Fryslân, 28-06-2009 • Politieberichten van zaterdag 27 juni 11.00 ur tot zondag 28 juni 11.00 uur

Heerenveen: politie onderzoekt diefstal motoren
De politie onderzoekt de diefstal van drie motoren bij een hotel aan de Schans. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden de drie motoren gestolen. De drie stonden onder een luifel en waren voorzien van goede sloten. Tevens waren de motoren voorzien van alarm. Rond 00.00 uur was het alarm afgegaan. Eén van de eigenaren was vervolgens gaan kijken en had vervolgens het alarm weer ingeschakeld. Later die nacht bleken de motoren te zijn gestolen. De sloten van de motoren waren vernield. Eén van de motoren werd teruggevonden op de hoek van de Zilverlinde. Deze motor werd voor sporenonderzoek in beslag genomen. Een 37-jarige man uit Ierland deed aangifte.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor winkeldiefstal
De politie heeft zaterdagmorgen bij een tankstation aan de Zuiderhogeweg een 38-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had bij het tankstation zich nogal vervelend gedragen. Eerst had hij van een vrouw, die aan het tanken was, de autosleutels geëist. Vervolgens probeerde hij de portemonnee van een voorbijganger op te eisen. Toen dit alles niet lukte, ging de Drachtster het tankstation binnen. Hier pakte hij een pakje met sigaretten en nam dit mee zonder te betalen. De 38-jarige werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Haulerwijk: rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed
De politie heeft zaterdagmiddag na een korte achtervolging een 17-jarige bromfietser uit Zevenhuizen staande gehouden. Surveillerende agenten zagen de jongen op de Leeksterweg rijden. Hij en zijn passagier vielen op omdat ze beide geen helm droegen. Na een korte achtervolging konden ze staande worden gehouden. De twee jongens kregen een bekeuring omdat ze geen helm droegen. Omdat de agenten een vermoeden hadden dat de 17-jarige bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod van vier een uur en een proces-verbaal. De ouders van de jongen zijn door de agenten hierover geïnformeerd.

Longerhouw: brommobiel op de A7
De politie heeft zaterdagmiddag in samenwerking met een automobilist een brommobiel op de A7 nabij Longerhouw aan de kant van de weg gezet. Surveillerende agenten kregen een melding dat er een brommobiel op de A7 zou rijden. Een passerende automobilist had de 78-jarige bestuurder van de brommobiel uit Harlingen zover gekregen dat hij zijn karretje in de berm parkeerde en niet meer verder reed. De bestuurder van de mobiel kreeg een bekeuring van de agenten voor het rijden op de autosnelweg. Vervolgens hebben de agenten de brommobiel naar de afrit Bolsward West gebracht. Hier kon de Harlinger zijn weg weer vervolgen.

Drachten: motorrijder ten val na uitwijkmanoeuvre
De politie heeft zaterdagavond op de Lauwers een ongeval afgehandeld, waarbij een 34-jarige motorrijder uit Drachten gewond raakte. De motorrijder moest uitwijken voor 47-jarige fietser uit Drachten. De fietser wilde linksaf de Eems oprijden. Hij zag daarbij echter de motorrijder over het hoofd. De bestuurder van de motor maakte een uitwijkmanoeuvre om een aanrijding te voorkomen. Door het uitwijken kwam de motorrijder echter wel ten val. Het slachtoffer werd met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De fietser bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 625 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal.

Bolsward A7: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zaterdagavond bij een tankstation langs de A7 twee rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertreding. Surveillerende agenten zagen een auto rijden over de A7. De bestuurder viel op omdat hij met hoge snelheid reed. De agenten besloten om de man te volgen. Dit was erg lastig omdat de snelheid tegen de 200 kilometer per uur lag. Uiteindelijk stopte de 51-jarige bestuurde uit Beets bij een tankstation. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd. De agenten hadden een meting gedaan en daaruit bleek dat de bestuurder met een gemiddelde snelheid van 176 kilometer per uur had gereden, terwijl 120 kilometer per uur op de A7 is toegestaan. De bestuurder kreeg ook nog een proces-verbaal. Bij hetzelfde tankstation stopte later die avond een 23-jarige motorrijder uit De Goorn. Agenten hadden even daarvoor een gemiddelde snelheid van eveneens 176 kilometer per uur gemeten. Ook van deze bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd en tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Hitzum: politie houdt twee verdachten aan voor baldadigheid
De politie heeft zondagochtend vroeg op de Achlumerweg twee inwoners van Achlum van 18 en 21 jaar aangehouden op verdenking van baldadigheid en openbare dronkenschap. Surveillerende agenten kregen een melding dat een groepje jongeren vervelend liepen te doen in het dorp. Twee van hen hadden naakt in een zwembad in een tuin naast een woning gezwommen en daarbij vernielingen aangericht. Toen de agenten arriveerden in het dorp zagen ze twee jongens, alleen gekleed in een onderbroek, over straat lopen. Eén van hen trok na een gesprekje met de agenten zijn kleren weer aan. Niet veel later trok hij ze toch weer uit. Beide heren bleken verantwoordelijk te zijn voor de vernielingen in de tuin van de woning. De twee waren onder invloed van alcohol en werden daarom ook aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In een aantal gevallen was zoveel gedronken, dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag, 21.55 uur, Frieswijkstraat in Sneek, een 49-jarige automobilist uit Sneek, 1125 ug/l, de bestuurder viel op omdat hij slingerde. De bestuurder zijn rijbewijs kon niet worden ingevorderd. De Sneker is namelijk niet in het bezit van een rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 00.10 uur, Boeierstraat in Sneek, een 51-jarige automobilist uit Sneek, 645 ug/l, de bestuurder viel op omdat hij op Leeuwarderweg tegen het verkeer in reed.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 01.40 uur, Strandweg in Nes (Ameland), een 26-jarige inwoner van Breda. Bij de strandtent stond een shovel. De man uit Breda was in de shovel geklommen en volgens getuigen had hij daarmee gereden. De 26-jarige werd door een strandwacht uit de shovel gehaald en vervolgens aan de bewaking overgedragen. De politie werd gewaarschuwd. Die hield de man aan voor het rijden onder invloed. Eenmaal op het bureau blies de verdachte 455 ug/l. Omdat de man uit Breda een beginnende bestuurder was, werd zijn rijbewijs ingevorderd.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 06.30 uur, De Kuinder in Heerenveen, een 24-jarige automobilist uit Drachten, 675 ug/l, de Drachtster had met zijn auto een wegmarkeringsbord geraakt. De man was uitgestapt en naast zijn auto gaan liggen in afwachting van een sleper. Een surveillerende agent zag dit en ging een gesprek met de man aan.[/li][/ul]

112Fryslan

})