Politieberichten van zaterdag 27 februari 11.00 uur tot zondag 28 februari 11.00 uur.

Schiermonnikoog: brand in vakantiewoning
De politie heeft zaterdagochtend de brandweer van het eiland geassisteerd bij het blussen van een brand in een vakantiewoning aan de Zwarte Duinenweg. Vermoedelijk door kortsluiting ontstond er brand in de woning. De agenten van het eiland waren als eerste ter plaatse en forceerden de deur van de woning omdat er mogelijk mensen in de woning aanwezig waren. Dit bleek niet het geval te zijn. De brandweer had het vuur snel onder controle. De vakantiewoning liep wel veel schade op.

Marssum: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag op de Bitgumerdyk een aanrijding afgehandeld, waarbij een 61-jarige bromfietser uit Leeuwarden gewond raakte. De man verleende geen voorrang aan een 54-jarige automobilist uit Marssum. Een aanrijding was dan ook het gevolg. De 61-jarige man kwam met zijn scooter ten val. Het slachtoffer liep daarbij lestel op aan zijn arm, heup en been. De man werd per ambulance overgebracht naar ziekenhuis in Leeuwarden.

Zuidwest Fryslân: controle rallyvissers
De politie heeft zaterdag in samenwerking met een controleur van de hengelsportvereniging Makkum een controle gehouden op rallyvissen. In totaal werden 22 vissers in Zuidwest Fryslân gecontroleerd. Twee van hen, een 50-jarige inwoner van Stadskanaal en 46-jarige inwoner van Opende, waren niet in het bezit van een vispas. Tegen het duo werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Er werd onder andere gecontroleerd in Sloten, Balk, Bolsward, Kippenburg en Sneek. De komende periode vinden er in Fryslân meer van deze controles plaats

Heerenveen: verdachte aangehouden voor bedreiging
De politie heeft zaterdagavond op de Oude Koemarkt een 22-jarige inwoner Sint Johannesga aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die avond op de Gedempte Molenwijk een 16-jarige inwoner van Heerenveen bedreigd met een mes. De 16-jarige deed aangifte en de verdachte werd aangehouden. Hij bleek inderdaad in het bezit van een mes te zijn. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten. Het mes werd in beslag genomen.

Houtigehage: verdachte aangehouden voor mishandeling, vernieling en bedreiging
De politie heeft zaterdagavond in een horecagelegenheid aan de Buorren een 34-jarige inwoner van Opende aangehouden op verdenking van mishandeling, vernieling en bedreiging. De man was rond 20.00 uur het café binnen gekomen en had een aantal drankjes genuttigd. Uit het niets werd de 34-jarige agressief. Hij wilde één van de bezoekers slaan met een bierfles. De barman kon dit nog net voorkomen. Vervolgens ging de Groninger volledig door het lint. Zowel in het café als in keuken richtte hij vernielingen aan. Ook mishandelde en bedreigde hij enkele bezoekers. Geen van hen kon de man nog rustig krijgen. Uiteindelijk vluchtten de meeste bezoekers naar buiten. De politie werd gewaarschuwd en de verdachte werd in de keuken van het café aangehouden. Hij had een forse wond in zijn gezicht, vermoedelijk omdat hij met zijn hoofd tegen de deuren had geslagen. De agenten gingen met de man naar het ziekenhuis in Drachten. Een arts op de spoedeisende hulp had de nodige moeite om de wond van de man te behandelen. Dit omdat de 34-jarige niet mee wilde werken. Uiteindelijk werd de behandeling dan ook gestopt. De verdachte werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Oosterdijk. In de nacht van zaterdag op zondag werd in een muur van de winkel een gat gemaakt. Vervolgens werd er een partij kleding weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Workum: brand in horecagelegenheid
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een horecagelegenheid aan de Suderseleane. Surveillerende agenten kregen een melding dat er een alarm in het pand afging. Eenmaal ter plaatse werden geen sporen van braak ontdekt. Plotseling sprongen de ramen, er bleek brand te zijn. De brandweer werd vervolgens door de agenten gewaarschuwd. Ondanks de snelle komst van de brandweer kon niet worden voorkomen dat een gedeelte van het pand zware schade opliep. De oorzaak van de brand is mogelijk kortsluiting. Ten tijde van de brand was niemand aanwezig in de horecagelegenheid.

Berlikum: twee verdachten aangehouden voor bezit harddrugs
Een portier van een horecagelegenheid aan It Skil heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Tzummarum aangehouden. De portier had gezien dat 19-jarige drugs overhandigde aan een 18-jarige inwoner van Oudebildtzijl. De politie werd gewaarschuwd en de 19-jarige jongen werd overgedragen aan de agenten. De verdachte bleek in het bezit te zijn van kleine envelopjes met daarin amfetamine. Ook de 18-jarige werd door de agenten aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De drugs werd in beslag genomen.

