Politieberichten van zondag 29 augustus.

Eenzijdig aanrijding onder invloed
DOKKUM – De politie stelt een onderzoek in naar een eenzijdig ongeval zaterdagmiddag op de Lauwersseewei, waarbij een 74-jarige automobilist uit Dokkum licht gewond raakte. De man was door onbekende oorzaak tegen de vangrail tot stilstand gekomen en had daarbij een hoofdwond opgelopen. Hij werd voor behandeling per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht. Daar werd hem een bloedproef afgenomen omdat vermoed wordt dat er alcohol in het spel was.

Mishandeling
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de mishandeling van drie Leeuwarders, zaterdagavond op de Ludinga. De drie, 15, 17 en 20 jaar oud, reden daar rond 20.15 uur in een auto toen ze moesten stoppen voor een groep vrouwen die midden op de weg stond. De groep wilde niet opzij gaan, waarop de bestuurder uit de auto stapte. Korte tijd later kwam er een groep jongens aan lopen die de drie begonnen te slaan. De Leeuwarders stapten daarop weer in de auto, waarbij door de groep jongens ook nog tegen de auto werd geschopt en een achterlicht werd vernield. De politie heeft na de melding nog naar de groep gezocht doch niemand meer aangetroffen.

Verkeerscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag tussen 15.00 en 23.00 uur controles gehouden op diverse locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer. Op de Anne Vondelingweg werden twee beginnend bestuurders betrapt die respectievelijk 119 en 118 km/u reden. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 70 km/u. Op de Oostergoweg werden twee bestuurders bekeurd bij de fietsoversteek ter hoogte van de Huzimerlaan. De hoogst gemeten snelheid was 70 km/u, hier is 50 km/u toegestaan. Op de Aldlansdyk (50 km/u) vanaf het Drachtsterplein werden ook twee bestuurders bekeurd. De hoogst gemeten snelheid was hier 88 km/u. Er werden drie bestuurders bekeurd omdat de ruiten van hun auto van te donkere folie waren voorzien. Verder werd nog een snorfietser bekeurd die 19 km/u te snel reed en kreeg een aantal bestuurders een bekeuring voor het niet stoppen voor een rood verkeerslicht.

Aanhouding na mishandeling
SNEEK – De politie heeft zaterdagavond een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De man had zonder enige aanleiding op het Kaatsland een 39-jarige plaatsgenoot tot tweemaal toe aangevallen en mishandeld. Deze liep daarbij een hoofdwond op, waarvoor hij zich onder medische behandeling moest laten stellen. Na de melding van het incident bij de politie konden agenten de verdachte korte tijd later aanhouden op de Piekezijlstraat. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Vrouw valt agenten aan
SNEEK – De politie heeft zaterdagavond een 41-jarige vrouw uit Oudega aangehouden die twee agenten had aangevallen. De twee agenten stonden op de Grote Kerkstaart met een eerder aangehouden verdachte op transport te wachten, toen de vrouw ineens schreeuwend bij één van de agenten op de rug sprong. Met enige moeite wisten de agenten de vrouw aan te houden. Ze werden daarbij gehinderd door omstanders, waarbij de agenten de wapenstok moesten gebruiken om zich te verweren. De groep maakte zich uit de voeten op het moment dat twee politieauto’s met versterking arriveerden. De aangehouden vrouw werd naar het politiebureau overgebracht. De eerder genoemde verdachte, een 46-jarige Sneeker, bleek een kennis van de vrouw te zijn. Deze man was aangehouden omdat hij bij een horecagelegenheid aan de Markstraat mensen had geslagen en bedreigd. Tijdens het overbrengen van deze verdachte naar het cellencomplex in Drachten bedreigde hij agenten met de dood. Ook daarvoor werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding wegens bezit harddrugs
KOLLUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 22-jarige inwoner van Dokkum aangehouden wegens het bezit van harddrugs. Medewerkers van een horecagelegenheid aan de Voorstraat hadden de verdachte in het pand aangetroffen en de politie gewaarschuwd. Deze nam de verdachte over, waarna hij naar het politiebureau werd overgebracht. De man bleek in het bezit te zijn van zeven wikkels met vermoedelijk speed.

Beachfestival Glemmer
Zaterdagavond werd het driedaagse beachfestival Glemmer afgesloten. Gedurende de drie dagen en in de voorbereiding werd goed samengewerkt tussen de politie, organisatie en gemeente. Zichtbaar aanwezige en nauw samenwerkende politie en beveiligers hebben een preventieve werking gehad Schermutselingen, meestal veroorzaakt door overdadig drankgebruik, konden daardoor snel de kop ingedrukt worden. Tijdens de laatste avond werden bezoekers in overleg met de organisatie door een particuliere drugshond gecontroleerd. Bij acht personen werden drugs, xtc, speed en hasj, aangetroffen, waarbij bij het in vier gevallen meer betrof dan een gebruiksterhoeveelheid. Vijf personen deden vrijwillig afstand van (soft)drugs.

Aanrijding met licht letsel
NIJEHASKE – De politie heeft zaterdagmiddag hulp verleend bij een eenzijdig ongeval o[ de Nije Fildwei. Een 40-jarige automobiliste uit Oranjewoud was daar in een bocht de macht over het stuur kwijtgeraakt en met haar auto tegen een lantaarnpaal tot stilstand gekomen. Ze werd met licht hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Aanhouding na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van zware mishandeling van een 23-jarige plaatsgenote. De verdachte zou de vrouw in een horecagelegenheid aan de Grote Hoogstraat onzedelijk hebben betast. De vrouw had daarop de verdachte een klap in zijn gezicht gegeven, die de vrouw vervolgens had gebeten en met een fles op het hoofd sloeg. Meteen daarna zou een vechtpartij zijn ontstaan waarmee ook andere aanwezigen zich bemoeiden. Toen de gewaarschuwde politie arriveerde waren de gemoederen al weer wat bedaard. De verdachte werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht. De vrouw moest zich in het ziekenhuis aan haar verwondingen laten behandelen.

Bromfietser gewond
DRACHTSTERCOMPAGNIE – De politie heeft zaterdagmiddag hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op de Bearend Boardswyk. Een 13-jarige jongen was daar rijdend op een bromfiets ten val gekomen en gewond geraakt. Hij werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Motorrijder gewond
STIENS – De politieheeft zaterdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Seerob. Een 35-jarige automobilist uit Hijum had daar bij het linksaf slaan een hem tegemoetkomende motorrijder, een 54-jarige inwoner van Stiens, over het hoofd gezien. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de motorrijder vermoedelijk een gebroken been opliep. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

112Fryslan