Politieberichten van zondag 28 augustus

Visserijdagen goed verlopen

HARLINGEN – De visserijdagen zijn dit jaar goed verlopen. De politie was zowel overdag als ’s nacht met diverse agenten aanwezig om toezicht te houden in en rondom het centrum van de havenstad. Ze werden daarbij ondersteund door beveiligingsmedewerkers en portiers van horecagelegenheden. Door snel op te treden konden diverse kleine vechtpartijtjes direct in de kiem worden gesmoord. Grote incidenten deden zich tijdens de visserijdagen dan ook niet voor. In totaal hield de politie zeven personen aan voor onder andere mishandeling, het handelen in harddrugs en diefstal. In het laatste geval betrof het de diefstal van een politiefiets. Ook werd een man aangehouden die nog een gevangenisstraf van zestien dagen had openstaan. Daarnaast deelden de agenten diverse bekeuringen uit voor wildplassen en baldadigheid.

Twee Polen aangehouden voor heling

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmiddag bij een sleepbedrijf twee Polen van 50 en 17 jaar aangehouden op verdenking van heling. Agenten troffen zaterdagochtend in een sloot langs de Wâldwei een onbeheerde auto aan. De auto met Pools kenteken werd geborgen door een bergingsbedrijf. In de loop van de dag kwamen twee Polen bij het politiebureau aan de Gardeniersweg. Ze waren op het zoek naar hun auto. Het bleek te gaan om de auto die door het bergingsbedrijf uit de sloot langs de Wâldwei was gehaald. Een agent ging met de twee mannen mee naar het bedrijf. Hij zag achter in de auto een buitenboordmotor liggen. Na controle bleek dat deze motor als gestolen stond gesignaleerd. Beide mannen werden aangehouden op verdenking van heling. De buitenboordmotor werd in beslag genomen. Maar ook de auto, een mes, een sirene, een zwaailicht en een ploertendoder. De twee Polen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Frisia. Zaterdagochtend kon men de woning binnen komen omdat een deur niet goed was afgesloten. Uit de woning werden een laptop en een tv weggenomen. De 46-jarige bewoner deed aangifte.

Jongen aangehouden met nepwapen

JOURE – De politie heeft zaterdagavond op de Prins Bernhardlaan een 15-jarige inwoner van Rohel aangehouden op verdenking van verboden wapen bezit. De jongen was eerder die avond met zijn fiets tegen een lantaarnpaal gereden. Hij kwam daarbij ten val, vermoedelijk omdat hij zwaar onder invloed van alcohol verkeerde. Een omstander wilde hem helpen, maar daar werd geen prijs opgesteld. Uit de jaszak van de jongen viel plotseling een wapen. Reden voor de voorbijganger om direct via 1-1-2 de politie te waarschuwen. Toen de agenten arriveerden lag de 15-jarige in een bosje. Hij was zwaar onder invloed en werd overgebracht naar het politiebureau. Het nepwapen, dat niet van echt was te onderscheiden, werd in beslag genomen. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens werd hij door een buurvrouw opgehaald en naar huis gebracht.

Hennepkwekerij opgerold

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagavond in een woning Achter de Hoven een hennepkwekerij opgerold. De eigenaar van de woning had al maanden geen huur ontvangen en daarom ging hij een kijkje in de woning nemen. Daar ontdekte hij een hennepkwekerij. De politie werd gewaarschuwd. De agenten troffen een kwekerij aan zonder hennepplanten. De officier van justitie gaf toestemming om alle apparatuur in beslag te nemen en te vernietigen. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de huurder van het pand.

Onderzoek naar twee woninginbraken

HARLINGEN – De politie onderzoekt een inbraak en een poging tot inbraak in twee woningen aan de Zuidoostersingel en de Babbingaweg. Zaterdagavond laat werd geprobeerd om in beide woningen in te breken. Dit lukte alleen op de Zuidoostersingel. Daarbij werden twee laptops en een tas weggenomen. Bij de woning op de Babbingaweg bleef het bij een poging. De bewoners deden aangifte. Beide inbraken vonden plaats tussen 23.00 en 24.00 uur. Het was druk op straat in verband met de visserijdagen. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagavond op de A32 nabij het Heerenveen het rijbewijs van een 32-jarige automobilist uit Apeldoorn ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Vanwege wegwerkzaamheden mag op dit deel van de A32 maar 90 kilometer per uur worden gereden. De man uit Apeldoorn passeerde de controle met 149 kilometer per uur. Een motoragent achterhaalde de man en vervolgens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor mishandeling

WALTERSWALD – De politie heeft zaterdagavond een 21-jarige inwoner van Burdaard aangehouden op verdenking van mishandeling. In een feesttent aan de Foarwei had hij een 16-jarige inwoner van De Westereen geslagen. Meerdere mensen, waaronder een beveiliger, waren hier getuige van. De politie werd gewaarschuwd en de verdachte werd overgedragen aan de agenten. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 16-jarige deed aangifte.

Jongen en meisje aangehouden voor heling

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Laag Bolwerk een 19-jarige inwoner van Bolsward en een 17-jarige inwoonster van Drachten aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten zagen de twee lopen met een heren- en een damesfiets. Van beide fietsen ontbrak het slot. Reden om een nader onderzoek in te stellen. Al snel bleek dat één van de fietsen als gestolen stond geregistreerd. De jongen en het meisje werden dan ook aangehouden. Beide fietsen werden in beslag genomen. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht het duo het bureau weer verlaten.

