politieberichten van zondag 29 april

Buitenboordmotor gestolen

Sneek- De politie heeft een aangifte opgenomen en stelt vervolgens een onderzoek in naar de diefstal van een buitenboordmotor van het merk Honda 8 pk. De buitenboord motor die was vastgezet aan de achterpreekstoel van een zeiljacht werd in de nacht van vrijdag op zaterdag weggenomen. De eigenaar, een 65 -jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Auto vernielt

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de vernieling van een personenauto die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond op een parkeerplaats aan de Joske. Tussen 03.00 uur en 09.20 uur werden de ramen aan de voor en achterzijde van de auto met stenen vernield. Ook aan de binnenkant van de auto ontstond door de vernieling veel schade. De eigenaar, en 46-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Omgevallen lantaarnpaal vernielt zes auto’s

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar het spontaan omvallen van een lantaarnpaal op een parkeerterrein bij een supermarkt aan de Tijnjedijk. Rond17.45 uur viel volgens een getuige een lantaarnpaal spontaan om en viel op zes geparkeerde auto’s waarbij er behoorlijk veel schade ontstond. De politie doet onderzoek naar de oorzaak.

Aangehouden belediging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag, een 21-jarige en een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Om 04.30 uur meende de 21-jarige verdachte een agent te moeten beledigen. Een half uur later meende ook de 20-jarige verdachte nog een agent voor rotte vis uit te moeten maken. Beide verdachten werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De beide verdachten werden verhoord en in de loop van zaterdagmiddag heengezonden met een proces-verbaal en een bekeuring van 500 euro op zak.

Aangehouden voor diefstal

DRACHTEN- De politie heeft zondagmorgen rond 07.00 uur op de Postlaan een 21-jarige inwoner van Rottevalle aangehouden op verdenking van diefstal van een skelter en een tentzak. Een agent die onderweg naar zijn werk was, zag de man samen met nog twee andere mannen op een skelter rijden en vertrouwde dit niet. Hij waarschuwde zijn collega’s en ging achter de verdachten aan. Twee verdachten wisten te ontkomen. De verdachte uit Rottevalle had minder geluk en kon worden aangehouden. Bij de mamoet-skelter troffen de agenten een tentzak aan met daarin tentpalen die mogelijk ook van diefstal afkomstig zijn. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor onderzoek werd ingesloten.

Gitaren gestolen bij inbraak

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan Het Meer die zaterdagmiddag plaatsvond. De daders namen uit de woning twee gitaren weg. Het betreft een gitaar van het merk Ibanez Gto, groen van kleur en een gitaar van het merk Richmond. De eigenaar, een 41-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Aangehouden voor vernieling en aanranding

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van aanranding, vernieling en verzet. De verdachte werd rond 03.00 uur uit een horecagelegenheid aan de Noordkade gezet omdat hij daar twee vrouwen onzedelijk had betast. Daarnaast vernielde hij opzettelijk de kleding van een portier. Eenmaal op straat werd de man aangehouden door de agenten. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte zich hevig. Hij werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Een 16 en 17-jarige inwoonster van Drachten deden aangifte, terwijl de 48-jarige portier ook aangifte deed.

Aangehouden voor belediging

KOOTSTERTILLE- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Hegedyk een 21-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden op verdenking van belediging. De man die samen met een aantal vrienden in een taxibusje zaten, meende toen de agenten langsreden hen uit te moeten schelden. De man werd aangehouden en kreeg proces-verbaal met een boete van 500 euro.

