Politieberichten van zondag 28 november.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning die in de periode van 20 tot 25 november plaatsvond in een woning aan de mr. P.S. Gerbrandijweg. De dader (s) kwamen de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werden sieraden, een portable computer, een spelcomputer en een horloge weggenomen. Een 37-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Vrouw gewond bij aanrijding
LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmorgen rond 11.30 uur een aanrijding met letsel op de Huizumerlaan/Jansoniusstraat afgehandeld. Daar raakte een 43-jarige inwoonster van Leeuwarden die op haar fiets reed gewond doordat zij op de kruising geen voorrang kreeg van een 38-jarige automobilist uit Waskemeer. De vrouw werd met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

2e verdachte aangehouden voor baldadigheid
JOURE- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Haskerveldweg een 14-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van poging inbraak en baldadigheid. Een getuige zag dat de verdachte samen met nog iemand zich verdacht ophield bij een woning aan de Ulekamp. Vervolgens hoorde de getuige een klap en gekraak en belde direct via 1-1-2 de politie. Ter plaatse zagen agenten de jongen bij een speeltuintje staan aan de Ulekamp. De agenten wisten de jongen aan te houden. Uit onderzoek in de omgeving bleek dat een auto op de Ulekamp besmeurd was met chilisaus. De tweede verdachte werd zaterdagmorgen later aangehouden. Dit betrof een 13-jarige inwoner van Joure. Ook hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor.

Inbraak in kerk
BALK- De politie onderzoekt een inbraak in een kerk aan de Raadhuisstraat die vermoedelijk in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond. De dader(s) wist zich toegang tot de kerk te verschaffen door een raam te forceren. Uit kerk werd een geldbedrag weggenomen. Een 45-jarige inwoner van Balk deed aangifte.

Automobilist aangehouden voor poging doodslag
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 29-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van poging doodslag en voor belediging. Toen de man vanaf een parkeerterrein aan de Noordkade in zijn auto met piepende banden wegreed, beslotende agenten de man een stopteken geven. De man reed zonder af remmen bewust door en een agent kon ternauwernood een aanrijding voorkomen door snel aan de kant te springen. De betrokken auto en bestuurder auto kon even later aan de kant worden gezet. Toen de bestuurder uitstapte meende hij nog een aantal agenten te moeten beledigen. De agenten die de man aan wilden houden kregen te maken met het nodige verzet. Na de aanhouding kon hij worden overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Fietsendieven aangehouden
LEMMER/LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Transveer een 27-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op de verdenking van fietsendiefstal. Agenten zagen de man een fiets stelen en hielden heem vervolgens aan. In de Grote Hoogstraat in Leeuwarden werd in de zelfde nacht een 31-jarige inwoner van Groningen op verdenking van heling aangehouden omdat hij een gestolen fiets aanbood. Agenten betrapten de man toen hij een damesfiets voor 10 euro wilde verkopen.

Een oplettende agent die zaterdagavond onderweg was naar huis, betrapte zaterdagavond rond 23.30 uur op de Greunsbrug in Leeuwarden een fietsendief. Hij zag dat de verdachte, die uit de richting van het industrieterrein de Hemrik fietste, een andere fiets op zijn schouder met zich mee voerde. Toen de agent de man wilde aanspreken, ging deze er op de zijn fiets vandoor en liet de gestolen fiets achter. De politie wil graag in contact komen met de eigenaar van deze fiets die op de Greunsbrug werd aangetroffen. U kunt de politie bellen via 0900-8844.

Woninginbraken
BROEKSTERWâLD- De politie onderzoekt drie woninginbraken die zaterdagavond tussen 16.00 uur en 22.45 uur plaatsvonden. In twee woningen aan de Westerloane en in een woning aan de Auke Jansstritte werd in de avonduren ingebroken. Uit een woning aan de Westerloane werd een geld bedrag weggenomen. Op dit moment is het nog niet bekend wat er uit de andere twee woningen is weggenomen. De dader(s) kwamen de woningen binnen door een raam te forceren. De betrokken benadeelden doen aangifte bij de politie.

Computer gestolen bij bedrijfsinbraak
SNEEK- De politie onderzoekt een woninginbraak die zaterdagavond tussen 19.00 uur en 22.30 uur plaatsvond in de Wijde Noorderhorne. Uit de woning werd een computer weggenomen. Een 31-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Oude Doelesteeg een 21-jarige inwoner van Hellevoetssluis aangehouden op verdenking van vernieling. De man was door zijn vervelende gedrag uit een horecagelegenheid gezet. Toen hij vervelend bleef doen en weer naar binnen wilde, vernielde hij de afgesloten deur van het bedrijf. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd voor verhoor werd ingesloten.