Aanhoudingen na overtreding gebiedsverbod

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdag twee inwoners van Leeuwarden van 33 en 28 jaar aangehouden na overtreding van een gebiedsverbod. Beide mannen mogen voor een bepaalde tijd niet in de binnenstad komen, dit vanwege de overlast die ze daar veroorzaakten. Agenten zagen zaterdagavond de 33-jarige man in de Oude Oosterstraat lopen. Hij werd al weer voor de derde keer in drie weken tijd aangehouden voor overtreding van het gebiedsverbod. De 28-jarige Leeuwarder liep in de nacht van zaterdag op zondag in de Peperstraat. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de man het bureau weer verlaten. Later die nacht werd hij wederom aangehouden in de binnenstad. Ook deze keer werd wederom proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De Leeuwarder had afgelopen week ook al een keer het gebiedsverbod overtreden. Ook toen werd hij aangehouden.

Diefstal uit woning

SNEEK – De politie onderzoekt een diefstal uit een pand aan het Kleinzand. In dit pand zitten meerdere wooneenheden. Eén van de bewoners zag in de nacht van zaterdag op zondag twee voor haar onbekende mannen het woongedeelte van haar buurvrouw binnen gaan. De vrouw vertrouwde dit niet en belde haar buurvrouw. Die was niet thuis en ze verwachte ook geen bezoek. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. De twee mannen hadden inmiddels de woning verlaten met een laptop. De agenten waren snel met meerdere eenheden ter plaatse. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, werd ook Burgernet ingeschakeld. Samen met de deelnemers van Burgernet keken de agenten uit. De gehele omgeving werd afgezocht, maar de twee mannen werden niet meer aangetroffen. Hoe de twee het pand binnen konden komen is niet duidelijk. Een 21-jarige inwoonster van Sneek deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling

BALK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige inwoner van Oudemirdum aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in een horecagelegenheid in het dorp een 19-jarige inwoner van de stad Groningen een kopstoot gegeven. Dit werd gezien door een portier. De 21-jarige man werd vervolgens overgedragen aan de politie. Agenten brachten hem naar het politiebureau en daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Litouwer aangehouden na rijden onder invloed

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 31-jarige automobilist uit Litouwen aangehouden. De was met zijn auto tegen een lantaarnpaal gereden op de Torenstraat. De man kon zich niet legitimeren. Daarom werd hij aangehouden. De agenten hadden sterke vermoeden dat de Litouwer onder invloed van alcohol verkeerde. De man blies tijdens een ademanalyse 415 ug/l. Reden om het rijbewijs van deze beginnende bestuurder in te vorderen. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Nadat zijn identiteit was vastgesteld mocht de man in de loop van zondagochtend het bureau weer verlaten.

Vervelende stapper aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Vleesmarkt een 20-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden omdat hij een bevel om te vertrekken negeerde. De man had ruzie gehad in een horecagelegenheid en moest daarop de zaak verlaten. Hij bleef op straat vervelend aanwezig. Agenten vroegen hem om naar huis te gaan. Ook zijn vrienden probeerden de 20-jarige te bewegen om te vertrekken. Dit had allemaal geen effect. De man bleef ruzie zoeken en uiteindelijk werd hij dan ook aangehouden. Daarbij liep een agent een aantal gekneusde vingers op. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Vernieler aangehouden

GROUE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het NS-station een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden gezien dat de man een ruit van een wachthokje had ingeslagen. De politie werd direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon de 18-jarige snel worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhouding na geluidsoverlast

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een woning aan deMagnoliastraat een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Agenten waren al vaker op dit adres geweest vanwege geluidsoverlast. Eerder die nacht had de man hiervoor dan ook al een bekeuring gehad. Tegen hem was toen ook gezegd dat bij een volgende keer de geluidsapparaat in beslag zou worden genomen. Later die nacht kwam wederom een melding van geluidsoverlast. De tv van de man werd in beslag genomen. De Leeuwarder werd kwaad en beledigde de agenten. Hij werd aangehouden en samen met de geluidsapparatuur overgebracht naar het politiebureau. De Leeuwarder werd daar voor nader onderzoek ingesloten.

Drie stappers aangehouden voor belediging

DRACHTEN/LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie stappers aangehouden na belediging van agenten. Een 21-jarige inwoner van Ureterp zat in een taxi die over de Zuidkade in Drachten reed. Hij riep vanuit deze taxi allerlei verwensingen in de richting van de agenten. De taxi kreeg een stopteken en de man werd uit de taxi gehaald. Vervolgens werd hij aangehouden. Ook in Leeuwarden werden twee stappers aangehouden. Een 21-jarige Drachtster schold agenten uit op de Nieuwestad. Een 22-jarige inwoner van de stad Groningen deed hetzelfde, eveneens op de Nieuwestad. Al drie de stappers werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 38-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder kreeg op de Harlingerstraatweg een stopteken. De agenten hadden het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol reed. Hij werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 705 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Inbraak in sportcomplex

STIENS – De politie onderzoekt een inbraak in een sportcomplex aan deIeleane. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd een snoepgoed en drank weggenomen. Door de inbraak ontstond veel schade. Namens de gedupeerde vereniging deed een 48-jarige inwoner van Stiens aangifte.

Auto in beslag genomen.

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend de auto van een 31-jarige automobilist uit Ter Apel in beslag genomen. Een surveillerende motoragent reed over deArchipelweg en zag dat de 31-jarige man zijn auto daar parkeerde. Het was de agent bekend dat deze bestuurder niet beschikte over een rijbewijs. Hiervoor is hij in het verleden diverse malen bekeurd. Daarnaast bleek zijn auto ook niet te zijn verzekerd. Het voertuig werd dan ook in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden zonder verzekering.

112Fryslan