Bekeuring voor baldadigheid en dronkenschap

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade rond 06.00 uur een 27-jarige inwoner van Drachten proces-verbaal gegeven voor baldadigheid en openbare dronkenschap. De man die dronken over straat liep te schreeuwen, gooide fietsen om en veroorzaakte overlast. Daarnaast zocht constant de confrontatie met de agenten. Toen hij door hen werd aangesproken en werd aangehouden verzette hij zich. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Man zwaar mishandeld

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar een geval van zware mishandeling die in de nacht van zaterdag op zondag rond 3.30 uur plaatsvond op de Oude Koemarkt. Daarbij werd een 27-jarige inwoner van Steenwijk, die zijn vrijgezellenfeestje vierde met een glas in zijn gezicht geslagen. Daarbij liep het slachtoffer een fikse hoofdwond op en moest zich aan zijn verwondingen laten behandelen in het ziekenhuis. De verdachte, wiens identiteit inmiddels bij de politie bekend is, wist te ontkomen en kon nog niet worden aangehouden. Het slachtoffer deed aangifte.

Man vernielt woning

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 04.00 uur op het Noorderend een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man vernielde de inboedel van een woning waaronder de keuken, een deur en een spiegel waarna de beveiliging de politie via 1-1-2 waarschuwde. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. Daarnaast wordt de man, die enigszins verward is, een hulpverleningtraject aangeboden.

Vrouw aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 05.00 uur een 28-jarige inwoonster van Heerenveen op de Nieuwestad aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw had in een horecagelegenheid een glas tegen een geluidsbox stukgegooid waarna het slachtoffer, een 29-jarige inwoonster van Rhoon, de opspattende glasscherven in haar gezicht kreeg. Het inmiddels gewaarschuwde ambulance personeel hebben de verwondingen van het slachtoffer behandeld. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Vrouw aangehouden voor mishandeling agent

LEMMER- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 46-jarige inwoonster van Lemmer aangehouden op verdenking van mishandeling van een politieagent. De mishandeling van rond 00.30 uur plaats op de Zevengesternte toen de agenten bemiddelden in een familie ruzie. Toen de oplossing die de agenten hadden aangeboden niet naar wens was gegaan van de verdachte, schelde zij een agent uit gaf hem vervolgens meerdere klappen in zijn gezicht. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen haar zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Man mishandeld

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 68-jarige inwoner van Drachten die zaterdagavond rond 22.15 uur plaatsvond op de Ringweg. De man zag dat jeugd bierflesjes op straat kapot gooiden en maakte hierover een opmerking. Vervolgens werd hij door één van de jongens, die deel uitmaakte van een groepje bestaande uit twee jongens en een meisje, meerdere malen tegen zijn hoofd geslagen. Na hun daad vertrok het drietal en liet het slachtoffer achter. Hij deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Daarnaast moeten zij op eigen kosten een verplichte EMA cursus volgen. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
*Zaterdag, 21.45 uur, Leeuwarden, Groningerstraatweg, een 54-jarige automobiliste uit Franeker, zij blies680 ug/l (1.6 promille).
*Zondag, 02.10 uur, Leeuwarden, Voorstreek, een 30-jarige automobilist uit Heerenveen, hij blies 940 ug/l (2,2, promille).

Naast de invordering van de rijbewijzen en rijverboden, werden in de nacht van zaterdag op zondag nog tegen acht andere automobilisten proces-verbaal opgemaakt en rijverboden opgelegd voor het rijden onder invloed. Deze automobilisten bliezen tussen de 230 ug/l en 570 ug/l.

EMA

Een Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) is een verplichte cursus voor iedereen die achter het stuur wordt aangetroffen met een promillage tussen 1,3 en 1,8. De cursus wordt gegeven door het CBR en bestaat uit een voorgesprek en drie cursusdagen. Wie niet aan de cursus meedoet of het cursusgeld niet betaalt is het rijbewijs kwijt. Het CBR verklaart het rijbewijs dan ongeldig. De overtreders moeten zelf de kosten van ruim € 700 betalen.

Trailer en boot gestolen

DOKKUM- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van trailer met daarop een boot. De boot werd gestolen vanaf de Voorstreek. De op het disselslot staande trailer met daarop de boot, een crèmekleurige roeiboot met aan bakboordzijde op de boeg de titel “Ome Rienk”, met daarover een zwart kleed werd in de nacht van zaterdag op zondag weggenomen. De 61-jarige eigenaar deed aangifte

112Fryslan