Vrouw met glas in gezicht gestoken
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Nieuwestad een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw had in een horecagelegenheid, een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden met en glas in het gezicht gestoken. Toen de agenten na de melding de gewonde de vrouw naar het ziekenhuis wilden brengen, zag het slachtoffer de verdachte vrouw staan waarna deze door andere agenten kon worden aangehouden. De gewonde vrouw werd in het ziekenhuis aan haar verwondingen geholpen. Zij deed aangifte. De verdachte werd voor verhoor in het politiebureau ingesloten.

Aangehouden voor belediging
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Noordkade een 19-jarige inwoonster van Drachten aangehouden op verdenking van belediging. Toen agenten bezig waren een wildplasser te bekeuren, meende de verdachte vrouw zich hier mee te moeten bemoeien en schold de agenten uit. De vrouw werd vervolgens aangehouden en naar het politiebureau overgebracht waar zij een boete kreeg.

Proces-verbaal voor trap tegen politieauto
HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Vleesmarkt een 18-jarige inwoner van Langweer proces-verbaal gegeven omdat hij tegen een politieauto trapte. De man was boos omdat hij uit een horecagelegenheid was gezet. De man meende zijn woede af te moeten reageren op een politieauto. De man werd aangehouden en kreeg er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Twee gewonden bij aanrijding
DE BLESSE – De politie heeft zaterdagavond op de Steenwijkerweg een aanrijding afgehandeld waarbij twee personen gewond raakten. Toen een 21-jarige automobiliste links af wilde slaan, zag zij een tegenligger over het hoofd en botste frontaal op deze auto. Deze werd bestuurd door een 62-jarige inwoner van Steggerda. Naast de automobiliste raakte nog een 21-jarige inwoonster van Scherpenzeel gewond. Zij zat in de auto van de Noordwoldse. Een andere inzittende, een 21-jarige inwoonster van Steggerda kwam met de schrik vrij. Ook de 62-jarige bestuurder van kwam met de schrik vrij. De gewonden werden per ambulance overgebracht naar ziekenhuizen in Meppel en Heerenveen.

Vrouw gewond bij aanrijding
BRANTGUM- De politie heeft zaterdagmiddag op de Dokkumerwei een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 20-jarige inwoonster van Holwerd gewond raakte. De vrouw die alleen in haar auto zat, raakte met het rechtervoorwiel in de berm en probeerde de auto bij te sturen. Vervolgens raakte zij de macht over het stuur kwijt en reed een sloot in. Daar kwam zij bekneld in haar voertuig te zitten. Zij werd door de brandweer uit haar benarde positie bevrijd. De vrouw is met nek en rugklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Aanrijdingen door alcohol
TWIJZEL/ LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagavond een 23-jarige inwoner van Twijzelerheide proces-verbaal gegeven. De man had een verkeersbord omver gereden op de Wedzebuorren. De agenten stelden een onderzoek in en troffen de beschadigde de auto en bestuurder aan. Tijdens het gesprek roken zij dat de bestuurder alcohol had gedronken. De man, een beginnende bestuurder, werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 265 ug/l blies. De man kreeg naast een proces-verbaal nog een rijverbod van 4 uren.

Zaterdagmorgen veroorzaakte een 45-jarige inwoner van Leeuwarden op het Langesân een aanrijding terwijl hij onder invloed van alcohol was. Hij was mede door de gladheid uit de bocht geraakt en vervolgens tegen een lantaarnpaal gebotst. De man blies op het politiebureau tijdens een ademanalyse 540 ug/l. Hij kreeg naast een proces-verbaal een rijverbod van 5 uur.

De schade van het verkeersbord en de lantaarnpaal zal op beide bestuurders worden verhaald.

Aangehouden voor mishandeling
DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige inwoner van Ureterp aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in een discotheek aan de Noordkade een 18-jarige inwoner van Drachten in zijn gezicht geslagen. Toen het slachtoffer even later naar buiten kwam, stond de verdachte hem opnieuw op te wachten. De inmiddels gewaarschuwde agenten konden de verdachte aanhouden. Hij werd voor verhoor ingesloten op het politiebureau.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in drie gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag 20.40 uur, Leeuwarden in de Leendert Sinnemastraat een 56 jarige automobilist uit Leeuwarden, hij blies 595 ugl.
Zondag 01.35 uur, Oosterwolde, op de Veengang, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Nieuwehorne. Hij blies 570 ug/l. De automobilist bleek zonder rijbewijs te rijden omdat ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben.[/bullets]

LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagavond vanaf 20.00 tot zondag 03.30 uur op het Stationsplein een alcoholcontrole gehouden. Daarbij moesten 520 bestuurders meewerken aan een voorlopig onderzoek uitgeademde lucht (blaastest op straat). Vijf bestuurders bleken te veel te hebben gedronken en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werden nog 10 bekeuringen uitgeschreven voor verkeersovertredingen zoals de verlichting, rijden in strijd met een gesloten verklaring, het niet tonen van het rijbewijs.

112Fryslan