie drie messen in beslag genomen. Deze actie werd gehouden in het kader van de handhaving van de openbare orde. De burgemeester van Leeuwarden heeft hiervoor de binnenstad aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’. De agenten gingen in kleine groepjes op pad en controleerden in totaal 106 personen en vijf auto’s. Daarbij werden drie messen gevonden. De wapens werden in beslag genomen. De eigenaren kregen een proces-verbaal.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zes procesverbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
[ul][li]Zaterdagavond 22:30 uur, A7 nabij Terwispel, een 68-jarige automobilist uit Drachten, 1090 ug/l; [/li][/ul]
[ul][li]Zondagochtend 02:05 uur, Rondweg-west in Dokkum, een 18-jarige bestuurder van een bromfiets uit Damwoude, 475 ug/l;[/li][/ul]
[ul][li]Zondagochtend 03.55 uur, Bovenweg in Koudum, een 22-jarige automobilist uit Koudum, 935 ug/l, de man was met zijn auto in een greppel naast de weg terecht gekomen. [/li][/ul]
[ul][li]Zondagochtend 05:35 uur, Oosterkade in Leeuwarden, een 27-jarige automobilist uit Sint Annaparochie. De bestuurder was met zijn auto in het water nabij de Vlietsterbrug terechtgekomen. De 27-jarige had een bocht gemist. Hij raakte vervolgens een lantaarnpaal en een hek en belandde toen met zijn auto in het water. De man werd door omstanders uit het water gehaald. Met onderkoelingsverschijnselen werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Hier werd bij hem bloed afgenomen om zo vast te kunnen stellen hoeveel alcohol hij nu precies had gedronken.[/li][/ul]

112Fryslan

})