Drachten: twee verdachten aangehouden voor bezit harddrugs
Beveiligingsmedewerkers van een horecagelegenheid aan de Oliemolenstraat hebben in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige inwoner van Harkema en een 27-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De beveiligers hadden gezien dat 20-jarige drugs overhandigde aan de 27-jarige Drachtster. De politie werd gewaarschuwd en de twee werden overgedragen aan de agenten. De twee verdachten bleken in het bezit van een kleine hoeveelheid speed. De twee werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen het duo proces-verbaal opgemaakt. De Drachtster mocht ’s nachts het bureau al weer verlaten. De inwoner van Harkema verliet het bureau in de loop van zondagochtend. De drugs werden in beslag genomen.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Harmonieplein een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Eén van de horecagelegenheden aan het plein was net gaan sluiten en de bezoekers kwamen allemaal naar buiten. Er ontstond wat onrust en daarbij werd een 25-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen. De man verloor daardoor zijn bewustzijn. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De agenten hielden de 22-jarige Leeuwarder aan op verdenking van deze mishandeling. Omstanders gingen zich bemoeien met de aanhouding. Een 18-jarige Leeuwarder was erg vervelend aanwezig en beledigde één van de agenten. Daarom werd ook hij aangehouden. De aanwezige agenten gingen vervolgens op linie staan en aan de groep werd gevraagd om te vertrekken. Hier werd gehoor aangegeven en de rust keerde dan ook snel terug. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: verdachten aangehouden na mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Noordkade een 20-jarige inwoner van Niekerk (gem. Grootegast)aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een portier met een glas op het hoofd geslagen. Eén vriend van de 20-jarige lag te slapen in de horecagelegenheid. De portier sprak de jongen aan. De 20-jarige Niekerker begon zich volgens de portier hier mee te bemoeien. Daarop werd besloten om de twee uit de horecagelegenheid te zetten. Uit het niets werd de portier met een glas op het hoofd geslagen. Hij liep daardoor letsel op. De 20-jarige werd direct aangehouden en de politie werd gealarmeerd. De man werd overgedragen aan de agenten. Vervolgens werd de verdachte overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De portier moet nog aangifte doen.

Heerenveen: vandalen krijgen bekeuring
De politie heeft zondagochtend vroeg op de Burgemeester Falkenaweg een 18-jarige inwoner van Drachten, een 19-jarige inwoner van Groningen en een 19-jarige inwoner van Biddinghuizen een bekeuring geven. De afgelopen weekenden werden op de Burgemeester Falkenaweg de verkeersborden omgedraaid of omgegooid. Reden voor de agenten om extra te controleren. Zondagochtend vroeg zagen de agenten een groepje van twaalf personen uit het centrum komen lopen. Drie van hen pakten een groot dranghek en plaatsten dit midden op de rijbaan. Daarnaast waren alle bebakingsborden omgegooid. Het trio kreeg dan ook een bekeuring vanwege vandalisme.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Al deze alcoholcontroles in de provincie resulteerden in 13 proces-verbalen en rijverboden. In zes gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]
Zaterdag, 20.10 uur, De Leijen in Gorredijk, een 48-jarige automobiliste uit Jonkerslan, 950 ug/l;
Zaterdag, 23.40 uur, De Buorren in Tzummarum, een 39-jarige automobilist uit Tzummarum, 730 ug/l;
Zondag, 01.30 uur, Woudweg in Noardburgum, een 23-jarige automobilist uit Munein, 590 ug/l; De bestuurder viel op omdat hij vanaf de Woudweg, zonder uit te kijken, de Rijksstraatweg op reed. Op dat moment passeerde net een andere auto. De man bestuurder bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Toen de agenten het rijbewijs van de man wilden invorderen, bleek dat hij een valse naam had opgegeven. Dit omdat hij helemaal niet beschikte over een rijbewijs. Ook bleek zijn auto niet verzekerd te zijn. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, het rijden zonder rijbewijs, het opgeven van een valse naam en het rijden in een onverzekerde auto.
Zondag, 03.10 uur, Seefugel in Stiens, een 29-jarige automobilist uit Dokkum, 645 ug/l;
Zondag, 03.25 uur, Bitgumerdijk in Berlikum, een 55-jarige automobiliste uit Berlikum, 675 ug/l;
Zondag, 05.00 uur, Bildtseweg in Harlingen, 30-jarige snorfietser uit Wijnaldum, 670 ug/l;
Zondag, 07.00 uur, K.R. Poststraat in Heerenveen, 20-jarige beginnende bestuurder uit Ter Idzard, 660 ug/l.[/bullets]

112Fryslan

})