Fryslân, 28-12-2008 • Politieberichten van zaterdag 27 december 11.00 uur t/m zondag 28 december 11.00 uur

Leeuwarden: inbraak in school
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak, gepleegd in de nacht van zaterdag op zondag, in een school aan de Esdoornstraat in Leeuwarden. Rond 04.15 uur kwam de inbraakmelding binnen en is de politie direct ter plaatse gegaan. Door het pand en in de omgeving van de school werd met behulp van politiehonden een zoekslag gemaakt naar de verdachte(n) maar deze werden niet meer aangetroffen. Aan de achterzijde van het pand was een ruit geforceerd. Op die manier is men binnen gekomen. In het pand was flinke ravage aangericht. De buit bestond zover nu bekend uit een aantal computerschermen en computerapparatuur. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Harlingen: inbraak in school
In Harlingen ontdekte men zaterdagmiddag dat er in een school aan de Hofstraat was ingebroken. In de afgelopen week zou de inbraak hebben plaatsgevonden waarbij men door het forceren van een deur is binnengekomen. Vermoedelijk zijn er twee laptops weggenomen. Een 54-jarige man uit Harlingen heeft namens de school aangifte gedaan.

Gorredijk: politie houdt vernieler aan
De politie heeft een 22-jarige man uit Gorredijk aangehouden op verdenking van vernieling. In de nacht van zaterdag op zondag kwam de melding van het ingooien van een ruit van een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat. De melder had twee daders zien weglopen. Door de politie werd van de melder, een 48-jarige eigenaar van de horecazaak, aangifte opgenomen. Een tijdje later kwam de melding van een vernielde autoruit op de Compagnonstrjitte. Terwijl de politie hiervan de aangifte opnam meldde de horeca-eigenaar zich wederom. Bij wat navragen in de buurt had hij een gericht signalement van de 22-jarige verdachte. Van de mogelijk andere dader was niets bekend. Na onderzoek is de politie is ter plaatse gegaan naar de woning van de verdachte. De man kwam overeen met het signalement en is aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor nader onderzoek. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Franeker: 27 auto-inbraken op parkeerplaats
De politie stelt een onderzoek in naar auto-inbraken, gepleegd in de nacht van vrijdag op zaterdag op een parkeerplaats aan de Leeuwarderweg. Het gaat om 27 auto-inbraken waarbij voornamelijk de ruiten zijn ingeslagen en autoradio’s zijn weggenomen. De eigenaren waarmee de politie in de loop van de zaterdag heeft gesproken is geadviseerd aangifte te komen doen op het politiebureau. De voertuigen van de eigenaren die nog niet konden worden getraceerd zijn veilig gesteld en elders ondergebracht voor verder onderzoek en om nog meer schade aan de voertuigen te voorkomen.

Sneek: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Tingietersstraat. Hierbij gaf een 62-jarige bestuurder uit Sneek geen voorrang aan een van rechtskomende 74-jarige stadsgenote, met een aanrijding tot gevolg. De bestuurster is per ambulance voor controle overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na onderzoek kon zij weer huiswaarts keren. Beide voertuigen zijn afgesleept.

Leeuwarden: te hard gereden, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige man uit Gytsjerk. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole op de Harlingerstraatweg met 152 km/u waar 100 km/u per uur is toegestaan. Hiervoor is zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: twee branden in woningen
De politie heeft zaterdagavond de brandweer geassisteerd bij een tweetal branden in Wolvega. Bij een woning aan de Grote Vuurvlinder had de schoorsteen vlam gevat. Een omstander viel dit op en waarschuwde de bewoners om direct de brandweer te waarschuwen die de brand kon blussen. Vermoedelijk ligt de oorzaak in het intensief stoken van een houtkachel. De bewoners werden opgevangen bij de buren.

Aan de Markt stond een woning vol rook omdat buiten op het balkon een tafeltje vlam had gevat. Dit werd opgemerkt door een omstander die de brandweer direct waarschuwde. Eenmaal in de woning bleek het vuur al te zijn geblust. Vermoedelijk was een kaars op de tafel omgevallen. De bewoonster had een grote bak water over de tafel heen gegooid waardoor het vuur werd gedoofd.

Leeuwarden: aanhouding na bedreiging
De politie heeft een 47-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Zaterdagavond kreeg de politie melding van geluidsoverlast. Ter plaatse, op de Boeierstraat, bleek het te gaan om een bedreiging richting een 22-jarige man uit Leeuwarden. Verdachte en slachtoffer zijn buren van elkaar. Volgens het slachtoffer was hij door de verdachte met een bijl bedreigd. Hierop waarschuwde hij direct de politie. In de woning van de verdachte troffen de agenten een bijl aan die direct in beslag werd genomen. De Leeuwarder is aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een woordenwisseling, eerder die avond, is mogelijk de oorzaak van de bedreiging.

Leeuwarden en Garyp: schoorsteenbranden
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een tweetal schoorsteenbranden in Leeuwarden en Garyp. Zaterdagmiddag ontstond aan de Inialoane, door nog onbekende oorzaak, een schoorsteenbrand in een woning aan de Inialoane. De omgeving werd door de politie afgezet en het verkeer geregeld.

In Leeuwarden stond in de nacht van zaterdag op zondag de schoorsteen van een woning aan de Okkingastate in lichterlaaie. Over de oorzaak van de brand is niets bekend. De twee bewoners werden opgevangen door de buren. Omdat er veel bluswater op het wegdek terecht was gekomen heeft de gemeente Leeuwarden gestrooid ter voorkoming van gladheid. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de branden.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in zeven processen-verbalen en rijverboden. In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]02.45 uur, Dokter B.Hornstrasingel in Burgum, 33-jarige vrouw uit Damwoude, 590 ug/l. Vrouw bestuurde een bestelbus die eerder die nacht betrokken was bij ongeval in Drogeham waarbij een tweetal personenauto’s waren geraakt. Ten tijde van het ongeval reed de medepassagier van de vrouw Damwoude. Dit betrof een 35-jarige man uit Dokkum. Beide zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. De man blies 850 ug/l. Tevens bleek dat de man nog voor ruim 2000 euro aan boetes had openstaan.[/li][/ul]
[ul][li]03.25 uur, A32 ter hoogte van Oldeholtwolde, 28-jarige man uit Heerenveen, 410 ug/l, betrof een beginnend bestuurder [/li][/ul]
[ul][li]04.15 uur, Eewal in Leeuwarden, 24-jarige man uit Leeuwarden, 435 ug/l, betrof een beginnend bestuurder die bij surveillerende agenten de aandacht trok toen hij zijn alarminstallatie midden in de nacht liet klinken. De bestuurder kreeg een stopteken en omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol was werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau.[/li][/ul]
[ul][li]04.15 uur, Leeuwarderstraatweg in Heerenveen, 28-jarige man uit Nieuwebrug, 920 ug/l, bestuurder viel surveillerende agenten op omdat zijn voertuig bevroren achter- en voorruit had. Hiervoor kreeg de bestuurder een stopteken. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Tevens krijgt verdachte een bekeuring voor het rijden met bevroren ruiten.[/li][/ul]

112Fryslan

})